Fattigdom inte bara i medelklassen

Om Göran Skytte inte levde ett så skyddat liv skulle han känt till att fattigdom gäller inte bara kvinnor i den lägre medelklassen. Eller är det möjligen så att det är medelklassen Göran Skytte enbart talar till. Det största problemet för folk är inte heller att de saknar en årslön på banken. Det är som han helt korrekt påpekar att överleva till nästa månad och betala vad de kan av räkningar som egentligen överstiger inkomsten. Och i denna grupp hittar du kvinnor, män, gamla, unga. Från studenter med 2 arbeten utan a-kassa som betalar på ett 5000kr i månaden studentrum. Till pensionärer som får dryga ut inkomsten med besök på socialkontoret för att pensionen inte räcker till medicinkonstnaderna. Till den invandrade akademiker som ingen vill anställa trots arbetskraftsbrist. Till den ensamma mamma eller en del fall pappa som försöker få inkomsten att räcka så barnen ska ha kläder och mat. Och inte minst 100-tusentals arbetande svenskar vars löner inte räcker till.

Att man sedan i den andra verkligheten har mest problem med om man ska åka på shoppingresa till New York eller London hör också till dagens Sverige. 

Kände förövrigt inte alliansens politiker till den svenska nyfattigdomen. Visste inte de vad 100kr mer eller mindre betyde för de med a-kassa, sjukförsäkring o.s.v, Men, javisst. Höjda avgifter skulle ge incitament till att skaffa sig ett arbete. Hårdare tag var vad en majoritet av svenska väljare ville ha.

Nyfattigdom är verkligheten i dagens Sverige för misstänker jag miljoner svenskar. Men de syns inte. För fattig är det skamligaste du kan vara i dagens sverige. Speciellt om du skulle råka vara beroende av bidrag. Ett tips om Göran Skytte vill se verkligheten är att gå och besöka någon av svenska kyrkans otaliga församlingar runt om i sveriges storstäder. De som tillsammans med frälsningsarmen kommit att bli sista tillflykten för många när även socialkontoren börjar ställa hårdare krav. I den mån de har resurser att ta sig an fall.

Talar vi om kastlösa och utstötta? Nej, inte alls. Vi talar om människor som ofta i flera avseenden tillhör det nedre skiktet av svensk medelklass.
Ett exempel: Jag har en kär väninna. Hon har jobb, är gift, har barn. Bor i en liten villa, har begagnad bil. Men hon kör den nästan aldrig, för det är för dyrt. Varje månad är en kamp för att pengarna skall räcka. Minsta lilla så kallat oväntad utgift orsakar ­magont. Ett par ­trasiga vantar, ett par nya skor, besiktning av bilen – allt ­leder till bekymmer. Semesterresa? Nja, kanske nästa år. En skön timme på spa med oljemassage och tång på ögonen? Glöm det! Det är ouppnåelig ”lyx”.
Det otrevliga är att hon inte är ensam. Det finns en hel armada av svenska människor i denna belägenhet.
Detta är fattigdom. Inte med afrikanska mått mätt. Men med normala västerländska mått mätt. Och det får konsekvenser på en mängd områden. Till exempel påverkar det sparandet.

SvD » Ledarsidan » ”Barn en nitlott för kvinnors lön”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Fattigdom inte bara i medelklassen

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Göran Skytte om fattigdom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *