UtsiktFrånEttTak – byggjobbarblogg: En vända till med EU-domstolen. Om vem som ska bestämma…

UtsiktFrånEttTak skriver om Europa. Jag känner igen skepticismen även om jag inte förstår den. Jurister har haft den makt de har sedan EUs grundande. Att EG-domstolen har den yttersta makten att tolka lagar kanske har något att göra med en Europeisk historia fylld av politisk makthunger. Men inget är huget i sten. Lagar kan ändras, utvecklas och omttolkas. Även i Sverige måste vi också följa de lagar som stiftats. Sverige binds också av ett stort antal internationella åtaganden skrivna av diplomater och jurister. Varför var det ingen som krävde folkomröstning om kyoto-avtal eller otaliga frihandels avtal?

Sen undrar jag vad alternativet är om Sverige skulle lämna EU? Sverige gjorde ett val för mer än 10-år sedan. Jag röstade nej precis som jag gjorde med Euron. Men en majoritet av svenska folket röstade in oss i organisationen EU.  Därefter har i mina ögon den samlade svenska vänstern överlåtit till näringslivet, andra EU länder och den institutionaliserade EU-byråkratin att styra utvecklingen. Är det någon som är förvånad över att om man lämnar Walk over andra fattar besluten.

Men för att svara på frågan. Det är vi som ska bestämma. Men då måste det också finnas representanter i Bryssel som är redo att arbeta konstruktiv för ett bättre EU. Ett EU där makt kan genomlysas och ställas till svars. Svenska politiker och än viktigare vanliga svenskar måste ställa frågan vad vill vi med EU. Vilka relationer vill vi ha och hur ska ett samarbete se ut. Det går inte längre att skicka politiker till Bryssel för att värma stolarna. Då kommer beslut att fattas utan hänsyn till svenska intressen.

Till detta kommer att man i Europa under många år vant sig vid att det vid sidan av den politiska makten också funnits en byråkratisk makt. Och den har verkligen makt, vilket våra strider om Lavalmålet och annat visar. Den befolkas av icke-valbara jurister som har befogenhet att göra politiska ställningstaganden som icke kan överklagas.
I StudioEtt sändes idag ett reportage om just juristernas makt, vilket jag skrivit om förr (bara att klicka på etiketten EU så kommer det massor med poster). Och det är ett rätt tröstlöst scenario som målas upp – alldeles väldigt långt från det hoppfulla som lanseras av socialdemokratiska partiet och LO. De borde göra mer istället för att reflexmässigt kasta över det på Reinfeldt.
Intervjuade experter i programmet förkastar mer eller mindre framtiden för kollektivavtalen, och verkar samtliga tro att den svensdka modellen som vi känner den kommer att skrotas. Till förmån för den heliga fria rörligheten, för kapitalet och en allt mäktigare europeisk byråkrati. Och entydiga svar om att det vi trodde var säkra garantier för den svenska modellen inte alls var det.
Lyssna på det här, och lyssna NU, det ligger bara kvar trettio dagar, och ta en funderare. Det kan man göra vare sig man tycker Sverige ska vara kvar i EU eller inte. Vem är det som ska bestämma? Vill vi att mer makt skall läggas ut till EU-domstolen (som Lissabonfördraget innebär)?
Och vad säger de som trodde och tror så starkt på att vi skulle kunna exportera våra värderingar? Jag vill åter fråga på vilka områden som våra svenska värderingar haft ett lika stort genomslag som det utlovades. Om nu någon förespråkare orkar diskutera det igen.
Det kanske är dags att låta den svenska arbetarrörelsen höja rösten rejält och lagom till LO-kongressen tala om för de onåbara i EU-domstolen, att vi tycker inte om det här. Vi är inte villiga att låta våra fungerande system bytas ut mot system som vi med blotta ögat kan se är sämre.

UtsiktFrånEttTak – byggjobbarblogg: En vända till med EU-domstolen. Om vem som ska bestämma…

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *