En tredjedel av anslagen till komvux borta – alliansen satsar på eliten

Ett hjärta rött uppmärksammar hur alliansen dragit ner på en tredjedel av anslagen till komvux och Cattis blogg satsningen på elitsklasser efter folkpartimodell. Verkar som en tanke eller hur?  Men så är det väl också neo-liberala folkparti värderingar att man satsar mer pengar på eliten. Att  särskilja på människor är väl ett liberalt drag?

– Vi måste göra oss kvitt den socialdemokratiska jantelagen i skolpolitiken. Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo. De ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamrater, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp) till Svenska Dagbladet.
Skolorna ska ha rätt att välja ut elever genom särskilda antagningsprover, något som hittills bara har varit tillåtet för profilutbildningar som idrotts- och musikklasser. Ungdomar från hela Sverige ska kunna söka till elitutbildningarna och till varje klass ska det antas 30 elever per läsår.
Först ut i landet blir Norra Real i Stockholm med en elitklass i matematik. Stockholms stad har sökt dispens från reglerna för att redan i höst börja med verksamheten.

Elitklasser tillåts på prov

Hur många kommer ihåg vad som verkar vara folkpartiets och lärarförbundets idealskola? Ordning, disiplin och en skola som ordentligt ’sorterar’ ut de duktiga medan övriga kan börja arbeta så tidigt som möjligt. Med andra ord. Yrkesskola för de korkade och vidare utbildning senare i livet enbart genom näringslivet.

Det var ju också en folkpartiminister, Ann Wibble som yttrade det bevingade att komux går man till för att lära sig spanska inför semester resan.

Hets_s

Gå och läs.  

Regeringen har totalt sparat in 600 miljoner på komvux, en tredjedel av anslagen. Konsekvenserna för vuxenutbildningen i landets kommuner är i många fall förödande. I 70 procent av landets kommuner är det nu stopp eller betydligt svårare att läsa upp sina betyg. Möjligheten för de som behöver få en “andra chans” har minskat drastiskt.

Läs mer på svt:s hemsida!

Man kan fråga sig hur detta går ihop med regeringens a-kassepolitik, som Aftonbladets ledare beskriver så här

Billiga tjänstejon – ja tack! « Ett hjärta RÖTT  Cattis blogg- Björklunds (elit)klassreform

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, Utbildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *