Kollapsen av 14 mars rörelsen

En mer korrekt beskrivning av vad som hände i Libanon är att 14 mars rörelsen gjorde ett amatörmässigt försök att genomföra en kupp. Inte helt olikt vad de Dahlan stödda styrkorna försökte göra i Gaza mot Hamas. I båda fallen slutade det med att den mest disiplinerade och starka organisationen vann. Sen om man ska tala om Syrien stödda miliser borde man i så fall även tala om USA, Saudi och Frankrike stödda miliser d.v.s Jumblatt och Hairis. Det var förövrigt den senare som kollapsade.

Jag undrar om detta hade hänt när den Amerikanska ambassadören Feltman fortfarande fanns i Beirut och samordnade kontakterna mellan alla 14 mars miliserna. Veckans strider verka så amatörmässigt utförda utan någon tanke på vad man ville åstadkomma. Var det ett dåligt försök att åstadkomma något efter krav från sina utländska allierad? Det var ju inte länge sedan både Junblatt och Hairi var på turne i USA där de möte Cheney och Eliott Abrams.

Sen är det utmärkande att armechefen vägrade lyda order från regeringschefen Sionora att ta sig an Hezbolah.  Det är  armen som nu istället får ta över områden efter att de rensats från Hezbolah. Att den gamle kristna generalen Aoun och armechefen Suleiman tar sida för Hezbolah är ganska logiskt. Om inte annat ser de vart utvecklingen går i regionen. Det var också den Libanesiska armen som fick rädda Hairiri och Jumblatt när deras compunds anfölls.

Sen hör det roligheterna att de västländer som försökt krossa Hezbolah och västs arabiska allierad uttrycker sitt missnöje över att de inte lätt sig besegras. Det går ju an att sitta i Washington eller Riad och yttra fördömanden men det förändrar inte situationen på marken. Och de saudiska vapnen till Hairi’s suni-milis verkar ha varit bortkastade pengar.

EU fördömer och USA hotar med att vidta åtgärder mot de ansvariga för våldet.
USA pekade också på Hizbollahs kopplingar till Iran och Syrien.
"USA konsulterar andra regeringar i regionen och FN:s säkerhetsråd om vilka åtgärder som ska vidtas för att ställa de ansvariga till svars för våldet i Beirut", säger Vita huset i ett uttalande.
En högt uppsatt amerikansk regeringskälla avböjde att lista vilka åtgärder som kan bli aktuella.
I Washington försäkrade utrikesminister Condoleezza Rice USA:s stöd till premiärminister Fuad Sinioras väststödda regering och vädjade till västledare att sluta upp bakom regeringen.
Rice diskuterade krisen med sina franska och saudiska kollegor, Bernard Kouchner och prins Saud al-Faisal samt med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Även EU uttryckte sitt stöd för den libanesiske premiärministern på fredagen.
– EU fördömer de senaste våldshandlingarna i de hårdaste ordalag och försäkrar sitt fulla stöd, sade EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana.
Minst 18 människor har dödats och ytterligare 38 skadats under de tre dagar långa striderna mellan regeringstrogna milismän och den Syrienstödda Hizbollah-milisen.
Oroligheterna följer på det 17 månader långa politiska dödläget mellan den Hizbollah-ledda oppositionen, som kräver större inflytande, och den regerande koalitionen. Det har paralyserat landet och lämnat det utan president.

Regeringen fördömer Hizbollahs kupp   Hizbollah på väg ta över Beirut 

Libanonsvenskar evakueras inte På gränsen till inbördeskrig – men striderna har lugnat ner sig. ”Ingen står i vägen för opposit

Technorati-taggar: ,,,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *