Något är ruttet inom IDF?

I den svenska debatten kring Israel-Palestina hamnar man oftast i ett av två läger. Antingen stödjer man okritisk Israel eller Palestina. Att kritik kan framförs mot båda lägren går helt förbi svenska rabiata försvarare av någon sida.

Något det inte går att komma ifrån är att Israel är den starkare parten militärt och med ett ansvar för den civila befolkningen på Västbanken, ett teritorium man ockuperat i 40år. Eller att som ockupationsmaktens exekutiva arm IDF brutit mot mänskliga rättigheter, folkrätt och krigslagar gång på gång. Och fortsätter att göra det i en olaglig ockupation.

Här har de få svenska politiker eller journalister som vågat framföra försiktig kritik av Israels agerande möts av en storm av anklagelser om allt från antisemitism till vänsterextremism. Att samma kritik finns inom Israel talas det dock tyst om. Inte heller svensk media rapportera vad de Israeliska grupper som kämpar för mänskliga rättigheter i de ockuperade territorierna arbetar med. En av många sådan grupper är Yesh Din som bland många projekt även dokumenterar Kfir brigadens framfart på Västbanken. I det här fallet handlar det om allt från interna slagsmål i barackerna till misshandel, tortyr och mord på palestinier på Västbanken.

Palestinierna på västbanken är helt i händerna på IDF. Få utanför Israel tycks vara medvetna om att bara sedan 1990-talet har 150000 palestinier passerat genom IDFs militärdomstolar på västbanken eller att hälften av den israelisk fängelsebefolkningen består av personer som dömts genom dessa militärdomstolar.

Varför finns det ingen rapportering om detta
i de Svenska medier som så ivrigt rapporterade från Israels 60 år firande kan man undra? Alla stora svenska medier har ju folk stationerade i området.

  Established in March 2005, Yesh Din is
comprised of volunteers who have organized to oppose the continuing
violation of Palestinian human rights in the Occupied Palestinian
Territory. Some of us have long been active in defending human rights,
and others have just recently joined the struggle. We have different
personal, professional, and political backgrounds but are united by our
deep concern over the serious damage the occupation is inflicting on
both Palestinian and Israeli societies.

Our mission is to achieve a long-term structural improvement in the
human rights situation in the OPT. We work for an immediate and
meaningful change in the Israeli authorities’ practices by documenting
and disseminating accurate and up-to-date information about the
systematic violation of human rights in the OPT, by raising public
awareness of such violations, and by applying public and legal
pressures on government agencies to end them.

In order to attain our goals more effectively, Yesh Din
operates according to a model unique to human rights groups in Israel:
While the organization is directed and run by volunteers, it also
receives guidance from a professional team of lawyers, human rights
experts and media consultants. As such, Yesh Din benefits from professional consulting, communications and legal services on a daily basis.

Yesh Din is currently devoting its time and resources to promoting law enforcement of settler violence in the West Bank.

https://www.yesh-din.org/

IDF initiates program to stem Kfir Brigade abuse | Jerusalem Post

Made up of six battalions, the Kfir Brigade was established a year and a half ago. While its soldiers were behind the majority of arrest operations in the West Bank, they were also involved in what has become known as the ”Dahariya Incident.”

The Dahariya incident took place in July when a platoon commander and several soldiers from the Lavi Battalion commandeered a Palestinian cab in the Hebron-area village of Dahariya, tied up the driver and began driving throughout the village, eventually shooting and wounding a resident who they said looked suspicious. The platoon commander stood trial and was sentenced to 15 months in military prison.

Other incidents involved placing an electrical heater next to the face of a Palestinian boy, beating Palestinians as well as soldiers, and mooning a group of Palestinians and left-wing international activists.

In the past six months, Brigade Commander Col. Itay Avirov suspended some 30 soldiers from combat service for unethical conduct. Most of the cases did not involve Palestinians, but took place within the brigade’s various bases and involved theft or fights between soldiers.

IDF Chief of General Staff Lt.-Gen. Gabi Ashkenazi presented the findings from the inquiry into the incident during a meeting of the IDF’s top officer corps late last year and recently decided that during inspections of field units he would also personally probe the ”ethical level” of commanders and their soldiers.

”We are in touch with humanitarian groups in the territories,” said Maj. Gilad Farhi, one of the officers involved in planning the training regimens for the 500 new soldiers due to be inducted into the brigade Tuesday.

Kfir brigade leads in W. Bank violations – Haaretz – Israel News

The main perpetrators of crimes against Palestinians belong to the Kfir infantry brigade, according to statistics on Military Police investigations, which the Israel Defense Forces provided to the human rights organization Yesh Din.

The IDF is obliged to submit the data to Yesh Din under the Freedom of Information Law.

The numerous Military Police probes into crimes in the territories ”reflect a moral and command failure in the IDF,” said Lior Yavne of Yesh Din.
Advertisement
In 2007 the Military Police opened 351 probes for crimes in the territories, compared to 152 cases in 2006. The Military Police managed to tie the complaints to specific IDF units in only 55 percent of the cases, compared to 78 percent in the previous year.

Sixty-six of the investigations opened in 2007 were against Kfir soldiers, compared to 35 in 2006; 52 were against the paratroopers brigade (19 in 2006); 14 against Nahal (only one in 2006); 10 against Givati (one in 2006); six against the tank corps (none in 2006); and five each against Golani and the West Bank division. The Kfir brigade is posted in the West Bank permanently, which means it spends several more months a year there than any other brigade. It also has more regiments than other infantry brigades.

The Military Police is investigating a variety of crimes in the territories, from the killing of Palestinians and the illegal use of firearms to abuse and plunder.

AB

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *