1.5 miljoner utanför a-kassan

Det är detta jag varnat för. Alliansen har lyckats med ett nackskott på hela försäkringssystemet för ekonomisk försörjning vid arbetslöshet.

Att miljöpartiet nu gör vad varken socialdemokrater. LO-Facken eller vänsterpartiet klarat och pekar på en verklighet som de andra partierna undvikit se ska de ha beröm för. Det går inte att ignorerar verkligheten.

Som det ser ut nu kommer en koalitionsregering med socialdemokraterna i spetsen få ansvaret för ett havererat arbetsmarknadspolitiskt system och 1.5 miljoner svenskar utan ekonomisk försörjning. Detta i en ekonomisk lågkonjunktur. Det kommer att bli nödvändigt med en statlig eller obligatorisk a-kassa.

Anders Borg och alliansens politiker bör heller inte glömas bort som ansvariga för att citera Lars Calmfors helt onödiga reform av a-kasse systemet.

Miljöpartiet har vänt sig till Rut, Riksdagens utredningstjänst, och beställt en kartläggning av hur många i arbetskraften som lämnat a-kassan. Avhoppen fortsätter och snart står var tredje anställd utanför – 1,5 miljoner mot drygt 3 miljoner som är kvar i a-kassan.
De senaste två åren har elva procent av medlemmarna lämnat sina arbetslöshetskassor. Kvinnorna har minskat med 14,1 procent medan männen minskat med 7,8 procent.
34 kassor har tappat medlemmar och värst drabbat är Statstjänstemännens arbetslöshetskassa med 39 procent.
–Läget är allvarligt. Arbetslösheten kommer och går och när den ökar igen slår det skoningslöst mot dem som lämnat a-kassan, säger miljöpartiets språkrör ­Peter Eriksson.
Han menar att alliansregeringen ställt Sverige inför en helt ny situation där det för vissa inte finns något trygghetssystem överhuvudtaget.

SvD » Inrikes » Avhoppen från a-kassan oroar mp

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *