Lehi och Israel

Per Gudmundson har halsfluss och kan inte prata vilket väl förklarar längden på hans blogginlägg. Han lyckas dock som vanligt sprida desinformation när det gäller Israels bakgrund. Eller är det bara okunskap?

Terrorism som medel mot britterna under hela 30 och 40-talet var en integrerad del i den kamp som fördes för en judisk stat. Att det fanns våldsamt olika åsikter om terror som medel inom den zionistiska rörelsen innebär inte att det inte används.  Att sedan Lehi, Haganah, och Irgun gick samman vid skapandet av Israel är ett annat faktum som är intressant. En av många operationer dessa styrkor deltog i som hyllas av gudmundson var Deir Yassin i april 1948. Då dödades mellan 100 till 200 arabiska bybor. En av flera händelser som kom bli en del i den panik som fick stora grupper palestinier att lämna landet. Menachem Begin som ledare i Irgun var en av många Israeliska statsmän som har sin grund i para-militära organisationer. En person Begin beundrade var förövrigt Michaell Collins. Att förneka terror fanns med som en komponent vid Israels grundande är historierevisionism.

En annan intressant person i sammanhanget är Avraham Stern grundaren Lehi och hans kopplingar till Zeev Jabotinsky. Att det var Ze’ev Jabotinsky’s zionist rörelse som så småningom blev grunden till det parti som vi idag känner som likud kan vara värt att känna till. Ett utdrag på wikipedia.

Jabotinsky favored cooperation with the British, while more irredentistically-minded individuals like David Raziel, Abba Ahimeir, and Uri Zvi Greenberg focused on independent action in Mandate Palestine, fighting politically against Labor, the British Authorities, and retaliating against Arab attacks.

David Raziel was commander of the Irgun, while Abba Ahimeir and Uri Zvi Greenberg acted as visionaries for Lehi. (It is the Irgun wing of the Revisionist Party that years later formed Herut and then Likud by absorbing the centrist General Zionist Party. One of Raziel’s greatest disciples was Menachem Begin, Raziel’s successor as leader of the Irgun and Betar faction and later prime minister of Israel).

Ze’ev Jabotinsky – Wikipedia, the free encyclopedia

Förövrigt, att man från den judiska staten skulle tagit avstånd från ’terrorismen’ vid Israels grundande motsägs något av den medalj som staten Israel inrättade för Lehis frihetskämpar. Uppenbarligen fann man det arbete som utfördes väl förkänt av en medalj.

 

2008-05-17_0642 

 

…Idag lördag skulle jag varit i Falun och firat Israel 60 år med Samfundet Sverige Israel. Men även om jag mot alla odds skulle orkat ta mig dit skulle ingen hört vad jag ville säga – min halsfluss är fortfarande som ett köttsår i strupen.
Jag har inget nerskrivet anförande att delge. Önskar att jag vore lika välformulerad som Charles Krauthammer, men det hade nog inte blivit lika bra.
[…]
Årgång 17 av Judisk Krönika, alltså år 1948, alltså för 60 år sedan, är också fascinerande läsning.
I nummer 8 (30/4-1948) har en artikel rubriken "Judiska staten proklameras den 16 maj kl 0.01". Men numrets huvudstycke är två upprop för den judiska staten: ett från Thomas Mann och ett från Jean-Paul Sartre. På den tiden gick det nämligen att vara vänster och för ett Israel.
I samma nummer uppmärksammas att judiska "Irgun Zwai Leumi och Sterngruppen" angripit en arabisk by. Detta fördöms förbehållslöst av både Judisk Krönika och Jewish Agency, som uttrycker "fasa och avsky" över "terroristerna". Märkligt nog finns det ju än idag människor som använder Sternligan som argument för att judarna är lika goda kålsupare – men de "egna" terroristerna fördömdes alltså av den samlade judenheten i realtid, och utplånades på kort tid. Motsvarande har efter 60 år ännu inte inträffat på den andra sidan.
Nummer 9, som kom ut den 16 maj, men rimligen var tryckt flera dagar i förväg, visar på omslaget hur den "zionistiska fanan har gått i topp i judiska staten". Inuti finns ett "Brev från en Haganakämpe" om hur hans postering blir anfallen av arabiska soldater. "I varje fall hade drygt hundra araber dödats och sårats. På vår sida stupade en och sårades en. Och ändå har vi ännu det värsta framför oss" (nota bene att detta alltså är innan det ens fanns någon israelisk stat att bekriga för araberna, det officiella kriget skulle dröja ännu en stund).
Här finns också en rolig anekdot i "Muftins blå ögon" som bygger på nya uppgifter från Nürnbergprocesserna. Det visade sig i ett vittnesmål att Himmler sett med misstro mot den lojale muslimske Stormuftin av Jerusalem – "Men sedan upptäckte Himmler plötsligt muftins blå ögon och utropade förtjust: Men han har ju blå ögon!" "Himmler brukade sedan alltid skrytsamt säga: I kampen mot vår fiende Juda sträcker sig våra förbindelser ända till Palestina."

gudmundson: Israel 60 i Falun och Sverige

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *