Koalition mot allians 2010?

Att Marita Ulvskog skickar signaler om en koalitionsregering nu samtidigt som MP ska ha sin kongress för att besluta om framtiden är säkert ingen tillfällighet. MP har grundligt förberett arbetet med att vara ’koalitionsdugliga’ inklusive besök på LO. Märkligt frånvarande här är vänsterpartiet som varken varit inbjudna till LO eller som gäst på psrtistyrelsemöte. Även om Marita Ulvskog förnekar det tror jag vänsterpartiet är lång i från att få vara med i ett organiserat samarbete. Det är också svårt att tro att Marita Ulvskog på egen hand skulle vara ut och prata koalition. Cynikern hade sedan undrat om Marita Ulvskog räknar med siffor lägre än 47-48% och därför tidigt vill knyta upp både V och MP.

De kom till fots i gryningen. LO ville tala med dem.

Bakom gardinerna uppe på tredje våningen i hörnrummet i det högra tornet väntade Dan Andersson och hans tre medarbetare. De kunde höra miljöpartisterna i trapphuset.

Snart satt de och åt frukost vid den bullrige chefekonomens elipsformade sammanträdesbord. LO-folket ville veta hur miljöpartisterna egentligen tänkt med sitt förslag om en sammanslagen a-kassa och socialförsäkring.

Gunvor G Eriksson, som tagit fram den nya politiken, och Ulf Holm, från riksdagens arbetsmarknadsutskott, förklarade.

Den gamla idén om medborgarlön – ett grundbidrag till alla i samhället – skulle slopas. Miljöpartiet accepterade nu att den sjuke eller arbetslöse måste bevisa sin rätt till ersättning. Problemet nu, sa de, var att så många stod utanför a-kassan. Därför skulle den bli obligatorisk och slås ihop med socialförsäkringen. Arbetslivstrygghet, kallade de förslaget.

Dan Andersson blev uppriktigt imponerad. Visst, en obligatorisk a-kassa skulle försvaga facken, och det där med sammanslagning var också dumt.

Men miljöpartisterna hade kastat det galna flummet om att få lön utan att jobba överbord. Och de kunde språket, de fattade läget. Han försökte charma tillbaka.

Facket, sa han, är inte en del av statsmakten utan en civil organisation. LO liknar egentligen Greenpeace, avslutade han.
Miljöpartiet siktar på mittfåran » Fokus

Frågan är om partistrategerna här har med sin medlemmar i de olika partierna i tankarna på en koalition. Både nej till EU och medborgarlön är stora frågor inom MP. Speciellt EU-motståndet har funnits med inom MP från början. Tillskillnad från sina kusiner ute i Europa. Liksom viljan att vara ett annorlunda parti. V är fortfarande inne i sin ökenvandring där det stora hindret mot en koalition misstänker jag kommer att bli EU-motståendet. Samtidigt försöker Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skapa en borgerlig allians utöver de 35-40% procent man oftast legat på tidigare. Detta genom att locka över folk från vänster. Det är kanske inte underligt att allt detta politiska positionerande får partiaktiva att undra vad de olika ledningarna håller på med.

Sen finns alltid frågan om de olika partierna i en vänster koalition och höger allians kommer att kunna samordna både sin organisation och politik på ett sådant sätt att motståndaren inte kommer att kunna slå in sprickor mellan dem och peka på oenighet.  Små partierna i de olika blocken, kanske speciellt inom alliansen kommer ha ett behov att att positionera sig. Att blockpoliken skulle vara död är öppenbarligen inte sant i dagens Sverige.

Jokern i allt detta blir förstås sverigedemokraterna. Både 2009 och 10 finns en chans här för dem att slå sig in och plocka missnöljda väljare både från höger och vänster.

SvD1

AB1

AB2 SVD DN

SVD2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *