Österberg och Astudillo ger moderaterna rätt om arbetslinjen

Så moderaterna har haft rätt. Jag kan inte tolka vad Österberg och Astudillo säger i sin debattartikel i DN 2008.07.19 som något annat än att de i grunden validerar alliansregeringens argument om arbetslinjen och behovet av bortre parenteser för folk som inte vill söka arbete.

Fritt översatt säger Österberg och Astudillo på DN-Debatt att det behövs hårdare kontroll och en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen för att de ’icke’ arbetslösa upplever att arbetslösa inte anstränger sig. Mest uppseendeväckande är att Österberg och Astudillo tydligen anser att en för generös arbetslöshetsförsäkring kan ge upphov till längre arbetslöshetsperioder! Här för de fram ett argument som borgerliga ekonomer pratat om senaste 30-åren.

Har Österberg och Astudillo verkligen läst vad de skriver. Det handlar i så fall om en jobbrådslagsgrupp som är ute på verkliga avvägar. Är socialdemokraterna så illa ute att man vid valet 2010 kommer att upprepa alliansens argument från valet 2006? Nedanstående kunde lika gärna kommit från Borg och Littorin.

En hållbar a-kassa vilar på att det stora flertalet upplever att de av oss som drabbas av arbetslöshet gör sitt bästa för att hitta ett jobb.

Vi står för en högre ersättningsnivå i a-kassan. Det riskerar att bidra till längre arbetslöshetsperioder. För att motverka detta kan kontrollen av arbetssökandes aktivitet stärkas. Bättre möjligheter att anvisa jobb, arbetsmarknadspolitiska insatser eller utbildning innebär en bättre kontroll av arbetssökandes vilja till arbete.

Arbete är inte en plikt, det är en rättighet. Ta bort alla bortre parenteser. Ge istället folk de stöd de behöver tills de hittar en egen försörjning. Utan en ekonomisk ätterstupa vid slutet. Ingen ska någonsin behöva funderar över om han eller hon ska kunna bo kvar eller ha pengar så de klarar sig månaden ut som arbetslös eller sjuk i ett socialdemokratisk Sverige. Klarar partiet inte av att försvar detta har man svikit sina grundläggande värderingar.

Det är heller inte den enskilde som är ensam ansvarig för sin arbetslöshet eller sjukdom. Hela sjuk och arbetslöshets-systemen behöver istället reformeras. Det går inte att fortsätta med självservice arbetsförmedlingen eller den kaosartade försäkingskasseorganisationen. Båda vilka socialdemokraterna lade grunden till. Modellen att den arbetslöse ska sitta hemma och sköta sitt eget arbetssökande fungerar inte för alla. Det öppnar också för att folk ger upp. Ge folk anpassat stöd efter vad de behöver. Det är en liten del av många reformer som behöver göras. Likadant den förettagssjukvård socialdemokraterna drog in stöd för och beskattade. Tacka Persson för det.

Som LO-ekonomerna med flera rapporterat var det socialdemokraterna som redan 1999-2000 övergav den aktiva arbetsmarknadspolitiken med kraftig sänkta anslag till utbildningsåtgärder för att spara pengar. Alliansen har fortsatt på den vägen och gjort en dålig situation än värre genom att helt slakta det av de borgerliga så hatade AMS. Istället för att betrakta AMS-politiken som något att skämmas över borde S gå vidare med den.

Sverige har råd med generösa system för arbetslöshets eller sjukdom. Speciellt om det är i samband med åtgärder direkt. Direkta vecko kontakter med handläggare är mer effektivt än alla ekonomiska piskor alliansen och som det verkar socialdemokraternas jobbrådslag vill ha. Handlingsplaner som upprättas direkt

Frågan är hur man kan nå socialdemokraternas jobbrådslag så socialdemokraterna inte går till val på en alliansen-light arbetsmarknadspolitik.

Bloggat:
Cattis, Laakso, Reza,

Eva, Sidvind,

SvD » Inrikes » S vill ha en bortre gräns för a-kassan
Socialdemokraterna förlorade valet 2006 för att arbetslinjen inte hävdades tillräckligt starkt. Det menar Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, ordföranden i partiets rådslag om jobben som nu kommer med en ny arbetslinje.

Målet är att 80 procent av arbetstagarna ska ha en a-kasseersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen. Men bara under en begränsad period – hur länge är dock oklart.

– Den skulle till exempel kunna vara ett eller ett och ett halvt år. Vi vet vi att de flesta får jobb inom 15 månader, säger Luciano Astudillo.

Enligt honom kommer också avgiften till a-kassan att sänkas.

I det inlägg på DN Debatt där förslaget presenterades hänvisar han och Österberg till EU-kommissionens attitydundersökning som visar att svenskar och danskar är de européer som ser störst möjligheter med globaliseringen. Trygghet ger flexibilitet menar de.

Socialdemokraterna förespråkar nu en svensk variant av ”flexicurity” med en hög tidsbegränsad omställningsförsäkring, men också ökade krav på motprestation och satsningar på utbildning och jobbskapande åtgärder.

– Det handlar också om ökad kontroll och uppföljning så att ersättningen verkligen går till dem som behöver det, säger Astudillo.

Miljöpartiet tycker att förslagen är intressanta och ser fram emot en diskussion.

– Det låter ganska vettigt och är i riktning med vad vi tycker. Höjd ersättning är en jätteviktig del som motverkar regeringens politik, säger Mikaela Valtersson, mp:s ekonomiska taleskvinna.

– Däremot har vi inget förslag om någon gräns. Det är klart att man måste ha olika typer av insatser beroende på hur lång tid man varit arbetslös men jag tror aldrig på att helt ta bort samhällets stöd.

Vänsterpartiet tycker att förslaget om att höja ersättningsnivå till 80 procent är bra, men är kritiska till förslaget om en tidsbegränsning.

– Det är vi av den enkla anledningen att det inte är så man ska möta problemet med långvarig arbetslöshet, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk taleskvinna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

38 svar på Österberg och Astudillo ger moderaterna rätt om arbetslinjen

 1. Pingback: Claeskrantz.se : Nidbilden av de arbetslösa

 2. Pingback: Claeskrantz.se : Socialbidrag med bortre parantes i S arbetsmarknadspolitik?

 3. Pingback: Vad vill s med sin arbetsmarknadspolitik?

 4. Maria skriver:

  Det är dessvärre så att det inte råder någon brist på arbetssökande och därmed är det inte självskrivet att man får ens ”skitjobben” bara för att man söker dem. Har man till exempel universitetsutbildning inom ett helt annat område förutsätts man försvinna till bättre jobb vid första bästa möjlighet och blir därmed ointressant.

  Att man sedan sitter med en halv miljon i skuld till CSN och inte får ett jobb att betala det med ger CSN blanka fan i. De kallar bara in Kronofogden.

  Att dra alla människor över en kam och påstå att man går på a-kassa för att man är arbetsskygg visar på en skrämmande brist på insikt i vad arbetslöshet faktiskt gör med en människa. Exempel på detta står att läsa i länken ovan.

 5. Maria skriver:

  Det är dessvärre så att det inte råder någon brist på arbetssökande och därmed är det inte självskrivet att man får ens "skitjobben" bara för att man söker dem. Har man till exempel universitetsutbildning inom ett helt annat område förutsätts man försvinna till bättre jobb vid första bästa möjlighet och blir därmed ointressant.

  Att man sedan sitter med en halv miljon i skuld till CSN och inte får ett jobb att betala det med ger CSN blanka fan i. De kallar bara in Kronofogden.

  Att dra alla människor över en kam och påstå att man går på a-kassa för att man är arbetsskygg visar på en skrämmande brist på insikt i vad arbetslöshet faktiskt gör med en människa. Exempel på detta står att läsa i länken ovan.

 6. ckrantz skriver:

  Falsk kommentar:
  Om någon undrar vad kommentaren från Ida D. FFF handlade om var det en falsk kommentar från en person som skriver kommentarer på israel kritisk bloggar under falskt namn. Oftast är det israel kritiska bloggares namn som används.

 7. ckrantz skriver:

  Falsk kommentar:

  Om någon undrar vad kommentaren från Ida D. FFF handlade om var det en falsk kommentar från en person som skriver kommentarer på israel kritisk bloggar under falskt namn. Oftast är det israel kritiska bloggares namn som används.

 8. nicklas eriksson skriver:

  ”Arbete är en förbannad plikt”

  Vilket förbannat skitsnack!

 9. nicklas eriksson skriver:

  "Arbete är en förbannad plikt"

  Vilket förbannat skitsnack!

 10. klara skriver:

  Precis, man döljer att man fortfarande använder ett system som jag faktiskt lärde mig om i min samhällskunskapsbok redan på högstadiet för 20 år sedan. Jag tycker den omsvängningen av socialdemokratin är den mest sorgliga faktiskt. Att prioritera låg inflation framför sysselsättning. Vi är många som inte hade behövt utförsäkras med en mindre hård arbetsmarknad. Det är argument som sällan hörs för alla är så inne på hårdare tag och att sätta dit fuskare.

  Själv är jag inne på att man måste ifrågasätta vitsen med arbetslinjen i grunden, för jag tror inte riktigt man har hunnit med i den tekniska utvecklingen. Försöker utveckla detta i ett eget inlägg. Jag har dock inga färdiga svar. Jag vill bara se en debatt om det för jag tycker den lyser med sin frånvaro.

 11. klara skriver:

  Precis, man döljer att man fortfarande använder ett system som jag faktiskt lärde mig om i min samhällskunskapsbok redan på högstadiet för 20 år sedan. Jag tycker den omsvängningen av socialdemokratin är den mest sorgliga faktiskt. Att prioritera låg inflation framför sysselsättning. Vi är många som inte hade behövt utförsäkras med en mindre hård arbetsmarknad. Det är argument som sällan hörs för alla är så inne på hårdare tag och att sätta dit fuskare.

  Själv är jag inne på att man måste ifrågasätta vitsen med arbetslinjen i grunden, för jag tror inte riktigt man har hunnit med i den tekniska utvecklingen. Försöker utveckla detta i ett eget inlägg. Jag har dock inga färdiga svar. Jag vill bara se en debatt om det för jag tycker den lyser med sin frånvaro.

 12. klara skriver:

  Hittade hit via laaksos blogg. Är själv fd sosse och ser med skräck hur vilken politik man börjar föra. Så jag tackar för denna posten, även om jag inte håller med om allt.

  Jag tycker man måste bli enormt mycket mer flexibel vad gäller arbete överlag. Jag har sett folk falla genom systemet mer än en gång och de som säger att de mår bra av att fuska är ofta sådana som faktiskt inte klarar sig på reguljär arbetsmarknad.

  Det är något folk bortser från.

  Bilden av ett fuskande Sverige är en illussion, folk som mår bra fuskar inte. Ingen väljer frivilligt att utdefiniera sig, oavsett alla kulturer som skapas kring det.

  Många av dem som idag faller utanför arbetsmarknaden hade klarat sig innan sossarna började prioritera inflation framför sysselsättning men det är något de flesta talar tyst om. Få vet ens vad nairu är ;/

  • ckrantz skriver:

   @Klara
   Ja, det var länge sedan någon talade om jämvikts arbetslöshet. Men tanken är knappast avskaffad. Det är också ganska konstigt att det på 70 eller 80 talet inte behövdes någon bortre parentes i försäkringssystemen.

   Och som jag sade på lakso, varför inte vända på argumentet lite. Finns det någon som skulle förespråka en sjukförsäkring som efter 15 månader tog slut? Oavsett om du var frisk eller sjuk?

   Likadant svarade inte Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo heller på är vad händer med de som inte fått arbete efter 15 månader med en bortre parentes? Om FK ska ta över efter 15 månader med rejält sänkt a-kassa är det exakt den politik alliansen för kombinerat med arbetsmarknadsutbildningar.

   Sen håller jag helt med nedanstående. Så länge full syselsättning inte återupprättas behövs flexisecurity utan bortre parenteser. Livstidsanställningar gälller knappast för alla längre. Så länge som just-in-time anställningar är norm för delar av befolkningen behövs ett heltänkande socialförsäkringssystem. För många har ju arbetslöshet blivit normen med korta mellanspel på olika arbeten.

 13. klara skriver:

  Hittade hit via laaksos blogg. Är själv fd sosse och ser med skräck hur vilken politik man börjar föra. Så jag tackar för denna posten, även om jag inte håller med om allt.

  Jag tycker man måste bli enormt mycket mer flexibel vad gäller arbete överlag. Jag har sett folk falla genom systemet mer än en gång och de som säger att de mår bra av att fuska är ofta sådana som faktiskt inte klarar sig på reguljär arbetsmarknad.

  Det är något folk bortser från.

  Bilden av ett fuskande Sverige är en illussion, folk som mår bra fuskar inte. Ingen väljer frivilligt att utdefiniera sig, oavsett alla kulturer som skapas kring det.

  Många av dem som idag faller utanför arbetsmarknaden hade klarat sig innan sossarna började prioritera inflation framför sysselsättning men det är något de flesta talar tyst om. Få vet ens vad nairu är ;/

  • ckrantz skriver:

   @Klara

   Ja, det var länge sedan någon talade om jämvikts arbetslöshet. Men tanken är knappast avskaffad. Det är också ganska konstigt att det på 70 eller 80 talet inte behövdes någon bortre parentes i försäkringssystemen.

   Och som jag sade på lakso, varför inte vända på argumentet lite. Finns det någon som skulle förespråka en sjukförsäkring som efter 15 månader tog slut? Oavsett om du var frisk eller sjuk?

   Likadant svarade inte Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo heller på är vad händer med de som inte fått arbete efter 15 månader med en bortre parentes? Om FK ska ta över efter 15 månader med rejält sänkt a-kassa är det exakt den politik alliansen för kombinerat med arbetsmarknadsutbildningar.

   Sen håller jag helt med nedanstående. Så länge full syselsättning inte återupprättas behövs flexisecurity utan bortre parenteser. Livstidsanställningar gälller knappast för alla längre. Så länge som just-in-time anställningar är norm för delar av befolkningen behövs ett heltänkande socialförsäkringssystem. För många har ju arbetslöshet blivit normen med korta mellanspel på olika arbeten.

   <blockquote cite="'Jag tycker man måste bli enormt mycket mer flexibel vad gäller arbete överlag. Jag har sett folk falla genom systemet mer än en gång och de som säger att de mår bra av att fuska är ofta sådana som faktiskt inte klarar sig på reguljär arbetsmarknad.">

 14. FL skriver:

  Om man inte har fixat ett arbete på 15 månader – har man då verkligen AKTIVT försökt att lösa sin egna försörjning då?
  Tänk efter; 15 månader, det är en väldigt lång tid. Jag undrar mera – HUR man går till väga för att inte lyckas lösa ett arbete på så lång tid.

  Är det särskilt smart eller samhällsekonomiskt att bara fortsätta mata folket med bidrag i all oändlighet – utan någon som helst motprestation, eller menar du att det är ”solidaritet” och kanske en bättre socialdemokratisk, mera vänsterinriktad politik?
  Är det verkligen särskilt höger att istället ge människor en morot (snarare än en piska, som ju bidrag är) för att de själva (med samhällets hjälp och uppmuntran) ska fixa sin egen försörjning?

  Vad hände med det logiska tänkandet, egentligen?

  Jag menar nog att man snarare behöver annan hjälp än den Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan har att erbjuda, om man lyckas med konststycket att inte skaffa sig ett arbete på över ett år.
  Under femton månader hinner man ringa, faxa, skicka brev till varenda företag i hela norden OCH… åka jorden runt.

  ”Gå ner i lön eller standard”… JA, under en period kanske man får göra det – hellre än att bara gå omkring och spela fickpingis hela dagarna, och gnälla över hur jävla fel eller ”höger” allting är.

  Och arbete är inte en rättighet, det är en förbannad plikt – om vi ska klara av att hålla den standard vi vill ha i det här landet. Det funkar inte att några fullkomligt struntar i att bidra till samhället.

  ALLA ska med, eller hur det nu var..

  • ckrantz skriver:

   @FL
   Så du har inte sett de 55+, invandrare eller de med fel utbildning eller erfarenhet som sitter med 300+ dokumenterade ansökningar utan att få arbete. Som faxat, e-postat, skrivit, brev, besökt arbetsgivare o.s.v?

   Något som arbetsgivare förövrigt hatar. De vill inte ha 2000 ansökningar att sortera igenom. Eller folk som ringer konstant. Det är också därför majoriteten av arbeta tillsätts internt eller genom bemanningsföretag.

   Sen när ska folk fatta? FK, AF eller soc sysslar inte med att förmedla arbete. De är rena myndigheter som administrerar statens politik. Arbetssökande gör den arbetslösa själv. Alliansen har även dragit in på arbetsmarknadsutbildningar så att 100000+ personer sitter utan någon relevant utbildning för arbetsmarknaden. Sen det finns knappast 100000+ ’skit’ jobb i Sverige för dessa personer att ta.

   Gå ner i lön eller standard. Självklart. Hur mycket. Vad är en lång lön för dig? Du hade säkert sålt bilen, huset och flytta dit det fanns arbete eller hur. Till vilken lön och arbetsvillkor som helst?

   Sedan är det ren lögn från alliansen att det handlar om bidrag till arbetslösa eller sjuka. Det är försäkringar som alla sjuka och arbetslösa betalar både skatt och avgift på. Visste du inte det?

 15. FL skriver:

  Om man inte har fixat ett arbete på 15 månader – har man då verkligen AKTIVT försökt att lösa sin egna försörjning då?

  Tänk efter; 15 månader, det är en väldigt lång tid. Jag undrar mera – HUR man går till väga för att inte lyckas lösa ett arbete på så lång tid.

  Är det särskilt smart eller samhällsekonomiskt att bara fortsätta mata folket med bidrag i all oändlighet – utan någon som helst motprestation, eller menar du att det är "solidaritet" och kanske en bättre socialdemokratisk, mera vänsterinriktad politik?

  Är det verkligen särskilt höger att istället ge människor en morot (snarare än en piska, som ju bidrag är) för att de själva (med samhällets hjälp och uppmuntran) ska fixa sin egen försörjning?

  Vad hände med det logiska tänkandet, egentligen?

  Jag menar nog att man snarare behöver annan hjälp än den Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan har att erbjuda, om man lyckas med konststycket att inte skaffa sig ett arbete på över ett år.

  Under femton månader hinner man ringa, faxa, skicka brev till varenda företag i hela norden OCH… åka jorden runt.

  "Gå ner i lön eller standard"… JA, under en period kanske man får göra det – hellre än att bara gå omkring och spela fickpingis hela dagarna, och gnälla över hur jävla fel eller "höger" allting är.

  Och arbete är inte en rättighet, det är en förbannad plikt – om vi ska klara av att hålla den standard vi vill ha i det här landet. Det funkar inte att några fullkomligt struntar i att bidra till samhället.

  ALLA ska med, eller hur det nu var..

  • ckrantz skriver:

   @FL

   Så du har inte sett de 55+, invandrare eller de med fel utbildning eller erfarenhet som sitter med 300+ dokumenterade ansökningar utan att få arbete. Som faxat, e-postat, skrivit, brev, besökt arbetsgivare o.s.v?

   Något som arbetsgivare förövrigt hatar. De vill inte ha 2000 ansökningar att sortera igenom. Eller folk som ringer konstant. Det är också därför majoriteten av arbeta tillsätts internt eller genom bemanningsföretag.

   Sen när ska folk fatta? FK, AF eller soc sysslar inte med att förmedla arbete. De är rena myndigheter som administrerar statens politik. Arbetssökande gör den arbetslösa själv. Alliansen har även dragit in på arbetsmarknadsutbildningar så att 100000+ personer sitter utan någon relevant utbildning för arbetsmarknaden. Sen det finns knappast 100000+ 'skit' jobb i Sverige för dessa personer att ta.

   Gå ner i lön eller standard. Självklart. Hur mycket. Vad är en lång lön för dig? Du hade säkert sålt bilen, huset och flytta dit det fanns arbete eller hur. Till vilken lön och arbetsvillkor som helst?

   Sedan är det ren lögn från alliansen att det handlar om bidrag till arbetslösa eller sjuka. Det är försäkringar som alla sjuka och arbetslösa betalar både skatt och avgift på. Visste du inte det?

 16. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Begreppet är i alla fall Flexicurity

 17. nicklas eriksson skriver:

  Ja, nu ser jag det jag gått och haft på känn under ett par år. Sossarnas högerfalang tar över totalt. Mycket trist, men samtidigt kan ingen komma och skylla det på mig eftersom jag aldrig mer i hela mitt liv kommer att rösta på sossarna. Faktum är att jag sitter och grunnar på om det finns något skäl att rösta överhuvudtaget i framtiden.

  • ckrantz skriver:

   @nicklas eriksson

   Vad som behövs är att folk oavsett parti driver på om de vill ha något annat. Starta bloggar, Facebook grupper, skriv insändare eller var aktiv i ett parti. Det viktiga är att folk inte sitter tysta. Inklusive de som är med i S.

   Den s.k högerfalangen kan ju bara ta över om s folk med en anna åsikt sitter tysta.

 18. nicklas eriksson skriver:

  Ja, nu ser jag det jag gått och haft på känn under ett par år. Sossarnas högerfalang tar över totalt. Mycket trist, men samtidigt kan ingen komma och skylla det på mig eftersom jag aldrig mer i hela mitt liv kommer att rösta på sossarna. Faktum är att jag sitter och grunnar på om det finns något skäl att rösta överhuvudtaget i framtiden.

  • ckrantz skriver:

   @nicklas eriksson

   Vad som behövs är att folk oavsett parti driver på om de vill ha något annat. Starta bloggar, Facebook grupper, skriv insändare eller var aktiv i ett parti. Det viktiga är att folk inte sitter tysta. Inklusive de som är med i S.

   Den s.k högerfalangen kan ju bara ta över om s folk med en anna åsikt sitter tysta.

 19. Mashkal skriver:

  Cora är väldigt nyanserad och ger uttryck för något som inte kan neligeras om man vill behålla dessa systems legitimitet i ögonen på de som betalar för klaset d.v.s. b.la. Cora. Till mångt och mycket är det just detta brist på legitimitet som gjorde att Aliansen vann förra valet och adresseras inte dessa frågor på ett seriöst sätt, så kommer de med all säkerhet att vinna nästa val (FRA-lag eller ej)

  CKrantz, svarar sedan med att måla upp ett scenario som förmodligen ingen skulle vilja önska sig och det tycker jag inte är ett hederligt sätt att uppföra sig på.

  Jag vill uppmuntra Cora att vara skeptiskt och jobba hårt för folk som klarar att tänka självständigt och jobba hårt är en fröjd att ha med att göra.

  • ckrantz skriver:

   @Mashkal
   Min poängen i svaret till Crona var att alla betalar. Även den arbetslösa eller sjuka. Får du pengar från försäkringskassan eller a-kassa betalar du också skatt på detta. Jag antar att ni också är medvetna om att som arbetslös kan du inte tacka nej till arbete?

   Med andra ord om arbetsförmedlingen erbjuder ett ’skit’ jobb kan ingen arbetslös vägra. Då stängs du av från a-kassan. Det var socialdemokraterna som införde det.

   Men OK. Låt säga att du inte fått arbete efter 15 månader som Astudillo säger de flesta får. Du åker ut ut a-kassan. Vad händer sedan?

   Jag förutsätter att ni inte vill att dessa personer ska ha socialhjälp. Personerna som åker ut får ju skylla sig själva eftersom de inte ville arbeta.

   Tydligen finns det hos många ett antagande att om du är arbetslös eller sjuk är det för att du vill vara det. Något som alliansen skickligt spelade på i valet.

   I mina ögon vann alliansen valet just på att spela på fördomar om arbetslösa eller sjuka som lata arbetsvägrare. Alliansen bidrog starkt att underminera tilltron till system som a-kassan genom att kalla den försäkring alla medlemmar i en kassa betalar till för bidrag.

   När det gäller skatter. Du kan inte välja att betala selektivt för det som passar dig. Man kan diskutera om skatterna är för höga eller låga.

   Ska jag vara ärlig gör det mig förbannad att höra retorik som borgerligheten körde med på 1920-talet återkomma. Då hette det också att för generösa villkor i de få ersättningssystem som fanns då skulle göra arbetarna lata och arbetsovilliga.

   • ckrantz skriver:

    Förövrigt det är inget som säger att man kan ha generösa villkor och ställa krav samtidigt. I det system som socialdemokraterna införde 2000 och moderaterna utvecklade 2006 ställs inga andra krav än att du kan visa på sökta arbeten. Om en arbetsförmedlare frågar. Vilket sällan sker med den arbetsbelastning och sätt att arbeta som arbetsförmedlingarna har idag.

    LO-ekonomerna påpekade speciellt hur dåligt systemet med ’sökintensifiering’ är på att skaffa arbete för de som står längst från arbetsmarknaden.

    Jag ville ha hårdare krav på deltagande i aktiviteter som ska leda till arbete kombinerat med generösa ersättningar utan begränsningar i form av bortre parenteser. Om inte det framgick.

 20. Mashkal skriver:

  Cora är väldigt nyanserad och ger uttryck för något som inte kan neligeras om man vill behålla dessa systems legitimitet i ögonen på de som betalar för klaset d.v.s. b.la. Cora. Till mångt och mycket är det just detta brist på legitimitet som gjorde att Aliansen vann förra valet och adresseras inte dessa frågor på ett seriöst sätt, så kommer de med all säkerhet att vinna nästa val (FRA-lag eller ej)

  CKrantz, svarar sedan med att måla upp ett scenario som förmodligen ingen skulle vilja önska sig och det tycker jag inte är ett hederligt sätt att uppföra sig på.

  Jag vill uppmuntra Cora att vara skeptiskt och jobba hårt för folk som klarar att tänka självständigt och jobba hårt är en fröjd att ha med att göra.

  • ckrantz skriver:

   @Mashkal

   Min poängen i svaret till Crona var att alla betalar. Även den arbetslösa eller sjuka. Får du pengar från försäkringskassan eller a-kassa betalar du också skatt på detta. Jag antar att ni också är medvetna om att som arbetslös kan du inte tacka nej till arbete?

   Med andra ord om arbetsförmedlingen erbjuder ett 'skit' jobb kan ingen arbetslös vägra. Då stängs du av från a-kassan. Det var socialdemokraterna som införde det.

   Men OK. Låt säga att du inte fått arbete efter 15 månader som Astudillo säger de flesta får. Du åker ut ut a-kassan. Vad händer sedan?

   Jag förutsätter att ni inte vill att dessa personer ska ha socialhjälp. Personerna som åker ut får ju skylla sig själva eftersom de inte ville arbeta.

   Tydligen finns det hos många ett antagande att om du är arbetslös eller sjuk är det för att du vill vara det. Något som alliansen skickligt spelade på i valet.

   I mina ögon vann alliansen valet just på att spela på fördomar om arbetslösa eller sjuka som lata arbetsvägrare. Alliansen bidrog starkt att underminera tilltron till system som a-kassan genom att kalla den försäkring alla medlemmar i en kassa betalar till för bidrag.

   När det gäller skatter. Du kan inte välja att betala selektivt för det som passar dig. Man kan diskutera om skatterna är för höga eller låga.

   Ska jag vara ärlig gör det mig förbannad att höra retorik som borgerligheten körde med på 1920-talet återkomma. Då hette det också att för generösa villkor i de få ersättningssystem som fanns då skulle göra arbetarna lata och arbetsovilliga.

   • ckrantz skriver:

    Förövrigt det är inget som säger att man kan ha generösa villkor och ställa krav samtidigt. I det system som socialdemokraterna införde 2000 och moderaterna utvecklade 2006 ställs inga andra krav än att du kan visa på sökta arbeten. Om en arbetsförmedlare frågar. Vilket sällan sker med den arbetsbelastning och sätt att arbeta som arbetsförmedlingarna har idag.

    LO-ekonomerna påpekade speciellt hur dåligt systemet med 'sökintensifiering' är på att skaffa arbete för de som står längst från arbetsmarknaden.

    Jag ville ha hårdare krav på deltagande i aktiviteter som ska leda till arbete kombinerat med generösa ersättningar utan begränsningar i form av bortre parenteser. Om inte det framgick.

 21. Crona skriver:

  Frågar du mig som haft skitjobb (de som andra inte ska tvingas ta) så ser jag knappast det som en rättighet för andra att bli försörjda på mitt dagliga slit. Det är var och ens som kan jobba skyldighet och plikt att försörja sig själv. Visst, i en övergångsperiod går det bra men knappast i åravis. De som sliter häcken av sig på McDonalds eller annat jobb ska inte behöva försörja dagdrivare som är för fina för att få lite skit under naglarna och går och väntar på det perfekta jobbet eller för att finna sig själv. Jag är fullständigt less på att få höra att det är min skyldighet att betala skatt så att andra kan få kräva ut sin rättighet att bli försörjd. Varför ska jag då jobba? Kan inte jag också bli försörjd?

  • ckrantz skriver:

   @Crona
   Vad bra att du tror att du aldrig kommer att bli arbetslös i framtiden. Och naturligtvis kommer du inte tvinga någon att försörja dig om olyckan skulle vara framme. Det står ju arbetsgivare i kö redo att anställa om inte annat för ’skitjobb’ om inget annan vill ha dig.

   Du är förstås också redo att sänka dig i lön och arbetsvillkor om det så krävs. Och flytta vart som helst. Du vill ju inte bli försörjd av andra.

   Och när jag tänker efter varför överhuvudtaget betala skatt? Då slipper man betala för andra. Låt var och en själva stå för sina ungarnas utbildning, fruns barnledighet, sin egen sjukdom, vägar och infrastruktur eller varför inte rättsväsende och polis. När man ändå är inte på det varför inte ta bort riksdag, kungahus och försvar och naturligtvis alla kommunpolitiker.

   Vem sjutton vill betala skatt för att ’de där’ ska få något. För visst har du aldrig någonsin fått något ut av systemet. Eller?

 22. Crona skriver:

  Frågar du mig som haft skitjobb (de som andra inte ska tvingas ta) så ser jag knappast det som en rättighet för andra att bli försörjda på mitt dagliga slit. Det är var och ens som kan jobba skyldighet och plikt att försörja sig själv. Visst, i en övergångsperiod går det bra men knappast i åravis. De som sliter häcken av sig på McDonalds eller annat jobb ska inte behöva försörja dagdrivare som är för fina för att få lite skit under naglarna och går och väntar på det perfekta jobbet eller för att finna sig själv. Jag är fullständigt less på att få höra att det är min skyldighet att betala skatt så att andra kan få kräva ut sin rättighet att bli försörjd. Varför ska jag då jobba? Kan inte jag också bli försörjd?

  • ckrantz skriver:

   @Crona

   Vad bra att du tror att du aldrig kommer att bli arbetslös i framtiden. Och naturligtvis kommer du inte tvinga någon att försörja dig om olyckan skulle vara framme. Det står ju arbetsgivare i kö redo att anställa om inte annat för 'skitjobb' om inget annan vill ha dig.

   Du är förstås också redo att sänka dig i lön och arbetsvillkor om det så krävs. Och flytta vart som helst. Du vill ju inte bli försörjd av andra.

   Och när jag tänker efter varför överhuvudtaget betala skatt? Då slipper man betala för andra. Låt var och en själva stå för sina ungarnas utbildning, fruns barnledighet, sin egen sjukdom, vägar och infrastruktur eller varför inte rättsväsende och polis. När man ändå är inte på det varför inte ta bort riksdag, kungahus och försvar och naturligtvis alla kommunpolitiker.

   Vem sjutton vill betala skatt för att 'de där' ska få något. För visst har du aldrig någonsin fått något ut av systemet. Eller?

 23. Calle Fridén skriver:

  Mja, jag är lite kluven. Tyvärr har jag under de senaste åren träffat på lite för många som sett a-kassan som ett permanent försörjningsstöd istället för vad det faktiskt är. Det är också ett välkänt faktum i de mer svartjobbande delarna av produktionen.
  Jag tror att man kanske inte ska ha ett tvärt slut av ersättningen, men att det efter ett visst antal dagar ska förekomma prövningar av ersättningen, på ett sätt som inte sker idag.
  Dessutom måste jag säga att det är bra att Östberg och Astudillo erkänner att avsteget från en kraftfull arbetsmarknadspolitik var fatalt. Nästa steg borde att erkänna att en stor del av valförlusten faktiskt berodde på Göran Persson, ett faktum som inte alls tas upp i eftervalsanalysen !

  • ckrantz skriver:

   @Calle
   Jag tror säkert att några kan se a-kassan så. Poängen är att finns det en regelbunden veckokontakt med en arbetsförmedlare eller handläggare som följer upp en handlingsplan som gjorts från dag 1 blir det mycket svårt att smita undan. Så ser det inte ut idag. Tvärtom är det för lätt att falla igenom i dagens system. Detta verkar s inte redo att ta tag i. Trots att grunden lades under Göran P.

   Systemet är heller inte anpassat för olika behov hos arbetssökande. Det är ganska stor skillnad på behoven hos en 55-årig kvinnlig kontorist och 18 åring precis ute från gymnasiet. Men det är samma grundprogram som möter dem på arbetsförmedlingen.

   Om arbetsmarknadspolitiken fungerar borde det inte finnas behov av någon bortre parentes.

   Sen ligger ansvaret inte enbart på individen att fixa sin egen arbetslöshet. Det är i grunden moderaternas argument för ändringarna de gjort. Det finns även hur många berättelser som helst om personer som sökt 100-tals arbeten utan att få några. Vad ska dessa personer ta vägen om arbetsgivare tycker de är för gamla, unga, har fel kön, utseende eller inte råkar gilla invandrare.

   Vad S borde tala om är att arbete är en rättighet. För alla, med drägliga arbetsvillkor och en lön man kan leva på. Det är också allt för många som lever på just-in-time arbete eller går evigheter med tillfällighetsarbeten. I mycket är det de nya daglönarna.

 24. Calle Fridén skriver:

  Mja, jag är lite kluven. Tyvärr har jag under de senaste åren träffat på lite för många som sett a-kassan som ett permanent försörjningsstöd istället för vad det faktiskt är. Det är också ett välkänt faktum i de mer svartjobbande delarna av produktionen.

  Jag tror att man kanske inte ska ha ett tvärt slut av ersättningen, men att det efter ett visst antal dagar ska förekomma prövningar av ersättningen, på ett sätt som inte sker idag.

  Dessutom måste jag säga att det är bra att Östberg och Astudillo erkänner att avsteget från en kraftfull arbetsmarknadspolitik var fatalt. Nästa steg borde att erkänna att en stor del av valförlusten faktiskt berodde på Göran Persson, ett faktum som inte alls tas upp i eftervalsanalysen !

  • ckrantz skriver:

   @Calle

   Jag tror säkert att några kan se a-kassan så. Poängen är att finns det en regelbunden veckokontakt med en arbetsförmedlare eller handläggare som följer upp en handlingsplan som gjorts från dag 1 blir det mycket svårt att smita undan. Så ser det inte ut idag. Tvärtom är det för lätt att falla igenom i dagens system. Detta verkar s inte redo att ta tag i. Trots att grunden lades under Göran P.

   Systemet är heller inte anpassat för olika behov hos arbetssökande. Det är ganska stor skillnad på behoven hos en 55-årig kvinnlig kontorist och 18 åring precis ute från gymnasiet. Men det är samma grundprogram som möter dem på arbetsförmedlingen.

   Om arbetsmarknadspolitiken fungerar borde det inte finnas behov av någon bortre parentes.

   Sen ligger ansvaret inte enbart på individen att fixa sin egen arbetslöshet. Det är i grunden moderaternas argument för ändringarna de gjort. Det finns även hur många berättelser som helst om personer som sökt 100-tals arbeten utan att få några. Vad ska dessa personer ta vägen om arbetsgivare tycker de är för gamla, unga, har fel kön, utseende eller inte råkar gilla invandrare.

   Vad S borde tala om är att arbete är en rättighet. För alla, med drägliga arbetsvillkor och en lön man kan leva på. Det är också allt för många som lever på just-in-time arbete eller går evigheter med tillfällighetsarbeten. I mycket är det de nya daglönarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *