Det moderata försvarskriget

Att moderaterna har ett internt inbördeskrig om försvaret kan ha ett visst underhållningsvärde. Samtidigt sitter de i regeringsställning. Att ÖB säger en sak och den som tydligen är ansvarig för svensk säkerhetspolitk Carl Bildt en annan är ganska märkligt. Liksom det kategoriskt förnekandet av vad ÖB sagt i en annan intervju av Carl Bildt.  Eller att ÖB poängterar i en senare intervju hur eniga han och Carl Bildt är.

När Syrén i förra veckan lämnade sitt kompletterande budgetunderlag till regeringen sade han att den hotbild som den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen presenterade i december är överspelad och inte stämmer med den bild Försvarsmakten har i dag.

– Vi påstår därmed att osäkerheten bedöms vara större i dag än tidigare och svårare att bedöma. Och det påståendet stämmer inte helt överens med vad Försvarsberedningen kom fram till i höstas, konstaterade ÖB då.

Därefter har både statsminister Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt sagt att de inte ser någon skillnad i ÖB:s och politikernas bedömningar. Med dagens uttalande ser det ut som om Håkan Syrén ansluter sig till den bedömningen.

TT: Känner du dig bekväm med den hotbild som dina uppdragsgivare uttrycker?

– Vi diskuterar den hela tiden och nu befinner vi oss i ett intressant skede där diskussionerna måste ha sitt utrymmer inför det att regeringen ska lämna in en inriktningsproposition i november-december som tecknar en långsiktig inriktning av försvaret, säger ÖB till TT.
SvD » Inrikes » ÖB: Enig med regeringen om hotbilden

Om försvaret ska vara något mer än ett arbetsmarknadsprogram eller dolt industristöd behöves en relevant säkerhetspolitisk bedöming. Det säkerhetspolitiska läget i ryssland har inte förändrats. Där emot verkar den försvarspolitiska tystnad som varit sedan muren föll i berlin vara på väg att rämna. Frågan är ganska enkel. Ska vi ha en nationell försvarspolitik baserad på neutralitet eller ett försvara baserat på deltagande i allianser.  Att Ryssland har en ’offensiv energistrategi’ innebär knappast att det skulle finnas ett invasionshot

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Det moderata försvarskriget

 1. admin skriver:

  Vi ska ha ett försvar. Frågan som inte diskuterar är hur det ska se ut. Alla verkar här börja i fel del med att diskutera de ekonomiska ramarna först.

  Om det finns ett starkt framtida militärt hot hur kommer det att se ut. Och hur bemöts det bästa.

 2. admin skriver:

  Vi ska ha ett försvar. Frågan som inte diskuterar är hur det ska se ut. Alla verkar här börja i fel del med att diskutera de ekonomiska ramarna först.

  Om det finns ett starkt framtida militärt hot hur kommer det att se ut. Och hur bemöts det bästa.

 3. Lövet skriver:

  ”Frågan är ganska enkel. Ska vi ha en nationell försvarspolitik baserad på neutralitet eller ett försvara baserat på deltagande i allianser.”

  Tyvärr har Alliansen lojalt fullföljt det vänsterregeringen påbörjade, tillsammans har de förenklat frågan ytterligare, nu återstår endast: Skall vi ha ett försvar?

 4. Lövet skriver:

  "Frågan är ganska enkel. Ska vi ha en nationell försvarspolitik baserad på neutralitet eller ett försvara baserat på deltagande i allianser."

  Tyvärr har Alliansen lojalt fullföljt det vänsterregeringen påbörjade, tillsammans har de förenklat frågan ytterligare, nu återstår endast: Skall vi ha ett försvar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *