DN-spark till Borg-Reinfeldt

Det är alltid underhållande när landets största opinionsmegafon ger Borg och Reinfeldt en känga. Låt vara att det är från det neo-liberala hållet där de pekar på den bristande ideologiska renlärheten hos den nuvarande moderatledningen.  Att Borg-Reinfeldt har en hel del ’utbildning’ av både svenska folket och de egna partiaktiva framför sig är ganska uppenbart.

Senast var det hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, som har landets mest prestigefyllda juristjobb, som på DN Debatt vittnade om hur den ensidiga satsningen på polisen försatt åklagarmyndigheten och domstolsväsendet i en prekär ekonomisk situation. Trots att statens ekonomi är god har den moderata justitieministern inte gett de rättsvårdande myndigheterna tillräckliga resurser för att klara jobbet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kan naturligtvis strunta i denna opinion, precis som han tidigare ignorerat dem som efterfrågat reformer av arbetsrätten och en sänkning av de högsta marginalskatterna. Han kan hävda att moderaterna inte har ambitionen att vara det parti man en gång var, vilket han också gjorde i veckan.
Men strategin är inte riskfri. Det är en sak att distansera sig från Bo Lundgrens valfiasko 2002 och en annan att på område efter område alienera typiskt borgerliga väljare. Detta är särskilt vådligt i ett partisystem som det svenska, med många mindre spelare.
Det skulle inte förvåna om ett eller flera borgerliga partier försöker lägga beslag på de hjärtefrågor som moderaterna övergivit. Företrädare från centern och kristdemokraterna har redan börjat kritisera moderaterna i försvarsfrågan. I veckan sprang också kristdemokratiska och folkpartistiska ledamöter i justitieutskottet ifrån den moderata justitieministern och begärde extrapengar till åklagarna.
Samma öppning finns i företagarpolitiken. Enligt Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson fick inte statsministern en enda spontan applåd när han i torsdags besökte Svenskt Näringslivs framtidsmöte.
Det borde oroa ledaren för Sveriges största borgerliga parti, åtminstone om moderaterna vill förbli störst.

Historien går igen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på DN-spark till Borg-Reinfeldt

  1. Pingback: Lowdin.com i Bromma » Bloggarkiv » Facklig-politisk samverkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *