Arbetslösa ska plocka skräp i alliansens Stockholm

Stockholmsmoderaterna verkar vara ett inhumant släkte. Tror ni moderater verkligen att om man kommit så långt att man behöver försörjningsstöd enbart för att man inte kvalificerar sig för a-kassa så är det för man inte vill arbeta. Eller att alla dess personer behöver uppfostras. Eller att det säkert jobbar svart ändå.

Och vad säger ni övriga inom fack och vänsteropposition som menar att en generell a-kassa inte behövs. Att systemet fungerade bra innan alliansen och bara a-kassan återställs och facken får sköta den kommer allt bli bra. Att alla vuxna svenskar inte med automatik ska vara berättigade till stöd för arbetslöshet medan du däremot direkt ska ha rätt till sjukvård har jag aldrig förstått. Eller varför kommuner ska bygga upp en alternativ arbetsförmedlingstjänst.

Eller alla ni övriga som röstade in moderaterna som det ’nya’ arbetarpartiet. Ville ni verkligen ha ett parti som fick ’tågen att gå i tid med mekanisk precision’ d.v.s tog i tu med alla lata ’bidragstagare’  Krav, disiplin, ordning och reda och uppfostring är nyckelorden här.

Att systemet sedan är ett misslyckande som kommer krackelera vid den lågkonjunktur som kommer är en annan sak. Läser jag rätt vad som står nedaför så har 500 personer fått jobb i den 170 miljoners satsning. Att man sedan skapat en kommunal marknad för privata aköter som ska sköta jobbletandet hör väl till de moderata principer som de nya arbetarpartiet hyllar. Och av döma av rapporterna från de olika stadsdelarna riskerar Ulf Kristersson lilla experimentverkstad att bli den gökunge som äter upp budgeten för stadsdelarna.

Förövrigt, vad har hänt med alla de som försvunnit ur systemet?

SVD

Topplista: Mest bloggade

– Det är meriterande att visa att man kan hålla tider och fungera i en arbetsgemenskap, säger socialborgarråd Ulf Kristersson (m).
På onsdagen presenterade staden resultaten för Jobbtorg Stockholms första fyra månader. Det står klart att Jobbtorgen ännu inte levererat i utlovad omfattning. Ungefär 250 socialbidragstagare har gått till egenförsörjning per månad sedan satsningen drog i gång i januari. Det är ungefär samma resultat som året innan – utan Jobbtorgen. Och nu hopar sig dessutom molnen: konjunkturen har vänt, nya a-kasseregler och försämrad sjukförsäkring väntas slå hårt mot många.

Socialborgarråd Ulf Kristersson (m) och Helen Bengtsson, externt rekryterad chef för den 170 miljoner kronor stora satsningen, är ändå i huvudsak nöjda. Inflödet av ”aspiranter” har varit större än man trodde. Drygt 7.000 personer har kallats, av dem har 5.500 skrivits in och av de 1.000 som inte längre lever på försörjningsstöd har ungefär hälften fått jobb, ett 70-tal studerar, knappt 40 är i program hos arbetsförmedlingen och drygt 320 personer lever av okända skäl inte längre på bidrag. Vidare har 260 personer skickats tillbaka till stadsdelarna efter att ha bedömts sakna arbetsförmåga.
Utöver detta har nästan 900 av de arbetslösa slussats till någon av de sjutton privata aktörer som staden handlat upp för att få hjälp med jobbletandet. Ungefär 80 miljoner av budgeten går till dessa företag, men hur de lyckats vet inte Ulf Kristersson än.
– Det ska vi givetvis följa noggrant, liksom vilka typer av jobb vi lyckas få ut människor i och hur varaktiga anställningarna blir. Vi är noga med att allt vi gör på sikt ska vara mätbart, säger Ulf Kristersson (m) som senast i höst också vill att alla inskrivna ska vara aktiverade på heltid:
– Just nu jobbar vi med att få fram arbetsuppgifter som de jobbsökande kan göra ute i stadsdelarna, utan att de konkurrerar med befintlig verksamhet. Att söka jobb åtta timmar om dagen är inte meningsfullt, däremot är det meriterande att visa att man faktiskt varit aktiv. Kan man jobba tre-fyra timmar om dagens åt sin stadsdel ska man göra det, säger Kristersson, som med detta också vill begränsa möjligheten för bidragstagare att jobba svart.
[…]
Efter en rundringning till stadsdelarna bekräftas bilden att oron är stor. Sedan i februari visar statistiken att antalet socialbidragstagare ökar igen och konjunkturen har vänt neråt. När Jobbtorgen infördes fick alla vara med och betala tio procent av respektive budget, som de flesta får svårt att hålla. Nya a-kasseregler, försämrad sjukförsäkring, fortsatt dålig samverkan med försäkringskassan och försämrad konjunktur gör att de flesta tror att antalet socialbidragstagare kan komma att skjuta i höjden redan i höst. I Vårberg har man dessutom haft kö till Jobbtorget.

Arbetslösa ska plocka skräp

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Arbetslösa ska plocka skräp i alliansens Stockholm

 1. admin skriver:

  @Eliza
  Ja, men att moderaterna gör det nu gör det inte mer rätt. Det är lika fel vare sig det är socialdemokrater eller moderater som behandlar folk så. Är du arbetslös ska du gå till arbetsförmedlingen, inte socialkontoret. Det borde vara statens ansvar att driva en nationell arbetsmarknadspolitik för alla svenskar.

  Och varför ska alla garanteras sjukvård med en sjukförsäkring, men inte en lika för alla arbetslöshetsförsäkring.?

 2. admin skriver:

  @Eliza

  Ja, men att moderaterna gör det nu gör det inte mer rätt. Det är lika fel vare sig det är socialdemokrater eller moderater som behandlar folk så. Är du arbetslös ska du gå till arbetsförmedlingen, inte socialkontoret. Det borde vara statens ansvar att driva en nationell arbetsmarknadspolitik för alla svenskar.

  Och varför ska alla garanteras sjukvård med en sjukförsäkring, men inte en lika för alla arbetslöshetsförsäkring.?

 3. Eliza skriver:

  Inget är nytt under solen . . .

  Nedan var vardagsmat i sossarnas Stockholm år 2004.

  -”För att få socialbidrag över sommaren tvingas studenten Ola Svensson, 41 år, städa lekplatser iklädd en färgglad
  väst. Han känner sig förnedrad och utpekad.

  Ola Svensson trodde att han skulle få hjälp att söka
  jobb, men han blev placerad i ett projekt som kallas ”Håll Skärholmen rent”, där deltagarna
  ska städa utanför förskolor. De får ingen lön, utan arbetet är i stället en förutsättning för att få ut
  socialbidraget.

  En dag i veckan ska de söka jobb.– Det luktar livegenskap. Stadsdelen får en massa jobb gjort billigt. De här jobben borde egentligen gå till ungdomar som vill tjäna lite extra några veckor, säger Ola
  Svensson.

  Till vardags läser Ola vid Södertörns högskola. Studiemedel får man tio månader om året, så för att försörja sig över sommaren skulle Ola Svensson ha arbetat som snickare. Men han skadade ryggen och tvingades tacka nej.

  Margareta Erman på Kommunförbundet tycker att det låter konstigt att Skärholmen kräver en motprestation för att betala ut socialbidrag. – Det vore klokare av kommunen att avsätta pengar till timlöner för de jobben, säger hon.

  Enligt Kim Randrup, enhetschef på Jobbcentrum, är det inte fråga om regelrätta arbeten och att göra stadsdelen
  ren, utan ett sätt att motivera bidragstagarna att söka andra jobb. – Det här projektet tar inte jobb från någon annan utan städningen skulle inte ha blivit gjord alls.

  Till uppgifterna hör bland annat att städa bort sprutor
  från dagisgårdarna. Menar du att det inte skulle ha blivit gjort annars? – Det kan ju alltid hända att det ligger farliga saker runt gårdarna efter helgen och då får deltagarna anvisningar om hur de gör med dem. ” –

 4. Eliza skriver:

  Inget är nytt under solen . . .

  Nedan var vardagsmat i sossarnas Stockholm år 2004.

  -"För att få socialbidrag över sommaren tvingas studenten Ola Svensson, 41 år, städa lekplatser iklädd en färgglad

  väst. Han känner sig förnedrad och utpekad.

  Ola Svensson trodde att han skulle få hjälp att söka

  jobb, men han blev placerad i ett projekt som kallas ”Håll Skärholmen rent”, där deltagarna

  ska städa utanför förskolor. De får ingen lön, utan arbetet är i stället en förutsättning för att få ut

  socialbidraget.

  En dag i veckan ska de söka jobb.– Det luktar livegenskap. Stadsdelen får en massa jobb gjort billigt. De här jobben borde egentligen gå till ungdomar som vill tjäna lite extra några veckor, säger Ola

  Svensson.

  Till vardags läser Ola vid Södertörns högskola. Studiemedel får man tio månader om året, så för att försörja sig över sommaren skulle Ola Svensson ha arbetat som snickare. Men han skadade ryggen och tvingades tacka nej.

  Margareta Erman på Kommunförbundet tycker att det låter konstigt att Skärholmen kräver en motprestation för att betala ut socialbidrag. – Det vore klokare av kommunen att avsätta pengar till timlöner för de jobben, säger hon.

  Enligt Kim Randrup, enhetschef på Jobbcentrum, är det inte fråga om regelrätta arbeten och att göra stadsdelen

  ren, utan ett sätt att motivera bidragstagarna att söka andra jobb. – Det här projektet tar inte jobb från någon annan utan städningen skulle inte ha blivit gjord alls.

  Till uppgifterna hör bland annat att städa bort sprutor

  från dagisgårdarna. Menar du att det inte skulle ha blivit gjort annars? – Det kan ju alltid hända att det ligger farliga saker runt gårdarna efter helgen och då får deltagarna anvisningar om hur de gör med dem. " –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *