Centern firar apoteksmonopolets död

När nu Fredrick Federley och antar jag resten av centern firar apoteks monopolets död kan det vara värt att komma ihåg löftena om lägre priser och bättre tillgänglighet. Det ska bli intressant om en marknadstalibanerna får rätt. Att det handlar om att följa sin ideologiska karta för centern är ganska uppenbart för alla.

Alliansfritt sverige ger en bra beskrivning
https://alliansfrittsverige.blogspot.com/2008/05/maj-8-2008-apoteksmonopolet-skrotas.html

Avsikten är att öka tillgängligheten och sänka priserna, potentiella effekter har redan diskuterats. Värt att nämna i sammanhanget är att Sverige redan har medicinpriser som är lägre än europagenomsnittet (efter köpkraftsjustering), och detta på grund av att det är en stor köpare med ett bra förhandlingsläge som säljare inte kan tacka nej till. Beträffande Norge så avreglerades deras apoteksmonopol, effekten blev oligopol på marknaden och stigande priser.
Effekten att vänta är så kallad ’avknoppning’ av de lönsamma apoteken, medan staten får behålla de som ligger i glesbygd och inte drar in några vinster. Kostnaden får i vilket fall som helst skattebetalarna stå för.
Just det ja, svenska folket vill inte ha någon avreglering.

Kenneth Johansson (c) hade ett lysande inlägg och var mycket bra i replikerna med Ylva Johansson (s). Den socialdemokratiska hållningen framstår som allt mer obegriplig. Det är mest frustration över att de inte har makten som lyser igenom.
Ökad tillgänglighet, ökad apotekstäthet, minskade kostnader för medicin. Varför ska man vara emot det? Ylva står nu och säger att inga sakliga skäl framförts. Jag tycker att dessa tre sakliga skäl är mycket väl motverade utöver en rad andra goda skäl.

https://federley.blogspot.com/2008/05/i-dag-dr-apoteksmonopolet-ntligen.html
 Bloggen Bent, P-L&C

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *