Varken musiken eller upphovsrätten försvinner

D1606SU1

Uppenbarligen har PGSvD lyckats reta Björn Ulveaus. Det är bra att han uppmärksammar den förändrade verklighet som många inom media industrin vill strypa. Men han har fel i att fängelse för fildelning skulle på något sätt förändra situationen. Förövrigt varför vill alla blanda in polisen för att lösa vad som i grunden är ett samhälls och affärsmodell problem. Det är ungefär som FPs Björklunds att polisen ska jaga skolkande skolungar.

Problemet är i grunden att en musikindustri och dess direktörer som inte förstod att världen ändrats med elektronisk distribution. En affärsmodell som byggde på en monopolitisk kontroll över distributionsvägarna bröts ner med tilkomsten av napster. Men industrin ville inte förstå att att världen ändrats och har i mer än 10 år kämpat för att bli av med den elektroniska distributionen. Eller arbetat för att hitta modeller som är så krångliga och svåra att använda att det är lättare att använda sig av piratverktyg.

Sedan verkar Björn Ulveaus inte känna till de 1000 tals svenska ungdomar som sitter och mixar ihop musik och skriver låtar som de direkt lägger ut på internet. Från 14 åringar i sitt vindsrum till vuxna har musik och låtskapande öppnats för alla. De kan sedan direkt distribuera vad de skapar till alla som vill lyssna via internet. De behöver inte gå till ett skivbolag i Japan för att nå ut. De med talang kommer i denna modell nå framgång.

Jag förutsätter att låtskrivare kommer att fortsätta få betalt för offentliga framträdanden eller framföranden i kommersiella sammanhang. Upphovsrätten försvinner inte här. Det sker också en stor och växande försäljning av helt oskyddade mp3 filer. Många börjar idag erbjuda prenumerationer på musikbibliotkek. För 100kr i månaden har du obegränsade tillgång. Att till och med ungomar vill betala visar den s.k ringtons marknaden. Bara det finns elektroniska distributions modeller som är lätta att använda och obehindrat kan flyttas mellan olika elektroniska apparatet.  95% av alla media konsumenter väljer den enklaste vägen om de kan tror jag.

Tyvärr är det något som inte media industrin ägnat sig åt. Istället för att skapa nya sätt att enkelt konsumera media jagar man fansen med polis och rättegångar. Det system vi även införde i sverige under den föra regeringen.

SvD » Ledarbloggen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Varken musiken eller upphovsrätten försvinner

  1. John skriver:

    Helt rätt!

  2. John skriver:

    Helt rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *