Kamp fram till konventet

Det troliga är att primärvalet fortsättet hela vägen till konventet. Speciellt om Hillary Clinton fortsätter skugga Obama i antalet delegater. Det enda som kan stoppa Hillary är om hon inte längre skulle kunna fortsätta av ekonomiska skäl. Att hon återigen lånat sin kampanj miljoner tyder inte i mina ögon på att hon skulle vara villig att ge upp.

Det ser också ut som om Hillary kommer att vinna West Virginia stort över Obama. Ett West Virginia som JFK förresten vann stort. Då kommer återigen argument om Obamas oförmåga att få med sig delar av de demokratiska kärnväljarna komma upp. Många tycks också ha glömt Florida och Michigan där Hillary vann stort vars delgationer kommer att få plats vid konventet. Det går knappast att tala om för miljoner Florida väljare att deras röster inte ska räknas.

Sen är det något irriterande att även svensk media och bloggosfär följer det rådande mainstream temat i amerikansk demokratisk politik. Vilket är irritation över att ’kärringen inte begriper sitt eget bästa’ och ger sig för den utvalda kandidaten. Liksom att Obama skulle vara mer vänster än Hillary. Oavsett vem som vinner kommer den nästa presidenten att få ett litet helvete med problem att lösa. Han eller hon kommer att bli tvungen att förra en realpolitik med liten anknyting till alla de olika vallöften som det pratats om hittils in kampanjen.

Den magiska siffran för demokraterna är fortfarande 2209. Innan någon uppnår den i säkra delegater är inget avgjort.

Obama har flest superdelegater

Superdelegaternas röster blir avgörande för vem som blir demokraternas presidentkandidat i höstens val.

Minst tre demokratiska superdelegater lovade på lördagen att stödja Obama, en av dem stödde tidigare Clinton.

Obama har nu 273 superdelegater mot Clintons 272, enligt Real Clear Politics.

I tisdagens primärval hade Clinton behövt en storseger i Indiana och ett jämt resultat i North Carolina – men i stället var det Barack Obama som övertygade.

Obama vann med 14 procentenheters övervikt i North Carolina och Clinton vann med en hårsmån i Indiana, med 51 procent mot 49.

Nu återstår sex demokratiska primärval fram till den 3 juni. Men exakt när Obamas och Clintons tvekamp kommer att vara över vet ingen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *