Norden och NATO

Från militära reflektioner. Min reaktion blir väl att hänvisa till vad t ex de föredetta NATO-generalerna föreslog inför toppmötet i Bukarest som jag länkar till nedan från Guardian. Att NATO samordningen mellan länder och stridande och icke stridande fungerat dåligt i Aghanistan har man klagat på från flera håll. Likadant oviljan från vissa länder att ställa direkt stridande förband till förfogande. Därför vill man gå över till majoritetsbeslut där de som vägrar delta ska kunna ställas utanför. Varför talas det tyst om detta i den nordiska eller svenska säkerhetspolitiska debatten.

Förövrigt låt säga att framtida associerade NATO medlemmar som Israel eller Indien angrips i ett större anfall eller terroristdåd skulle då Finland, eller Sverige vägra att delta i reaktionen på detta.

Poängen är att NATO om vissa får som de vill kommer att utvecklas till en global militärallians, under pentagons ledning.  

To prevail, the generals call for an overhaul of Nato decision-taking methods, a new ”directorate” of US, European and Nato leaders to respond rapidly to crises, and an end to EU ”obstruction” of and rivalry with Nato. Among the most radical changes demanded are:

· A shift from consensus decision-taking in Nato bodies to majority voting, meaning faster action through an end to national vetoes.

· The abolition of national caveats in Nato operations of the kind that plague the Afghan campaign.

· No role in decision-taking on Nato operations for alliance members who are not taking part in the operations.

· The use of force without UN security council authorisation when ”immediate action is needed to protect large numbers of human beings”.

Pre-emptive nuclear strike a key option, Nato told | World news | The Guardian

Enligt Häkämies vore en enad nordisk front inom Nato önskvärd med tanke på ett Ryssland som växer sig allt starkare militärt. Häkämies tror även att Finlands Rysslandskunnande skulle välkommnas inom NATO. “En del finländska politiker tycks tro att Finland som Natomedlem skulle vara viljelös drivved. I den diskussion som har förts hos oss har man befarat att Finland kunde tvingas med i någonting som vi inte vill vara med i. Jag har svårt att förstå vad sådana antaganden grundar sig på” sade Häkämies.

Finlands försvarsminister – Norden borde tillhöra NATO « Militära Reflektioner

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Norden och NATO

  1. Arne Strand. skriver:

    Nato kommer att upplösas som Försvarsorganisation innan 3e Världskriget,
    och EU och Saudiaraberna kommer att tillsammans med Israel bilda ett Försvarsförbund.

    Vidare –  Norden och Nato – http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500

    Arne Strand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *