Utbildning och hjälp till omställning viktigaste arbetsmarknadsåtgärden

Uppenbarligen håller en stor del av svenska folket med socialdemokraterna om att arbetslösa inte ska drivas på med piskan. Samtidigt skriker svenskt näringsliv och den offentliga sektorn efter utbildade arbetskraft inom många yrken. Regeringen Borg-Reinfeldts svar på detta är att det ska inte bedrivas någon AMS-politik. Utbildning behövs inte i alliansens värld för att få arbeta. Näringslivet behöver inte stöd med kvalificerad arbetskraft. Marknaden och OECD studier från 90-talet säger att Anders Borg har rätt- En ökad sökintensifiering uppväger alla brister på kvalifikationer eller arbetserfarenhet. Arbetsförmedlingens och försäkringskassans enda uppgift är att pressa ut arbetslösa och sjuka på en arbetsmarknad som till stora delar inte vill ha dem.

Det är få arbetsgivare som är villiga att anställa personer som varit länge borta från arbetsmarknaden. Alla med någon kontakt i verkligheten vet detta. Alliansen finns dock inte i denna verklighet. Och de arbeten där folk anställs med 100% subventioner under en period kallar jag inte för riktiga arbeten.  Det finns också diskriminering av utsatta grupper något som helt ignoreras i alliansens arbetsmarknadspolitik.

Det behövs en näringslivspolitk som ger stöd för nyföretagande på individnivå. Medan alliansen ägnar sig åt att uppfylla vad klagomaskineriet från Svensk näringsliv säger finns det i den verkliga företags världen en enorm brist på investeringskapital. Det behöves mer stöd här för kunskaps och tjänsteföretag inom andra brancher än städbranchen.

I undersökningen har 1218 personer intervjuats och bland annat fått elva olika förslag att välja mellan för att få ner arbetslösheten. Varje tillfrågad har fått peka ut de tre mest effektiva redskapen som man kan sätta in politiskt och då visar det sig att yrkesutbildning för arbetslösa får flest röster. 56 procent av de tillfrågade anser att det är en av de tre viktigaste insatserna.
Mer än hälften, 54 procent, tycker också att man ska satsa på utbildning i olika bristyrken. En tredjedel vill ha mer samverkan mellan näringslivet och politiken medan var fjärde intervjuad anser att det är viktigt med riskkapitalstöd till små företag.
I botten på listan med färre än tio procents uppbackning finns förslag som sänkt a-kassa, skattesubventioner till hushållsnära tjänster, avskaffad förmögenhetsskatt och allra sist högre avgift i a-kassan. Det är förslag som redan genomförts av den borgerliga regeringen.
– För oss var det naturligtvis överväldigande att de främsta förslagen ligger så nära vår egen politik. Det visar att vi är på rätt väg, säger riksdagsman Sven-Erik Österberg som tillsammans med Luciano Astudillo är ordförande i socialdemokraternas jobbrådslag.
I Sifo-undersökningen ger även borgerliga väljare starkt stöd till olika yrkesutbildningar. Att röra a-kassan uppfattas heller inte som något effektivt förslag bland de borgerliga väljarna om man ska komma åt arbetslösheten.
Bara var femte borgerlig väljare tycker att det är ett bra förslag med sänkt skatt för dem som förvärvsarbetar. 15 procent av de rödgröna sympatisörerna uppskattar jobbskatteavdraget. Samtidigt har de rödgröna väljarna större sympati för alliansens satsning på så kallade nystartsjobb än de borgerliga väljarna.

 https://www.politikerbloggen.se/2008/05/12/8851/

• Yrkesutbildning för arbetslösa 56 procent.

• Utbildning till bristyrken 54 procent.

• Samverkan mellan politik och näringsliv 32 procent.

• Riskkapitalstöd till små företag 27 procent.

• Fler platser i högre utbildning 12 procent.

• Sänkt a-kassa 9 procent.

• Skattesubventioner till hushållsnära tjänster 7 procent.

• Avskaffad förmögenhetsskatt 4 procent

SvD » Inrikes » ”Utbildning viktigast – rör ej a-kassan”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *