Demokraterna är delade – Ingen kandidat kan vinna

81016001

Varken Hillary eller Obama kommer att nå upp i antalet delegater som behövs för nomineringen. Och skillnaden har varit ungefär 100 delgater sedan före supertisdagen.  Båda är otroligt starka kandidater men ingendera kan besegra  den andra. Det kommer att vara upp till de s.k superdelaterna från den demokratiska partiapparaten att avgöra. Mardrömen är här då att Hillary får flest röster medan Obama behåller delegat majoriteten. Det blir då en intern demokratisk upprepning av vad som skedde in Florida 2000.

En av många vallokals undersökningar visar också på problemet. En stor andel av båda sidors anhängare säger att de aldrig skulle rösta på den andra kandidaten och istället hellre välja McCain. Den andelen bittra anhängare kommer troligen att öka, speciellt om en sida upplever att parti hierarkin gett bort nomineringen till fel kandidat.

Among Obama supporters, just 51 percent of West Virginia Democrats say they will vote for Clinton if she is the nominee. John McCain would get close to a third of Obama’s supporters, and 14 percent said they wouldn’t vote at all.

But an even smaller number of Clinton’s supporters would back Obama: just 36 percent say that they would vote for the Illinois senator. About the same amount, 35 percent, say they would support McCain and 29 percent say they wouldn’t vote or would vote for someone else.

CNN Political Ticker: All politics, all the time Blog Archive – Schneider: Exit polls show sobering news for Democrats « – Blogs from CNN.com

 

Lite historia är också att ingen demokratisk president vunnit Vita Huset sedan 1916 utan att även  vinna West Virginia. Robert Kennedy vars senatsplats Hillry har vann West Virginia 1960, bland annat med hjälp av Ted Kennedy. Och för att fortsätta historie tillbaka blicken tror jag fortfarande det lutar åt en upprepning av vad som hände 1968. Vinnaren då hette Richard M Nixon. Om inte det oväntade skulle hända att båda sidor sväljer sin stolthet och arbetar tillsammans. Politisk pragmatism är förstås inte alltid det lättaste.

DN

SVD1 SVD2 AB

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *