Hört något från statsministern?

Carl Bildt i all ära men är inte försvarspolitiken något som ledaren för alliansen borde uttala sig om. Jag kan även tänka mig att övriga partiledare inom alliansen kanske skulle våga sig på att ha en åsikt. Jag kan även tänka mig att som utrikesminister Carl Bildt faktiskt utför en del arbete av viss vikt med de resor ha gör jorden runt.

För yttersta ansvarig för den svenska nationella säkerheten är väl statsministern, inte utrikesministern. Att det nu är Carl Bildt som ska rädda det svenska försvaret från den moderata regeringen han nu är medlem av hör väl till årets märkligaste händelser. 

Visst kan man invända att detta inte är hans sakområde. Det är inte han som i första hand ska räkna pengar eller lägga ner förband.
Men debatten borde vara väsentligt bredare än så. Den borde handla om säkerhetspolitiska utmaningar i vårt närområde, om utvecklingen i Ryssland, om ett eventuellt Natomedlemskap och om det svenska försvarets möjligheter att klara sina uppgifter både nationellt och internationellt. Det är en debatt där en utrikesminister som grundlagt sin politiska karriär på just dessa frågor borde stå i centrum.
Den ständigt resande Bildt tycks dock ha annat för sig, det finns ju så många intressanta seminarier att bevista, så många intressanta samtal att föra.
Men låt oss anta att alla resor verkligen är motiverade för att kunna föra en effektiv svensk utrikespolitik, låt oss anta att det är bättre att ha en utrikesminister i ett flygplan än på plats vid Gustaf Adolfs Torg. Borde han då ändå inte ha något genomtänkt att säga i en fråga som i högsta grad påverkar också hans fögderi?
Det kan man tycka. Jag tittar därför igenom hans dagligen uppdaterade blogg. Inte ett ord. Jag tittar på UD:s hemsida där utrikesministerns pressmeddelanden, tal och artiklar samlas. Inte ett spår där heller. Men, som sagt, han har väl annat för sig.

Alla dessa resor.

Det är egendomligt att ÖB inte drar de rätta slutsatserna av det som sker. Det är en förnedrande politisk behandling han utsätts för när nu Ekonomistyrningsverket levererar sin rapport.

Dess slutsatser om försvarets ekonomi är säkert korrekta. Dess förslag till organisatoriska åtgärder framstår däremot som ett politiskt beställningsskrädderi.

ÖB borde redan ha avgått av två skäl. Den tvångsförvaltning man från regeringen inför av försvaret kan man rimligen inte tolka på annat sätt än att regeringen saknar förtroende för hans sätt att leda verksamheten.

Det andra skälet är att han inte bör ta ansvar för nedskärningar vars säkerhetspolitiska konsekvenser han så tydligt finner oacceptabla.

Att avgå är naturligtvis inget lätt beslut att fatta. Det ger politikerna en efterlängtad möjlighet att skjuta ÖB-funktionen sönder och samman. Den har med politiska ögon allt sedan den skapades varit alltför stark.

Men ÖB:s avgång skulle sända ett tydligt budskap till det svenska folket att vi har nått till vägs ände. En ansvarsfull professionell yrkesman kan inte med hedern i behåll administrera det säkerhetspolitiska narrspel som nu iscensätts.

Hittills råder en förvånansvärd tystnad inom det politiska etablissemanget.

Mest beklämmande är att den som bäst kan värdera de framtida säkerhetspolitiska problemen i vårt närområde tiger som en mus i sitt arvsfurstliga palats. Carl Bildt borde rädda sin politiska heder medan tid är.

Den är mer värd än alla framtida poster i EU.
https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1257843.svd

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *