Vad USA gjorde i Guantanamo

Amerikanska justitiedepartementet släppte nyligen en utredning som undersökta FBIs roll i de s.k avancerade förhörstekniker som tillämpades där. Mer förödande är dock listan på vad som gjordes mot fångarna. Listan bygger på observationer från FBI-agenter och antar jag är inte komplett. Fångar i Guantanamo tillhörde förvrigt bottenskrapet av AQ och Talibaner uppblandat med hel oskyldiga som fångats in i de militära fångstnäten i Afghanistam. Elitfångar gick till CIAs hemliga fängelser runt om i världen och hade plockats upp långt före den amerikanska militären anlände till Afghanistan. Villket naturligtvis gjorde Donald RumsFeld urförbannad, Listan talar för sig själv. Notera  att förhören skedde även i Afghanistan och Irak. Det är även intressant hur USA samarbetade med anda länder som kina i förhör med Kinesiska muslimer.

image

 

image

image

 

WASHINGTON — A Justice Department audit of terror interrogations at three military bases overseas concluded Tuesday that FBI agents refused to participate when detainees were questioned under harsh and potentially illegal methods.

The FBI clashed with the Pentagon and the CIA over how at least two top al-Qaida operatives were interviewed, Justice Department Inspector General Glenn A. Fine found during a three-year investigation.

In part, that led to an August 2002 order by FBI Director Robert Mueller for agents to withdraw from interrogations during which coercive or extreme methods were used to get information from detainees, the audit concluded.

"The FBI agents observed the CIA use classified techniques that undoubtedly would not be permitted under FBI interview policies," according to a summary of the nearly 400-page audit.

Additionally, FBI agents raised concerns about military interrogators at the prison at Guantanamo Bay, Cuba, who allegedly used snarling dogs to scare al-Qaida operative Muhammad al-Qahtani and kept him awake for daily and continuous 20-hour interviews. The rift between the FBI and Pentagon over those interrogations was reported to then-Attorney General John Ashcroft, but senior Justice Department officials later told investigators that "they did not recall that any changes were made at GTMO as a result."

GTMO stands for Guantanamo Bay

Audit: FBI didn’t join harsh terror interrogations – washingtonpost.com

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *