Lågkonjunkturen kommer

Var det någon som inte trodde att det skulle komma en lågkonjunktur?  Eller att den export beroende svenska ekonomin inte skulle drabbas av en amerikansk finanskris eller starkt minskad amerikansk inhemsk efterfrågan. I Göteborg försvinner bemmaningsföretagens personalen fort nu på Volvo. Nästa steg är fast anställda. Och med fordonsindustrin följer underleverantörerna.

Det sorgliga är att alliansen under Borg inte har några lösningar annat än att marknaden fixar jobben.  ’Staten ska inte låsa in folk med AMS politik nu när den eviga tillväxten kommit’ verkar vara mantrat som ständigt upprepas.

Notera också vad regeringen Borg gjort. 500000 svenskar har inget ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Vilka kommer att få ta smällen där? Kommunerna. Och dess innevånare naturligtvis. Så det är säkert en bra tänkt att sänka inkomstenra för t ex Stockholm nu lagom innan lågkonjunkturen kommer. Då kan man ju alltid anklaga socialdemokraterna att de bara höjer skatterna sedan när man sitter i opposition.

Försäkringskassans nya policys har lett till att fler personer har fått behov av ekonomiskt bistånd. Samtidigt har det funnits många jobbtillfällen vilket har lett till att det totalt sett inte har skett någon kostnadsökning för det ekonomiska biståndet i kommunerna, säger Britta Rundström, chef för avdelningen för lärande och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Om konjunkturen vänder och det blir svårare att få jobb är risken att kostnaderna för ekonomiskt bistånd stiger kraftigt, säger Britta Rundström.

I en enkätundersökning som besvarats av 237 kommuner anger ungefär hälften av kommunerna att kostnaderna för ekonomiskt bistånd år 2007 har ökat och ungefär hälften att de har minskat.

Den viktigaste orsaken till de ökade kostnaderna är striktare regeltillämpning hos Försäkringskassan. Nästan 70 procent av kommunerna anger den orsaken. En stor andel uppger också kostnadsökningar på grund av försämrad arbetslöshetsförsäkring och att arbetsmarknadsåtgärderna med tillhörande ersättningar har minskat.

Totalt har kostnaderna för det ekonomiska biståndet i stort sett varit oförändrat sedan 2002.
Ökade socialbidragskostnader med Försäkringskassan | Sveriges Kommuner och Landsting

Den bästa kommentaren kring regeringen Borgs politik kommer från det finanspolitiska rådet och Lars Calmfors.

"Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd", säger Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors. De positiva effekterna på sysselsättningen blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter till återhållsam lönebildning.

Reformerna av sjukförsäkringen ger små effekter
Förändringarna av sjukförsäkringen stärker drivkrafterna för arbete men skillnaden mot tidigare regelverk är liten. Reformerna ger förmodligen arbetsgivarna för svaga incitament att hjälpa de sjukskrivna tillbaka in på arbetsmarknaden.

Misslyckad reform av fastighetsskatten
Sänkningen av fastighetsbeskattningen missgynnar näringsverksamhet eftersom investeringar i bostäder blir betydligt mer attraktiva. Reformen är en anmärkningsvärd kontrast till regeringens ambitioner att på andra områden grunda politiken på forskning. Sådana ambitioner måste gälla hela den ekonomiska politiken. Överlag bör Finansdepartementet såväl internt som externt bättre dokumentera sina analysunderlag.

Och visst ville väl t ex de Stockholmarna som till stor del röstade på alliansen ha en politik som gynnade de med förmögenhet,  boende på platser som Danderyd och Täby? Och som jag antar det sägs mellan villahäckarna ’mer krav och disciplin på alla lata bidragstagare.’ Och den utmärkta sjukvårdspolitiken. Bostadspolitiken. Försvarspolitken. O.s.v Och vissta gav jobbavdraget mycket över när alla höjda avgifter betalats? 

SvD » Stockholmsnyheter » Dyrare förskola – färre nya jobb

GM och Ford skär ned

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *