Jobba längre eller fler jobb?

Jag undrar om retoriken om att fler ska jobba längre håller inför en verklighet där folk jobbar allt mer i ett superstressat arbetsliv. Produktivitetsvinsterna från denna verklighet är vad som hållit igång svensk industri länge. Frågan är om folk orkar fortsätta på samma sätt.Sverige är också del av en europeiska och global arbetsmarknad. Att det skulle råda brist på arbetande i framtiden tror jag inte på. Däremot är frågan om dessa arbeten kommer att finnas i Sverige.

Det är också ett ganska märkligt problem att i en situation där fortfarande över en miljon svenskar står utanför en reguljär arbetsmarknaden. De jobb som skapas kommer inte de till del som står aldra längst borta från arbetsmarknaden.

Det som saknas i Sverige är en kraftig tillväxt av nya företag utanför börsjättarnas värld. Sverige  behöver en mycket starkare hemmamarknad som inte bara består av lågproduktiva städ och häck-klippnings arbeten. Därför verkar socialdemokraternas jobbprogram så lovande.

Om vi kunde fortsätta att jobba högre upp i åldrarna skulle det mildra kraven på att spara i förväg. När det Finanspolitiska rådet presenterade sin rapport i veckan, framhöll rådet att den naturliga anpassningen borde vara att höja pensionsåldern i takt med ökningen av livslängden. I dag kan en kvinna som fyller 65 år räkna med att leva i nära 21 år till. 1950 kunde hon bara räkna med 14 år.
Sverige skulle kunna följa Danmarks exempel och införa en sådan indexering – tiden som pensionär ska i genomsnitt inte vara längre än cirka 20 år. Det skulle innebära att pensionsåldern höjdes med cirka 2,5 år fram till 2050, vilket skulle ge en betydande budgetförstärkning.
En positiv trend är att den faktiska pensionsåldern är på väg upp sedan sekelskiftet. Genomsnittsåldern för dem som lämnar arbetslivet har under senare år stigit från 62 till drygt 63 år. En förklaring är att fyrtiotalisterna håller ut längre. De är friskare än tidigare generationer. Och de är mer välutbildade. Det gör dem mer motiverade att fortsätta gå till jobbet. Dessutom kan en anställd nu kräva att få jobba till 67 års ålder.
Samhällsekonomiskt vore det också av värde att ungdomar börjar arbeta vid tidigare ålder än i dag. Deras inträde på arbetsmarknaden sker numera flera år senare än på 1980-talet. Vuxenblivandet har skjutits upp. Den totala arbetstiden blir därmed för kort.
Även för den enskilde finns stora vinster med att jobba fler år. Det nya pensionssystemet gynnar dem med många arbetslivsår och pensionen räknas upp när man tar ut den senare.
För att ge möjlighet åt fler att stanna längre i arbetslivet krävs en mer positiv inställning från arbetsgivare och en politisk vilja att underlätta för äldre. Det är absurt att människor ratas som för gamla av många arbetsgivare redan när de nått en bit över 40-årsstrecket.

Jobba längre

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

1 svar på Jobba längre eller fler jobb?

  1. Pingback: Alliansens nidbild blir sanning « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *