Sören Wibe till Junilistan

Bloggen  In Your Face rapporterar att Sören Wibe kommer att ta ett erbjudande att bli ett av flera språkrör för Junilistan. Om detta stämmer är det en ganska logiskt utveckling. Wibe har ju fokuserat hela sitt politiska liv på EU-motstånd. Och i en socialdemokrati där en stort del av partiets organisation vill gå vidare hamnade Wibe i sen svårt situation.

Samtidigt är det nödvändigt att de partier som vill åstdkomma något konkret i EU vässar sin argumentation.  Som det nu ser ut blir det vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och junilistan som kommer att fortsätta den 13 år gamla diskussionen om ja eller nej till EU. Med förstås förhoppningen att om de sprider tillräckligt med rädsla och osäkerhet kommer de att vinna röster.

Deras enda argument är nationalist argumentet och förlorade självbestämmande rätt. Vilket jag inte tror på. Från Göteborg är det lika långt till Bryssel som till Stockholm.

 

En fågel (EU parlamentariker) viskade idag i mitt öra att Sören Wibe kommar att ta junilistans erbjudande och bli ett av partiets språkrör. Inte helt oväntat måste jag väl ändå säga. Har tidigare skrivit om min tidigare partikamrat som tog det kloka och rätta beslutet att lämna Socialdemokraterna. Enligt uppgift så kommer junilistan att ha flera tidigare Socialdemokrater i sin styrelse och det är väl helt uppenbart vilken målgrupp som de tänker rikta in sig på, men där hoppas jag verkligen att de går bet.

In Your Face

DN

SVD1 SVD2 SVD3

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Sören Wibe till Junilistan

 1. admin skriver:

  @Nu finns bara federaliusterna kvar

  Jag argumenterar gärna med fakta. Så du menar att svenskar har ingen möjlighet att påverka i bryssel? Varför är då Sören Wibe och junilistan så ivriga att sitta i ett parlament som de inte har någon möjlighet att påverka? Eller den EU-kommission där 10-tusentals svenskar arbetar. Eller det arbete regeringen oavsett färg gör i Bryssel. Eller alla de lobby-kontor för organisationer som Svenskt näringsliv som åker till Bryssel. Där är det tydligen någon som tror att det går att påverka som svensk i bryssel.

  Sen är ju frågan om man vill påverka. Vad vill junilistan göra för att EU-samarbete ska fungera bättre. Det vore en intressant diskussion att ha. Hur ser junilistans plattform ut för ett bättre fungerande EU? Sen har folkets vilja att behålla kronan respekterats vad jag vet. Hölls det möjligen inte en folkomröstning om saken?

  Det handlar i grunden om att gå ifrån ja-nej diskussionen. Det ska bli roligt att höra alla förslag på hur eu-samarbete ska utvecklas från junilistan.

 2. admin skriver:

  @Nu finns bara federaliusterna kvar

  Jag argumenterar gärna med fakta. Så du menar att svenskar har ingen möjlighet att påverka i bryssel? Varför är då Sören Wibe och junilistan så ivriga att sitta i ett parlament som de inte har någon möjlighet att påverka? Eller den EU-kommission där 10-tusentals svenskar arbetar. Eller det arbete regeringen oavsett färg gör i Bryssel. Eller alla de lobby-kontor för organisationer som Svenskt näringsliv som åker till Bryssel. Där är det tydligen någon som tror att det går att påverka som svensk i bryssel.

  Sen är ju frågan om man vill påverka. Vad vill junilistan göra för att EU-samarbete ska fungera bättre. Det vore en intressant diskussion att ha. Hur ser junilistans plattform ut för ett bättre fungerande EU? Sen har folkets vilja att behålla kronan respekterats vad jag vet. Hölls det möjligen inte en folkomröstning om saken?

  Det handlar i grunden om att gå ifrån ja-nej diskussionen. Det ska bli roligt att höra alla förslag på hur eu-samarbete ska utvecklas från junilistan.

 3. admin skriver:

  @PMA
  Jag är eu-kritisk. Men det innebär inte att jag vill sitta i Bryssel och göra ingeting. På visa områden finns överstatlighet inom EU. Där vill jag ha en konsktruktiv politik som abetar utifrån ett europa perspektiv.

  Vad de borgerliga gör vet jag inte men socialdemokraterna har definitivt hämmats av en rädsla för att säga något som kan reta de EU fientliga.

  Förövrigt vad har junilistan gjort för i frågor som Laval, De kommunala bostads bolagen eller dussintals andra områden där EU fattar konkreta beslut som påverka svenskar i vardagen?

  Den inre marknaden påverkar i princip hela det svenska samhället. Är junilistan för eller mot att de kommunala bostadsbolagen avecklas eller hur ser synen ut på fackliga rättigheter inom EU?

  Det ironiska är om man följer debatten ute i Europa är tankar om mer integration ganska döda. Nu gäller det istället att bygga vidare på en fungerade union där lissabon fördraget kan utgöra grunden. Ett fördrag som ger en större roll till de nationella parlamenten och EU parlamentet förresten men det har väl Sören Wibe missat.

 4. admin skriver:

  @PMA
  Jag är eu-kritisk. Men det innebär inte att jag vill sitta i Bryssel och göra ingeting. På visa områden finns överstatlighet inom EU. Där vill jag ha en konsktruktiv politik som abetar utifrån ett europa perspektiv.

  Vad de borgerliga gör vet jag inte men socialdemokraterna har definitivt hämmats av en rädsla för att säga något som kan reta de EU fientliga.

  Förövrigt vad har junilistan gjort för i frågor som Laval, De kommunala bostads bolagen eller dussintals andra områden där EU fattar konkreta beslut som påverka svenskar i vardagen?

  Den inre marknaden påverkar i princip hela det svenska samhället. Är junilistan för eller mot att de kommunala bostadsbolagen avecklas eller hur ser synen ut på fackliga rättigheter inom EU?

  Det ironiska är om man följer debatten ute i Europa är tankar om mer integration ganska döda. Nu gäller det istället att bygga vidare på en fungerade union där lissabon fördraget kan utgöra grunden. Ett fördrag som ger en större roll till de nationella parlamenten och EU parlamentet förresten men det har väl Sören Wibe missat.

 5. Nu finns bara federaliusterna kvar skriver:

  Du skriver:
  ”Deras enda argument är nationalist argumentet och förlorade självbestämmande rätt. Vilket jag inte tror på. Från Göteborg är det lika långt till Bryssel som till Stockholm”

  Mycket egendomligt att avståndet till Bryssel för dig är kvitto på att du kan påverka lika mycket i EU:s styrande organ som du som svensk trots allt har en möjlighet till via riksdagen.

  Det handlar inte om att gå ur EU.
  Något du tydligen inte känner till.
  ”PMA” har informerat dig och nu har du lärt dig något?
  Eller är det så att du inte vill argumentera med fakta?

  Det handlar om hur mycket federation vi ska bli inom EU.
  Det handlar också om att folkets vilja att behålla kronan ska respekteras.

 6. Nu finns bara federa skriver:

  Du skriver:

  "Deras enda argument är nationalist argumentet och förlorade självbestämmande rätt. Vilket jag inte tror på. Från Göteborg är det lika långt till Bryssel som till Stockholm"

  Mycket egendomligt att avståndet till Bryssel för dig är kvitto på att du kan påverka lika mycket i EU:s styrande organ som du som svensk trots allt har en möjlighet till via riksdagen.

  Det handlar inte om att gå ur EU.

  Något du tydligen inte känner till.

  "PMA" har informerat dig och nu har du lärt dig något?

  Eller är det så att du inte vill argumentera med fakta?

  Det handlar om hur mycket federation vi ska bli inom EU.

  Det handlar också om att folkets vilja att behålla kronan ska respekteras.

 7. PMA skriver:

  Junilistan är ju det enda parti som har lämnat diskussionen om ja eller nej till EU bakom sig. Junilistan säger ja till EU-medlemskapet, men nej till bygget av en europeisk superstat med gemensam valuta och konstitution.

  Jag tror att de flesta socialdemokrater och åtskilliga borgerliga är EU-kritiska. Det visar återkommande opinionsundersökningar, samt vårt nej till euron och junilistans framgång i senaste EU-valet.

  Junilistan har företrädare från såväl socialdemokraterna som moderaterna och sympatisörer med bakgrund i samtliga riksdagspartier. Det som förenar de som röstar på junilistan är synen på EU-samarbetet, dvs. att det skall begränsas till gränsöverskridande frågor såsom miljön och den inre marknaden.

  EU-frågorna och de omröstningar som genomförs i EU-parlamentet är för övrigt i begränsad grad av höger-vänsterkaraktär, utan främst utifrån perspektivet om man önskar ett mer överstatligt eller mer mellanstatligt EU. Junilistan står för det senare och utgör den verkliga oppositionen i EU-parlamentet.

  Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är okritiska EU-kramare som arbetar för överstatlighet och federalism.

 8. PMA skriver:

  Junilistan är ju det enda parti som har lämnat diskussionen om ja eller nej till EU bakom sig. Junilistan säger ja till EU-medlemskapet, men nej till bygget av en europeisk superstat med gemensam valuta och konstitution.

  Jag tror att de flesta socialdemokrater och åtskilliga borgerliga är EU-kritiska. Det visar återkommande opinionsundersökningar, samt vårt nej till euron och junilistans framgång i senaste EU-valet.

  Junilistan har företrädare från såväl socialdemokraterna som moderaterna och sympatisörer med bakgrund i samtliga riksdagspartier. Det som förenar de som röstar på junilistan är synen på EU-samarbetet, dvs. att det skall begränsas till gränsöverskridande frågor såsom miljön och den inre marknaden.

  EU-frågorna och de omröstningar som genomförs i EU-parlamentet är för övrigt i begränsad grad av höger-vänsterkaraktär, utan främst utifrån perspektivet om man önskar ett mer överstatligt eller mer mellanstatligt EU. Junilistan står för det senare och utgör den verkliga oppositionen i EU-parlamentet.

  Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är okritiska EU-kramare som arbetar för överstatlighet och federalism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *