Ja till heltäckande a-kassa – Nej till alliansens förslag

Tydligen ska alliansens förslag överfinansieras  precis som den nuvarande a-kassan. Skamligt. 110000 som gräns och 440kr innebär att förslaget kommer att slå hårt mot låginkomsttagare. I enlighet med alliansens filosofi ska ska den ’som lever på andra’ tydilgen. I alla fall om du lever på lönearbete. Lever du på inkomst från kapital skattebefrias du i alliansens värld.

Det behövs en allmän arbetslöshetsförsäkring med ekonomisk vilkor som folk kan betala. Att en halv miljon arbetande svenskar lämnat a-kassan är ett enormt samhällsproblem. Och fler kommer att lämna. Av nödtvång eller för att de känner att de inte längre får något i en ’försäkring’ som urholkats av alliansen.

Göteborgs-Posten avslöjar innehållet i förslaget om obligatorisk a-kassa, som ska komma på torsdag i nästa vecka. Det är ingen upplyftande läsning:
• obligatoriskt medlemskap för alla som tjänar över 110 000 kronor om året;
• högsta avgiften – 433 kr/månad – för dem som inte är med i någon annan a-kassa. Det är mer än 5 000 kronor om året;
• obligatoriskt medlemskap även för företagare.
Alltså. Regeringens utredare underkänner helt hundratusentals människors beslut att stå utanför a-kassesystemet. En del gör det väl av dåliga skäl, men för många andra kan det vara ett välövervägt beslut:
• Man är företagare och ser ingen realistisk möjlighet att få något tillbaka.
• Man tjänar så lite att a-kassemedlemskap blir en dålig affär.
• Man ser ingen risk för arbetslöshet: antingen därför att man har en så efterfrågad kompetens att man är övertygad om att det ska finnas jobb eller därför att man har få år kvar till pension.
• Man tycker att a-kassans grundbelopp (som man får även om man inte är medlem) är ett tillräckligt grundskydd.

SvD » Ledarbloggen

Alla som har arbetsinkomster över 2,7 prisbasbelopp, cirka 110 000 kronor per år, ska vara skyldiga att betala avgifter till a-kassan. Ingen är undantagen. Förslaget gäller också företagare, stora som små, erfar GP.
De personer som betalar in avgifter till någon av de existerande a-kassorna berörs inte av förslaget.
Men i dag står cirka en halv miljon människor utanför arbetslöshetsförsäkringen. Sedan a-kasseavgifterna höjdes kraftigt den 1 januari 2007, har närmare 400 000 människor gått ur a-kassan.
Det är dessa som genom den nya obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen nu ska återföras till systemet. Samt de som tidigare valt att stå utanför.
Den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen kommer att kosta drygt 5 000 kronor per år, och motsvara den högsta a-kasseavgiften på 433 kronor per månad.
Ny myndighet föreslås
För att ta in avgifterna till den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen, föreslår utredaren Sören Öman, att det skapas en ny myndighet – Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringen. Myndighetens arbetssätt kommer att likna Skatteverkets. Myndigheten beslutar om en preliminär arbetslöshetsavgift i slutet på året, som ska betalas in månadsvis. Visar det sig senare att man betalat in för mycket i avgift får man pengar tillbaka, och har man betalat för lite får man betala tilläggsavgift.
Utbetalningarna för den obligatoriska a-kassan, ska handhas av Alfa-kassan.
Den nya arbetslöshetsförsäkringen kan tidigast börja gälla från den 1 januari år 2010.

Utredning: Alla måste vara med i a-kassan – Ekonomi & Politik-Artiklar – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *