Gemensam a-kassa

Att LO idag pratar om en gemensam är  a-kassa en framgång. Samtidigt måste insikten in bland förbunden att 2010 kommer Sverige troligen stå  inför en radikalt förändrad situation på arbetsmarknad. Där borde LO ta initiativet till en reformerad arbetsmarknadspolitik och på allvar ta upp diskussionen kring hur de 100-tusentals svenskar som står untanför allt ekonomiskt skydd vid arbetslöshet ska hanteras

På något sätt måste uppdelningen i ett A, B och C lag på den svenska arbetsmarknaden brytas. Det går inte som idag att ha olika sociala vilkor beroende på hur väletablerad man är på arbetsmarknaden. Då har vi i praktiken en ny underklass i Sverige med sämre vilkor än majoriteten av svenskarna. Vilket i sin tur öppnar för en hård press nedåt på löner och arbetsvilkor.

– Vi räknar inte med något beslut om en gemensam a-kassa för LO-förbunden under kongressen. Men vi efterlyser en renovering av a-kassan. En svår nöt att knäcka är förstås de stora skillnaderna i avgifterna till a-kassan mellan förbunden, sade LO:s Leif Håkansson på en pressträff inför kongressen.
LO vill att representantskapet i höst ska pröva om det är möjligt att skapa en gemensam a-kassa.
– Ytterst är det en fråga om hur solidariska vi orkar vara, konstaterar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Vi har tappat rätt mycket medlemmar. Mycket beror på försämringarna i a-kassan. Men hur upprörda vi än är över det är det inte hela sanningen, säger Lundby-Wedin.
Organisationsgraden i LO:s förbund har minskat med en procent varje år under 2000-talet. Och med färre medlemmar följer mindre makt.
– Unga tycker det är för dyrt att gå med i facket och vet inte riktigt vad som är meningen med föreningen. De säger ofta också att de inte fått frågan om de vill gå med. Det är en stor utmaning att försöka ändra på det, menar Lundby-Wedin.

Gemensam a-kassa het LO-potatis

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *