Vad är liberalism – Olof Palme social liberal?

Barbro Hedvalls krönika på DN innehåller en del ganska intressanta funderingar. Gå och läs hela.

En fråga som dyker upp hos mig är var 1800-talets liberaler hade stått i förhållande till dagens Timbro liberaler och socialdemokratin.

Var finns utbildning för alla, hjälp till
självhjälp, frihet och jämliket, solidaritet
och människors lika värde i alliansens politik eller de skrifter som regelbundet produceras från Timbro? Är det möjligen så att dagens svenska liberaler var 1800-talets konservativa? Och kan socialdemokratin idag vara de som står för de klassiska socialliberala värderingarna.

Vad var det Anders Borg sade om förslaget från socialdemokraterna om kompetensförsäkringar och en utbildningsmyndighet för arbetslösa? Alliansens och regeringen Borg-Reinfeldt står tydligen inte för hjälp till självhjälpstanken.

Mer liberal än socialist

Vad drev honom då in i arbetet som politisk hjälpreda åt den socialdemokratiske statsministern? En lust, en drift att påverka och förändra – eller med mångårige medarbetaren Anders Ferms ord vid ett seminarium på Södertörn: Olof Palme var samhällsförbättrare.

Det var ett förlösande ord. För det som slagit mig under läsningen är just släktskapet med 1800-talets liberaler: de som ville riva stånds- och skråprivilegier, de som ville ge alla röst och rätt, de som trodde på utbildning för alla och hjälp till självhjälp. Olof Palmes honnörsord är frihet och jämliket, solidaritet och människors lika värde. Han reagerar mot översitteri, fördomar, klass- och rasförtryck. Slående är också hur Palme tidigt ser den nationella frihetskraften i koloniernas frigörelse.

I grunden accepterade Olof Palme marknadsekonomin, fast den skulle förstås begränsas och dess frukter fördelas jämnt. Det må te sig utmanande men jag menar att Olof Palme står närmare liberalismen i dess socialliberala tappning än en socialism grundad i marxistisk materialism.

Nu var 1950- och än mer 1960-talen rätt tid för den som ville förändra. Ekonomisk tillväxt, framtidstro och en ung generation som blev alltmer ifrågasättande och radikal, det gav medvind åt en politiker med Olof Palmes vyer och verksamhetslust. Samt arbetsförmåga.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Historia och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *