Podsändning 1 – Finanspolitiska rådet

En diskussion med Björn Friden från bloggen  https://alliansfrittsverige.blogspot.com/ kring den rapport som lämnades av finanspolitiska rådet hur väl alliansens politik fungerat.

Podsändningen är en del i ett antal planerade med olika svenska bloggare kring alliansens politik och hur man bäst bemöter den.

PRESSMEDDELANDE SVENSK FINANSPOLITIK 15 MAJ 2008
”Ris och ros för regeringen i Finanspolitiska rådets första rapport”

Regeringen gör rätt i att ha stora överskott de närmaste åren. Jobbskatteavdraget och den sänkta a-kassan kan väntas öka sysselsättningen på sikt. Men reformerna av a-kassans finansiering och fastighetsskatten har varit misslyckade. Det skriver Finanspolitiska rådet i sin första rapport.

Överskottsmålet missgynnar investeringar i infrastruktur
För att främja investeringar i infrastruktur bör regeringen överväga en omformulering av överskottsmålet. Rapporten diskuterar en s k gyllene regel som en möjlig lösning. Den innebär att investeringar räknas in i den offentliga sektorns sparande. Det är rätt av regeringen att ha stora överskott under de närmaste åren eftersom osäkerheten om de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet är stor. Men när de demografiska påfrestningarna så småningom ökar bör överskottet minska.

Sänkt a-kassa och jobbskatteavdrag ökar sysselsättningen
Den sänkta a-kassan och jobbskatteavdraget är motiverade utifrån regeringens mål att öka sysselsättningen. Jobbskatteavdraget är mer effektivt än att ta bort värnskatten eller höja gränsen för statlig inkomstskatt. Ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifter för enskilda grupper bör undvikas eftersom effekterna är osäkra och skattesystemet blir mer svåröverskådligt.

Många arbetslösa utan försäkringsskydd till följd av a-kassans finansieringsreform
”Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd”, säger Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors. De positiva effekterna på sysselsättningen blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter till återhållsam lönebildning.

Reformerna av sjukförsäkringen ger små effekter
Förändringarna av sjukförsäkringen stärker drivkrafterna för arbete men skillnaden mot tidigare regelverk är liten. Reformerna ger förmodligen arbetsgivarna för svaga incitament att hjälpa de sjukskrivna tillbaka in på arbetsmarknaden.

Misslyckad reform av fastighetsskatten
Sänkningen av fastighetsbeskattningen missgynnar näringsverksamhet eftersom investeringar i bostäder blir betydligt mer attraktiva. Reformen är en anmärkningsvärd kontrast till regeringens ambitioner att på andra områden grunda politiken på forskning. Sådana ambitioner måste gälla hela den ekonomiska politiken. Överlag bör Finansdepartementet såväl internt som externt bättre dokumentera sina analysunderlag.

Bättre redovisning av den offentliga sektorns ekonomiska ställning
Det är omöjligt att skaffa sig en helhetsbild av den offentliga sektorns ekonomiska ställning från regeringens vår- och budgetpropositioner. Därför bör en redovisning av den offentliga sektorns totala nettoförmögenhet, inklusive realkapitaltillgångar, omgående inkluderas.

[podcast]https://claeskrantz.se/wp-filez/podcast00001.mp3[/podcast]

Prenumerera på podsändningar via iTunes

MP3-podsändningar via RSS

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Podsändning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Podsändning 1 – Finanspolitiska rådet

  1. Pingback: Lowdin.com i Bromma » Bloggarkiv » Moderaterna misslyckas med Jobben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *