Israels ambassad bakom borgerlig kampanj för Israel?

När ett stort antal borgerliga politiker, bloggare, journalister och debattörer som papegojor upprepar samma exakt samma argument varför Israel är unikt i världen blir jag misstänksam. Det är allt för likt ett organiserat spridande av talepunkter, när man från olika håll upprepar samma argument. Några av de argument man kan hitta i ett antal inlägg.

Påstående Den enda demokratin i mellanöstern. –  Fakta  Varför stöds dessa diktaturer av väst som i 40 års tid stoppat genuina folkliga rörelser.
Påstående Svenska medier ignorerar vad som är positivt med Israel. – Fakta Svenska Medier skriver vad som händer i Israel ytterst lite. 
Påstående Israel måste försvara sig mot fiender som aldrig erkänt landet. – Fakta Arabstaterna inklusive Saudi Arabien har vid flera tillfällen erbjudit fred och erkännande.
Påstående homosexuella fritt kan demonstrera.  –  Fakta Demonstrationerna tog plats mot ett enat fördömande från Israels högsta religiösa myndigheter och under beskydd av 7000 poliser medan tusentals haredi genomförde kravaller.
Påstående Israel är det enda landet i regionen som respekterar minoriteter. – Fakta den som läser israelisk media kan hitta flertalet rapporter om diskriminiering av minoriteter och rena övergrepp. Flera MK har föreslagit deporteringar och införande av lagar som mest påminer om sydafrikas.

Det är en sak att stödja Israels rätt att existera. En annan att oreserverat presentera vinklade fakta i en hyllnings skrift som är direkt osaklig. Dessa israel vänner gör inte landet något tjänst här. Fast de kanske inte vet bättre?  Uppenbarligen har Israel nu blivit ett neo-liberalt höger projekt i Sverige.  

Sen håller jag med alliansfritt Sverige. Denna oreserverade borgerliga hyllning påmminer mest om 30-tals kommunisternas hyllning till Sovjetunionen.  Vilket väl neo-liberalerna i sin dogmatiska ideologiska tro mest påminner om.

Alliansfritt Sverige: Maj 14, 2008- Misstänkt likt 30-talskommunisternas syn på Sovjet

…Istället fokuserar man på hur många ingenjörer per capita det finns, tillsammans med rekordmånga muséer, på ett sätt som är misstänkt likt svenska kommunisters rosenskimrande beskrivningar av Sovjetunionen på den tiden då terrorn var som värst- ”Titta på den nya fina kraftdammen och det moderna jordbruken- varför ska du alltid prata om folkmord? Se istället hur den ekonomiska tillväxten skjuter i höjden.” Fast det är klart, Sovjetvännerna på 30-talet kan i alla fall skylla på okunnighet, nu finns all information tillgänglig, och den bör tas på allvar.
Men sådan insikt lär vi få titta på månen efter.

Grattis på 60-årsdagen Israel! | Debatt | Aftonbladet

Den 14 maj är en historisk dag. För exakt 60 år sedan utropade David Ben-Gurion den nya judiska staten och just denna dag året 1948 blev Israel en verklighet. FN:s generalförsamling hade med 33 för, 13 emot samt 10 nedlagda röster ställt sig bakom att dela det brittiska Palestinamandatet i en judisk respektive en arabisk stat.

I dag är Israel en demokratisk, modern och framgångsrik nation i en region som annars överskuggas av diktatur, förtryck och ofrihet.

Men om detta läser vi alltför sällan i svenska medier. Den mediala debatten kring Israel präglas mest här av krig, kris och konflikt. Nidbilden av Israel är kutym, neutrala skildringar ovanliga och positiva reportage synnerligen sällsynta. Detta är trist. Israel har sina brister som alla andra länder. Vi behöver en demokratisk palestinsk stat sida vid sida med Israel och fredsprocessen måste stärkt gå vidare. Terrorismen i regionen måste upphöra, ingångna fredsavtal respekteras och staten Israel erkännas av sina grannar. Men glöm aldrig heller att Israel samtidigt är ett demokratiskt under bland sina grannländer som brukar toppa listorna över flest brott mot mänskliga rättigheter, kvinnoförtryck och censur. En halv miljard människor lever totalt i närområdet i länder där de inte får tycka och tro fritt.

SVD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Israels ambassad bakom borgerlig kampanj för Israel?

  1. Pingback: Protestera mot Israel - 60 år sen Al Nakba | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *