Kopiering = förlorad försäljning?

Jag undrar fortfarande om domstolarna kommer att köpa argumentet att elektronisk kopiering  innebär förlorad försäljning. Tillskillnad från vad som hävdats med mjölkpaketsargumenet har ju ingen fysisk vara stulits. Kan man anta att varje nedladdning också är en film som inte sålts eller setts? Vilka är beräkningsgrunderna för det teoretiska förlorad värdet?

Och det gick visst ganska ’dåligt’ intäcktsmässigt för Harry Potter filmerna, Prison Break och Syriania had säkert fått ytterligare en Oscar om de bara inte hade laddats ner några 1000 gånger. Att filmbolagen skickar ut dubbelt så många kopier av  filmer för utvärderingar av media folk som får se filmen gratis är en av många konstigheter i mediabranshen.

Summorna har organisationen kommit fram till genom att beräkna kostnade för varje nedladdning till mellan 222 och 261 kronor. Därtill vill organisationen ha ersättning, med lika stor summa, för den skada som filmbolagen ansetts ha lidit, skriver tidningen.
I går lämnade Antipiratbyrån som företräder film- och spelbolag i Sverige in krav på cirka 6,75 miljoner kronor till tingsrätten.
Musikbranschens intresseorganisation har tidigare lämnat in krav på 15 miljoner i ersättning.
Pirate Bay hade inte räknat med så höga skadeståndsanspråk från MPA.
– Det är helt befängda siffror. Jag hade gissat 30 miljoner allt som allt. Det är som en dålig Hollywoodfilm med hittepå-siffor som rör ett hittepå-brott, säger Peter Sunde, presstalesman för Pirate Bay.
Han tillbakavisar att MPA har lidit skada av att deras filmer och tv-serie laddats ner på sajten.
– De borde betala till oss. Vi hjälper dem med en distributionsplattform. Statistiken visar att de som laddar ner mest också är de som köper mest. Vi är därmed deras reklamkanal, säger Peter Sunde.
Han menar att de höga skadestånden bara är skrämseltaktik.

Jättekrav på Pirate Bay

De filmer som är med i åtalet är Harry Potter, The Pink Panther, första säsongen av Prison Break, Syriana och Walk the Line.
Uträkningen är baserad på en summa på mellan 222 och 261 kronor per nedladdning av filmerna, och 415 kronor för första säsongen av Prison Break. Därtill tillkommer en schablonersättning på lika mycket till för den skada som MPA anser att filmbolagen har lidit.
Monique Wadsted, advokat på byrån Maqs som företräder MPA i Sverige, säger att över 200 kronor per kopia inte är ett orimligt krav med tanke på att det rör sig om filmer fria från kopieringsspärrar samt att det är en förhandsvisningslicens, som innebär att filmen fanns på Pirate Bay innan den gick att köpa på dvd eller ladda ner lagligt.

Pirate Bay krävs på 115 miljoner – IDG.se

DN

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *