Bildningsförakt inom socialdemokratin?

Lotta Gröning skriver om ett bildningsförakt inom socialdemokratin. Jag vet inte om jag tycker det stämmer. Snarare har väl en av socialdemokratins grundideer varit utbildning och åter utbildning. Det var med kunskap man skulle förändra världen. Och sig själva. Från 1950-talets Hermods till dagens komvux eller KY-utbildningar.

Något som ’det andra’ s.k arbetarpartiet missat helt förövrigt. De flesta har ju hört Anders Borg uttrycka sitt förakt mot sådant som AMS-utbildningar. Trots att han själv fick gå och läsa om sin mattematik när han strulat bort betygen. Men det var förstås i ett socialdemokratiskt sverige.

En annan sak är att det bland många finns en djup misstro mot en politisk elit eller etablissemang som finns även inom socialdemokratin.  Och en olik samhälls syn mellan vänster och höger.

Det finns ett bildningsförakt inom arbetarrörelsen. Det ringde en man till mig häromdagen för att han var arg på mig och menade att jag bara gnäller på socialdemokratin. Sedan kom vi att prata om synen på demokrati och vilka som gjorde sin röst hörd i partiet. Han drog upp sitt ”skräckexempel” inom rörelsen nämligen den socialdemokratiska studentföreningen Laboreumus i Uppsala.

Där har det alltid bara funnits karriärister, sa han. Akademikerna är som han uttryckte det ”lössen i fanan.”

Denne man är inte ensam om att hysa ett bildningsförakt. Det sorgliga är att arbetarrörelsen numera uppmanar sina barn att studera och skaffa sig en utbildning. När de väl är färdiga och har blivit något i samhället stämplas de som klassförrädare.

Det är märkligt med tanke på att många av socialdemokraternas skickligaste politiker varit akademiker. Hjalmar Branting var det, Tage Erlander, och Olof Palme för att nämna några. Socialdemokratins idéutveckling byggde på samarbetet mellan akademiker och den genuina livskunskapen som arbetarrörelsen hade.

I dag finns det inte så många akademiker på ledande poster. Det är Tomas Östros från Laboremus

S-akademiker stämplas som klassförrädare | Lotta Gröning | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

4 svar på Bildningsförakt inom socialdemokratin?

 1. admin skriver:

  @Gun
  Makt eller kunskap är väl något man tar. Problemet inom s är annars just tystnaden som finns på många ställen. Folk känner att de inte kan, vågar eller vill diskutera och debattera. Något som behövs. Partiledning och partiaktiva måste kunna motivera och förklara den politik som de vill föra.

 2. admin skriver:

  @Gun

  Makt eller kunskap är väl något man tar. Problemet inom s är annars just tystnaden som finns på många ställen. Folk känner att de inte kan, vågar eller vill diskutera och debattera. Något som behövs. Partiledning och partiaktiva måste kunna motivera och förklara den politik som de vill föra.

 3. Gun Svensson skriver:

  Hjalmar Brantings definition av demokrati var: – Demokrati är den upplysta majoritetens beslut. Det begreppet levde kvar inom socialdemokratin i samklang med devisen Kunskap är makt. Under de senaste årtiondena har demokratibegreppet devalverats till ”en röst mer än hälften” alldeles oavsett hur väl insatt man är i frågan.

 4. Gun Svensson skriver:

  Hjalmar Brantings definition av demokrati var: – Demokrati är den upplysta majoritetens beslut. Det begreppet levde kvar inom socialdemokratin i samklang med devisen Kunskap är makt. Under de senaste årtiondena har demokratibegreppet devalverats till "en röst mer än hälften" alldeles oavsett hur väl insatt man är i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *