Svenska insatsen i Tchad förlängs – Vad händer efter 2009

Jag undrar fortfarande vad som kommer att hända efter 2009. På vilket sätt kommer den svenska eller EU insattsen att ha förbättrat situationen i Tchad. Min prognos är att EU-Styrkorna finns kvar efter 2009, Tchad är lika ostabilt som tidigare och den olja som hittas främst kommer att utvinnas av de kinesiska bolag so verkar där om inte frankrike möjligtvis lyckas sno åt sig några kontrakt som tack för hjälpen av regeringen i Njadema.  

Regeringen överlämnar idag till riksdagen ett förslag om att förlänga det svenska bidraget till EU:s militära insats i Tchad och Centralafrikanska republiken. Propositionens förslag innebär att den svenska insatsen förlängs till oktober 2008.

– Svenska soldater har gjort ett utmärkt arbete. Förlängningen innebär att Sverige kan fortsätta bidra till EU-insatsen vars fredsfrämjande arbete är centralt för flyktingar, internflyktingar och civilbefolkning i de områden insatsen har att bevaka, säger Gunilla Carlsson som ersatte Carl Bildt vid regeringsmötet.

Fakta om EU:s insats

EU:s insats i Tchad och Centralafrikanska republiken går under namnet EUFOR Tchad/RCA och har varit på plats sedan i februari i år. Insatsen kommer att bestå av 3700 soldater som ska bidra till att skydda civilbefolkning och flyktingar i östra Tchad. EU-insatsen har också som uppgift att skydda FN:s personal på plats i polisinsatsen MINURCAT. EU-insatsen planeras pågå till mitten på mars 2009.

Svenska insatsen i Tchad förlängs

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *