Det stressade arbetslivet

UtsiktFrånEttTak kan vara värd att läsa om hur kraven på en ekonomiskt mer effektiv produktion och slimmade marginaler slår igenom i byggbranchen.  Kraven att ständigt pressa verksamheten till max finns idag i alla branscher men det diskuteras sällan. En bra arbetsmiljö och arbetsliv är satta på undantag i dagens Sverige.

Till viss del beror det på en ökad professionalism hos byggjobbarna. Man är mer specialiserad idag och bättre på enstaka moment. Detta är ofta moment där teknisk utveckling också höjer tempot – med spikpistoler, skruvautomater, bultpickor, skivhissar, effektivare batterimaskiner etc. Till stor del beror det också på att anbuden måste hållas för att inte ge straffavgifter. Och i slutäden betyder en gubbe mindre samma pengar i ökad vinst.
Nackdelen är att kvaliteten blir lidande. Detta skriver man om hos Byggcheferna. Risken för att fukt och annat elände kommer att bli problem i framtiden är stora, liksom det återkommande mantrat om att det inte finns tillräckligt med duktigt folk. Som om det är bristen på gubbar som orsakar slarvet.
Överhuvudtaget har stressen på arbetsplatsen ökat sista åren. Inte nödvändigtvis för prioduktionstakten höjts, men klåfingrigheten är större hos mellanchefer och annat löst folk idag. Man ska göra mer på mindre tid helt enkelt. Och helst utan att kräva särskilt mycket i ersättning. Om detta kom det en rapport från IF Metall häromdagen. jag kom att höra det på väg till jobbet och i vanlig ordning intervjuade man också en totalt oförstående arbetsgivarrepresentant. Ett bra exempel på att allt mer går till aktieutdelning i industrin istället för till investeringar och utbildning. Till råga på allt börjar man nu lägga ner även välmående företag – allt i den heliga vinstens namn.

UtsiktFrånEttTak – byggjobbarblogg: Gör mer på kortare tid. Om stress och sämre kvalitet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *