Anders Borg – Bäst i klassen ekonom

Vad artikeln egentligen säger är att Anders Borg hoppas att prognoserna slår in. Med tanke på att allla tecken pekar mot en massiv lågkonjunkture som inte ens ett generöst statligt spenderande inför valet 20110  lär avhjälp undrar jag om Anders Borg kommer att få bäst i klassen priset för gruppen finansministrar.

Samtidigt har Sverige behov att stora investeringar i offentlig infrastruktur och inte minst utbildningsinsatser för de som står längst bort från arbetsmarknaden. Ett grundläggande fundament för tillväxt är infrastrukture som fungerar och en hyfsad offentlig service. Företagen behöver anställda med både utbildning och kompetens. Speciellt med tanke på de stora pensionsavgångar som kommmer.

Skuld är heller inte något farligt om den är på hanterbar nivå och kan räknas som en investering som kan generera framtida intäckter. Här väljer Anders Borg en annan inriktning. Det skall bli intressant att se hur det går.

Från slutet av 2007 till 2011 väntas statsskulden nästan halve­ras, enligt regeringens vårbudget. Det rör sig om en minskning från 1.115 miljarder kronor till 567 miljarder kronor, till största delen beroende på löpande överskott i statsbudgeten. Därtill kommer 200 miljarder kronor från den planerade försäljningen av statliga företag.
Som andel av BNP beräknas statsskulden minska från 36 procent år 2007 till 15 procent år 2011. Det senare är en nivå som Sverige inte har varit i närheten av sedan 1960-talet, då Gunnar Sträng var finansminister.
Man kan förstå att Anders Borg är stolt över statens allt starkare finanser, jämfört med det betydligt sämre läget i många europeiska länder. Han ser budget-överskotten och den krympande statsskulden som skälen till att Sverige har sluppit dras med i den finansiella oro som drabbat stora delar av omvärlden.
Samtidigt är Anders Borg snabb att säga att prognosen för statsfinanserna är mycket osäker. Enligt en kalkyl från Ekonomistyrningsverket skulle överskottet i statens budget elimineras, om Sverige hamnar i en liknande konjunkturnedgång som 2001-02.
Hotet om sämre statsfinanser ska förstås inte negligeras. Men frågan är om det motiverar att Anders Borg sätter upp breda säkerhetsmarginaler, utöver vad som redan finns. I praktiken håller det gällande målet om ett offentligt överskott på 1,0 procent av BNP – sett över en konjunkturcykel – på att höjas eftersom finansministern snararast tycks se den nivån som ett golv.

Tillväxt viktigare än att samla i ladorna

 

DN

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Anders Borg – Bäst i klassen ekonom

 1. admin skriver:

  @crona
  Frågan är väl om nödvändiga statliga investeringar görs. Jag är rädd för att allt för mycket vikt läggs på att ha ett statligt överskott utan nödvändiga samhälls prioriteringar.

 2. admin skriver:

  @crona

  Frågan är väl om nödvändiga statliga investeringar görs. Jag är rädd för att allt för mycket vikt läggs på att ha ett statligt överskott utan nödvändiga samhälls prioriteringar.

 3. admin skriver:

  Hej Eva, Det ska bli intressant att blogga i en lite större grupp.

 4. admin skriver:

  Hej Eva, Det ska bli intressant att blogga i en lite större grupp.

 5. Eva Hillén Ahlström skriver:

  Välkommen till s-bloggar. Kul att vi blir fler.
  Bästa hälsningar
  Eva

 6. Eva Hillén Ah skriver:

  Välkommen till s-bloggar. Kul att vi blir fler.

  Bästa hälsningar

  Eva

 7. Crona skriver:

  Oron är väl att med de stora pensionsavgångarna och att människor lever allt längre så kommer vi behöva låna igen i framtiden – så tanken är väl att betala tillbaka så mycket nu i goda tider innan de behöver låna igen.

 8. Crona skriver:

  Oron är väl att med de stora pensionsavgångarna och att människor lever allt längre så kommer vi behöva låna igen i framtiden – så tanken är väl att betala tillbaka så mycket nu i goda tider innan de behöver låna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *