Sverige till strategiska flygtransporter samarbete

Att Sverige nu  ansluter till ett samarbete med 12 andra länder som kommer att kosta 200miljoner om året antyder vart riktningen går för den svenska säkerhetspolitken. Problemet är att svenska säkerhetspolitiker behöver tala ur skägget om vart vi är på väg. Att det handlar om att överge neutraliteten och ingå i ett större försvarspolitiskt samarbete med Europa eller NATO. Här föredrar jag ett exklusivt Europeiskt samarbete. Som begränsas till det Europeiska närområdet.

Det är helt rationellt att om Sverige ska delta i insatser utanför Sverige med militär man också skaffar sig kapaciteten för att göra detta. Lika rationellt är att man omvandlar ett nationalstatsförsvar a la  Åsa-Nisse och 91-karlsson som ironiskt nog vänsterpartiet gjort sig förespråkare för. Men det kräver också en öppen försvarspolitisk debatt och att riksdagen är kapabel att utföra sin granskningsfunktion inför nya eller gamla åtagande.

Sverige deltar i multilateralt samarbete om strategiska flygtransporter (FöU11)
Riksdagen godkände att Sverige ansluter sig till det multilaterala samarbetet om strategiska flygtransporter (SAC). Syftet är att Försvarsmakten behöver ha tillgång till strategisk flygtransportkapacitet som snabbt kan transportera skrymmande och tung utrustning över stora avstånd till platser som saknar storflygplatser med terminalkapacitet och där det råder en förhöjd hotbild för flyg.
Proposition/skrivelse 2007/08:56
Utskottsbetänkande 2007/08:FöU11
• Protokoll 2007/08:112 (debatt och beslut 2008-05-15)
Läs mer om ärendet

Beslut i korthet – Riksdagen

SVD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *