Littorin trött på att vara minister?

3447786819 arbete som ansvarig minister för arbetsmarknaden? Att regeringen svarar till riksdagen är också grunden för hur det svenska politiska systemet fungerar som jag förstått det. Det är riksdagen som har makten i Sverige.  Statsministrar tillsätts från en riksdagsmajoritet.

Man kan undra hur allvarligt Littorin tar sitt

En elak tanke är förstås om Littorin ser vart utvecklingen på arbetsmarknaden är på väg. Många har också noterat att den alltmer trötta Littorin försvunnit från den offentliga debatten kring arbetsmarknadspolitik. Precis som när det gäller försvarspolitken är det istället Anders Borg och hans finansministerium som är ute och diskuterar arbetsmarkadspolitik. Odenberg fick ju nog av detta förhållande ganska tidigt. Är det Littorins tur nu?

Men hur ett påstått underskott på 1,5 miljarder plötsligt kunde uppdagas och hur det uppstått, det står i varje fall inte i min förmåga att förstå, än mindre förklara för er läsare på ett språk med den grad av konkretion som tidningsspråk ska ha. Betänkligt från konstitutionell synpunkt ter sig i vart fall att en särskild grupp i försvarsdepartementet nu övervakar ÖB och hans myndighets beslut.
Så mycket står ändå klart som att försvaret har blivit en budgetpost, vad det ska sköta är en andrahandsfråga. Eller som försvarsministern skriver: ”Att Försvarsmaktens ekonomi nu balanseras är nödvändigt med hänsyn till försvarspolitikens långsiktiga inriktning”.
Försvarsförvirring

– Det är rätt bisarrt, säger han.
Under interpellationsdebatten i tisdags klagade ministern på att han missat nästan alla av sin sexårige sons fotbollsträningar eftersom frågorna tar sådan tid. Dessutom inkräktar de allt mer på hans jobb på departementet.
Littorin misstänker att socialdemokraterna försöker att blockera hans arbete. Bara i tisdags fick han svara på sex interpellationer om samma sak varav fem texter i stora delar var identiska.
– När man ställer en fråga för tjugonde gången på några veckor då undrar man om de tror att de ska få ett annat svar, säger ministern.
Littorin framhåller att interpellationerna visserligen är en viktig och bra del i arbetet men att 178 stycken sedan regeringstillträdet är väldigt många. Han leder överlägset listan över antalet interpellationer. På andra plats kommer justitieminister Beatrice Ask (m) med 138.
Interpellationerna till Littorin handlar bland annat om förändringarna i a-kassan, kollektivavtal i EU och sommarjobb i kommunerna. Områden där det skett stora förändringar, vilket lett till många frågor enligt Patrik Björck (s) och Sven-Erik Österberg (s) som är två av de flitigaste interpellationsskrivarna.
– Han svarar inte på frågorna, det är det som är problemet, säger Björck, som tycker att Littorin har en nonchalant inställning till sin roll som statsråd.
Dessutom vill ministern inte ta debatten i medier säger Björck och Österberg. Därför ser man interpellationer som enda möjligheten. Att det skulle pågå en kampanj mot ministern förnekas bestämt.
En enda gång har Österberg fått mötas ansikte mot ansikte med Littorin i tv för att diskutera arbetsmarknaden.
Littorin drunknar i frågor

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Littorin trött på att vara minister?

 1. Sven Davidsson skriver:

  Vänta nu. Totto säger sig inte ha tid att utföra sitt jobb eftersom han måste svara på interpellationer från oppositionen (vilket i och för sig är en del av sitt jobb), men han tycker sig ha tid att surfa runt och kommentera på bloggar på arbetstid? Hur gärna vill du gå på din sons fotbollsträning egentligen?

  Men om sanningen ska fram så är det väl snarast osannolikt att det är Totto själv som kommenterar, utan den uppgiften har snarast givits en person på Regeringskansliet. Skönt att se att våra skattepengar används väl. Kan inte den tjänstemannen ta över Tottos jobb helt, så har han tid att gå på hur mycket fotboll han vill?

 2. Sven Davidsson skriver:

  Vänta nu. Totto säger sig inte ha tid att utföra sitt jobb eftersom han måste svara på interpellationer från oppositionen (vilket i och för sig är en del av sitt jobb), men han tycker sig ha tid att surfa runt och kommentera på bloggar på arbetstid? Hur gärna vill du gå på din sons fotbollsträning egentligen?

  Men om sanningen ska fram så är det väl snarast osannolikt att det är Totto själv som kommenterar, utan den uppgiften har snarast givits en person på Regeringskansliet. Skönt att se att våra skattepengar används väl. Kan inte den tjänstemannen ta över Tottos jobb helt, så har han tid att gå på hur mycket fotboll han vill?

 3. Sven Otto Littorin skriver:

  Hej!

  Socialdemokraterna försöker nu måla upp en bild att jag duckar i debatter, att jag inte ställer upp på att möta oppositionen. Det är en grovt felaktig bild.

  Sedan tillträdet 6 oktober 2006 har jag ställt upp på snart 4 000 intervjuer och mediekommentarer och stått i riksdagens talarstol i mer än 60 timmar i 178 interpellationsdebatter – i många fall exakt likalydande frågor med bara veckor emellan.

  De senaste två åren har jag fått fler interpellationer än något annat statsråd under de senaste sex åren. Jag har också ställt upp i nästan alla ärendedebatter i mina frågor, i samtliga aktuella och särskilda debatter och i alla budgetdebatter i mina frågor riksdagen.

  Riksdagens kontrollmakt är grundlagsskyddad och en väsentlig och omistlig del av det svenska politiska systemet. Jag gillar dessutom debatterna; det ger mig ypperliga tillfällen att kontrastera Alliansens lyckade jobbpolitik mot socialdemokraternas frustration över att ha förlorat makten och deras obefintliga jobbstrategi.

  Men för socialdemokraterna räcker inte det. Jag ska därtill ställa upp i alla mediedebatter som de kräver att jag ska ställa upp i. Jag gör gärna det – i den mån det är förenligt med mitt arbete och livet i övrigt. Har inte jag haft möjlighet, har andra alliansföreträdare ställt upp i mitt ställe; riksdagsledamöter och andra statsråd.

  Vad är det som är fel på att ha politiska debatter i Sveriges Riksdag? Vad är det som gör att de nära 4 000 minuter jag hittills mött oppositionen i debatter i riksdagen inte duger?

  Genom sin interpellationskampanj mot mig undergräver socialdemokraterna både interpellationsinstrumentets viktiga funktion som del av riksdagens kontrollmakt liksom riksdagens ställning som primärforum för politiska debatter i det svenska samhället.

  Sven Otto Littorin
  arbetsmarknadsminister

 4. Sven Otto Littorin skriver:

  Hej!

  Socialdemokraterna försöker nu måla upp en bild att jag duckar i debatter, att jag inte ställer upp på att möta oppositionen. Det är en grovt felaktig bild.

  Sedan tillträdet 6 oktober 2006 har jag ställt upp på snart 4 000 intervjuer och mediekommentarer och stått i riksdagens talarstol i mer än 60 timmar i 178 interpellationsdebatter – i många fall exakt likalydande frågor med bara veckor emellan.

  De senaste två åren har jag fått fler interpellationer än något annat statsråd under de senaste sex åren. Jag har också ställt upp i nästan alla ärendedebatter i mina frågor, i samtliga aktuella och särskilda debatter och i alla budgetdebatter i mina frågor riksdagen.

  Riksdagens kontrollmakt är grundlagsskyddad och en väsentlig och omistlig del av det svenska politiska systemet. Jag gillar dessutom debatterna; det ger mig ypperliga tillfällen att kontrastera Alliansens lyckade jobbpolitik mot socialdemokraternas frustration över att ha förlorat makten och deras obefintliga jobbstrategi.

  Men för socialdemokraterna räcker inte det. Jag ska därtill ställa upp i alla mediedebatter som de kräver att jag ska ställa upp i. Jag gör gärna det – i den mån det är förenligt med mitt arbete och livet i övrigt. Har inte jag haft möjlighet, har andra alliansföreträdare ställt upp i mitt ställe; riksdagsledamöter och andra statsråd.

  Vad är det som är fel på att ha politiska debatter i Sveriges Riksdag? Vad är det som gör att de nära 4 000 minuter jag hittills mött oppositionen i debatter i riksdagen inte duger?

  Genom sin interpellationskampanj mot mig undergräver socialdemokraterna både interpellationsinstrumentets viktiga funktion som del av riksdagens kontrollmakt liksom riksdagens ställning som primärforum för politiska debatter i det svenska samhället.

  Sven Otto Littorin

  arbetsmarknadsminister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *