Obama måste ena demokrater

Det handlar inte bara för Obama att ena den demokratiska väljarkåren. Han måste även ena sitt eget parti och de parti aktiva som ligger i öppet krig med varandra.  Många Hillary anhängare bokstavligen avskyr Obama och tvärtom. Segrarna i West Virginia och Kentucky handlar heller inte bara om ras, det är lika mycket kultur och ekonomiska förhållanden. Båda staterna var till för inte allt för länge sedan också säkra demokratiska.  Att då en majoritet i tex kentucky av Hillarys väljare säger att de hellere röstar på McCain än Obama antyder en del av problemet. Obama har även haft klara problem att vinna utanför caucus staterna.

För Obama handlar det om en politisk makover på ett par månader. Den liberala universitetsutbildade eliten och de svarta väljarna är vunna. Räkna med att Obama nu kommer att börja låta mer konservativ i frågor som ekonomi och försvar. När kommer den första bilden på den liberala juristprofessorn ute på jakt med geväret i hand?

I längden menar jag att det inte spelar någon roll. Vem som än sitter i Vita Huset 2009 kommer att tvingas föra ett ytterst pragmatisk politik. Det kommer inte att ske någon samhällsomvandling av USA. Tvärtom gäller det att rädda vad som kan räddas av det fallfärdiga amerikanska imperiet.

Men samtidigt som Obama har en historisk chans att bli USA:s förste afrikanamerikanske president har motsättningar blottlagts i de egna leden som nu måste överbryggas. Clintons förkrossande framgångar i West Virginia förra veckan och nu i tisdags i Kentucky har på ett olyckligt sätt fört fram rasfrågan i ljuset. Oroväckande många väljare har låtit förstå att de inte vill rösta på en svart kandidat. Röster inom det demokratiska partiet höjs till och med för att Hillary Clinton ska ta avstånd från ”vita rasistväljare” som gett henne sitt stöd.
Analyserna av primärvalsresultaten visar också allt tydligare att den demokratiska väljarkåren splittrats enligt en rad variabler – kulturellt, socialt, geografiskt, åldersmässigt. Hillary Clinton dominerar bland vita arbetare och landsbygdsväljare med lägre utbildning samt äldre kvinnor. Obama har fått en överväldigande majoritet av de svarta väljarnas röster och har en stark ställning bland högutbildade och välavlönade vita storstadsbor.
Det är redan uppenbart att den republikanske presidentkandidaten John McCain ser en öppning för att locka över konservativa vita arbetare.

Obama måste ena demokrater

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *