Vem kommer att anställa sjuka eller förtidspenionerade?

När nu regeringen pressar ut sjuka eller förtidspenionerade på en arbetsmarknad som inte vill ha dem i en begynnande lågkonjunktur kan man undra vad som ska hända med dessa människor. För enligt alliansens ideologi räcker det med att du söker arbete för att också få  det.  Lämplighet eller kvalifikationer har här ingen betydelse. Bara sökfrekvensen eller antalet söka jobb på normal svenska har betydelse.  Det säger ju den ekonomiska vetenskapen enligt Anders Borg

Sen är det märkligt att även Curt Malmborg ropar på vad jag misstänker Anders Borg skulle kalla AMS-åtgärder. Här kommer oppostitionen behöva reagera med ett massivt program för att hantera en sjunkande arbetsmarknad misstänker jag.

Just nu är drygt 187 000 personer sjukskrivna och cirka 541 000 personer förtidspensionerade, enligt Försäkringskassans maj­redovisning. År 2011 kommer de sjukskrivna minska med cirka 60 000 och de förtidspensionerade med 90 000, enligt Försäkringskassans nya beräkningar.
En hel del kommer att beröras av de förändringar regeringen genomför (se nedan). Av förtidspensionärerna har till exempel runt 80 000 tidsbegränsade ersättningar. Den ersättnings­formen tas bort i sommar och de som har tidsbegränsade ersättningar fasas ur systemet fram till 2012.
En annan förändring är att en bortre gräns sätts för hur lång tid det är möjligt att få sjukpenning – ett år plus ytterligare maximalt 18 månader. Cirka 60 000 personer berörs av den här förändringen när den införs i sommar, enligt Försäkringskassan. Men alla berörs inte. Fram till första januari 2010 kommer en hel del förtidspensioneras, bryta sjukskrivningen eller lämna av andra skäl.
Men minst 40 000 personer får inte fortsatt ersättning, enligt Försäkringskassans nya beräkningar, som SvD Näringsliv tagit del av.
–Ungefär 30 000 av dem som har tidsbegränsad förtidspension idag beräknas bli utan ersättning när deras period löper ut. Och vi uppskattar att runt 10 000 inte får någon ny ersättning när deras sjukpenning nått slutpunkten den första januari 2010, säger Jon Dutrieux, försäkringsanalytiker på Försäkringskassan, som genomfört beräkningen.
Curt Malmborg menar att massiva informationsinsatser blir nödvändiga. Informationen behöver inte bara riktas till sjukskrivna och förtidspensionärer. Också ­arbetsgivarna måste få tydlig ­information eftersom syftet med förändringarna är att många av de berörda ska ut på arbetsmarknaden.
–Oavsett konjunktur är det tufft på arbetsmarknaden och en hel del av dem som berörs behöver sannolikt extra insatser. Därför bör delar av det överskott som uppstår fram till 2011 gå till någon form av insatser, säger Curt Malmborg.
Försäkringskassan har begärt 100 miljoner kronor i extra informationsinsatser för att informera om de kommande förändringarna.

40 000 förlorar sin ersättning – Familjeekonomi – E24.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *