Var finns fienden?


Det jag saknar är den säkerhetspolitiska bedömningen. Behöver Sverige idag eller inom överskådlig framtid ett invasionsförsvar? Som utvecklingen set ut idag kan man fråga sig om tex östersjön behöver 12 olika flottor annat än som ett dyrt arbetsmarknadsprogram. Att Jas idag handlar mer om industripolitik än ett verkligt försvarsbehov är uppenbart.

Att den råder ett militärt och säkerhetspolitiskt kaos får både militärledningen och svenska från alla läger ta på sig ansvaret för . Sverige står med ena benet i allianser som NATO och EU och med andra benet i kvar i ett invasions försvar från 1950-talet. Ett resultat av mer än 10 års tysta positions förflyttningar och en rädsla att ta sig an 2 frågor neutraliteten och värnplikten.

Säkerhetspolitik borde skötas kallt och nyktert. Den borde inte kopplas samman med dolda industrisubventioner eller arbetsmarkandspolitik.

Överbefälhavaren beskriver på försvarets hemsida hur de stora förändringarna som försvaret nu ställs inför kommer att få effekter på den operativa sidan:
– Jag kommer därför att anmäla till regeringen att vi under de närmaste åren inte med säkerhet kommer att kunna leverera efterfrågad effekt och inte heller uppnå balans mellan verksamhet och ekonomiska resurser, säger ÖB på hemsidan.
ÖB:s slutsats är att om man samtidigt som resurserna dras ned också ska leva upp till regeringens krav på ökade internationella ambitioner måste minska försvaret av det egna landet.
”Med minskade ekonomiska anslag betyder detta att Försvarsmakten tvingas sänka ambitionen när det gäller förmågan att möta omfattande militära operationer som hotar Sverige”, skriver han.
De nedskärningar som väntar innebär förutom nedläggningen av jägarbataljonen i Arvidsjaur med 150 anställda också att utbildningsgrupperna i Kiruna, Östersund, Gävle, Strängnäs, Eksjö, Skredsvik, Halmstad, Karlskrona och Berga avvecklas.
ÖB tvingas också avveckla en av de två flygflottiljerna F21 i Luleå (607 anställda) eller F17 i Kallinge (550 anställda). På det sättet försvinner en Gripen-division som troligen kommer att flyttas till F7 i Såtenäs. Slutgiltigt beslut om flygvapnets nya orgainsation kommer att tas först i september.
Också ingenjörsregementet Ing 2 i Eksjö ska vara ett av de regementen som hotas av nedläggningen eller flytt.
Det kommer dock att bli frågan om fler nedläggningar. Vilka dessa blir kommer ÖB att presentera vid en presskonferens senare i eftermiddag

”Sverige kan inte försvaras”

SVD SVD2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *