Räkna med övervakning

Vad det handlar om är inte enstaka brev eller websidor i första hand. Det handlar istället om att i stor skala kartlägga människors kontaktnätverk. Vem har du ringt till, e-postat, chattar med os.v. Och vilka har dessa personer i sin haft kontakt med. Det jag skulle vilja veta är hur dessa bevis ska hanteras i domstolar i det fortsatta evighetskriget mot terrorism.

Att sedan även Sverige ska följa det från början amerikansk inspirerade EU-förslaget om trafikdatalagring är bedrövligt men säger väl något om kraften i det säkerhetsindustriella komplexet även inom EU.

En journalist bekant skulle åka till kina och hade frågor kring kryptering av epost då de kinesiska myndigheterna som rutin övervakar den trafik FRA nu vill övervaka. Samma rutiner kommer väl snart även gälla i Sverige för journalister. Förutsätt att någon övervakar. Professionella spioner brukar få lära sig någon som på engelska kallas ’tradecraft’ d.v.s hur man undviker att fastna i övervakningsnät. Det som kom till nytta i det gamla sovjet kanske skulle läras ut i även i dagens Sverige?

I juni ska brevhemligheten avskaffas. Lex Orwell ska klubbas i riksdagen och Försvarets radioanstalt (FRA) ges rätt att gå igenom vår korrespondens i mobilen och e-posten. Man ville egentligen slå till redan i fjol men tack vare grundlagens minoritetsskydd i fri- och rättighetsfrågor blev beslutet uppskjutet. Tyvärr har inte allianspartierna använt betänketiden till att tänka efter, utan man tycks fast besluten att låta statsmakten snoka i enskilda människors kommunikation utan att det finns några misstankar mot dem. Det är bedrövligt att det ska vara borgerliga partier som öppnar för denna kränkning av privatsfären.
Längre fram kommer ännu en ned- slående proposition när det ska göras svensk lag av EU:s direktiv om trafikdatalagring. Telekomföretagen ska tvingas spara uppgifter om vilka nummer vi ringer, när vi gör det och vad vi besöker för hemsidor. Det byggs upp väldiga databaser med material, som kan läcka och missbrukas. Har du hamnat på mystiska hemsidor av nyfikenhet, oförstånd eller misstag? Har dina tonårsbarn eller deras kompisar ”bara skojat” lite grand med din mejl en kväll när e-postprogrammet stod öppet? Har du otur kan du få äta upp det hundra gånger om.
Trafikdatalagringen är ett elände men principiellt sett är FRA-lagen värre, för Lex Orwell handlar inte bara om ”till vem” och ”när” utan gör själva innehållet i kommunikationen tillgängligt. Visst ställs det upp regler om att harmlöst material ska förstöras och att tystnad ska råda. Men människor ser vad de ser. Och människor är människor. Snart ringer vi våra samtal och skickar våra mejl i vetskap om att de kan bli källa till ett snett leende hos någon övervakare. Eller värre. En bit av vårt privatliv tas ifrån oss.

SvD » Ledarsidan » Försvara mer och övervaka mindre

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *