Visst pågår förhandlingar

Att det pågår förhandlingar mellan israel och syrien är inget nytt. Det har de gjort sedan Ariel Sharon var premiärminister.  Det har som alltid också stupat på att komma överens om Golan höjderna. Notera att det är också indirekta förhandlingar där turkiet springer med meddelanden mellan lägren.

Det hade varit intressant att veta om detta sker med amerikanskt godkännande eller ej. Det var ju israel som enligt vissa drog sig ur planen att angripa Hizballah i Libanon tillsammans med oppositionen där. Amerikanarna är också de som hårdast gått in för att isolera Syrien trots protester. En linje har varit att engagera syrien för att landet ska lämna Hizballah och Iran lägret.

"Parterna har inlett indirekta samtal genom turkisk medling", hette det i ett pressmeddelande från Olmerts kansli på onsdagen.
Förhandlingarna ska hållas "utan förutfattade meningar och med öppenhet" stod det vidare. Målet är att "uppnå en omfattande fred".
Senare bekräftade även Syrien och Turkiet att förhandlingar pågår. Enligt Olmerts medarbetare har parternas förhandlare befunnit sig i Ankara sedan i måndags.
Syriens utrikesminister Walid Muallem säger sig ha fått försäkringar om att Israel är redo att lämna Golanhöjderna, rapporterar AFP.
Enligt Muallem skulle Israel, i utbyte mot ett fredsavtal, dra sig tillbaka till 1967 års gräns.
Golanhöjderna, ett strategiskt synnerligen viktigt område på 1.200 kvadratkilometer, ockuperades av Israel i junikriget 1967. Syrien försökte återta området 1973, men misslyckades. Överenskommelsen om eldupphör från året efter har sedan dess bestått, utan att länderna förmått ta ytterligare ett steg och sluta fred.
I det israeliska uttalandet betonades vidare att de pågående förhandlingarna inte ska störa kontakter och förhandlingar med palestinierna.
Förutom förhandlingar med palestinierna på Västbanken pågår enligt Egypten något slags kontakter mellan Israel och de milisgrupper i Gaza som beskjutit civila i Israel. Men israeliska källor har inte velat bekräfta att det, såsom Egypten hävdar, finns en principöverenskommelse om eldupphör i och kring Gaza.

Syrien och Israel inleder förhandlingar

 

Som haaretz rapportera nedan är det tillgång till vatten och några hundra meter land som stått mellan en överenskommelse tidigare.

The gap between the Syrian and Israeli positions lies in Damascus’ demand for an Israeli withdrawal to the July 4, 1967 lines and Jerusalem’s stance that any withdrawal must be to the international border.
On the ground, this gap is just several hundred meters, but the sticking point is Syria’s demand for land reaching the north-eastern shore of the Kinneret. Unofficial contacts between the two sides via a Swiss channel, which lasted until summer 2006 and were driven by former Foreign Ministry director general Alon Liel, resulted in an agreement that the disputed area between the 1967 lines and the international border would be part of a "peace park" that would cover the entire Golan Heights. The Syrians agreed that Israelis would be able to visit the park during the day without any entry requirements.
Meanwhile, Syrian President Bashar Assad demanded that Israel honor a pledge by former prime minister Yitzhak Rabin to the United States in which he promised that if all of Israel’s demands were met, it would withdraw to the 1967 lines.

https://haaretz.com/hasen/spages/985745.html

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *