Den försvinnande hyresrätten

Jag undrar hur mycket tanken på snabba vinster har att göra med intresset för att ombilda till bostadsrätt.

Sen är bostadspolitiken för alliansen en ideologisk, inte praktisk, fråga. Som vanligt följer man kartan när terrängen avviker från allianspolitiken. När även fastighetsägarnas egen intresseorganisation uttrycker oro kanske man borde lyssna.

– Jag kan vara lite bekymrad över hyresrättens framtid. I en
storstad behövs en boendeform som är lättare att komma in i och lättare
att lämna utan stora kostnader. Det är viktigt för tillväxten, säger
Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna.

Jag undrar om 50-talets bostadsbrist är på väg tillbaka? Eller är den redan här. Jag har för mig 200000 barn familjer bodde i andra hand i Stockholm.

I grunden handlar det om en bristande vilja att föra en aktiv bostadspolitik tror jag. Och en brist på kontakt med verkligheten från många politiker med bostadsansvar. Från både höger och vänster. Det är heller inte bara Stockholm som berörs utan situationen är likadan i både storstäder och mindre orter. I Göteborg är situationen precis lika dålig som i Stockholm trots att allmännyttan bevarats.

– Det är klart att antalet hyresrätter kommer att fortsätta minska om man inte gör något med skatteregler eller hyressättning, säger Charlotte Axelsson, vd för HSB Stockholm.

– Marknadshyror har blivit ett väldigt värdeladdat ord. Därför talar politiker om att man ska ”reformera bruksvärdesprincipen”. Konsekvensen är att hyrorna kommer att gå upp i områden där det finns större efterfrågan.
Plånboken är kanske den bästa efterfrågestyrningen. Vad är alternativet? Ingen vill ha tillbaka de gamla planekonomiska stöden på fastighetsmarknaden, säger Axelsson.

Även Hyresgästföreningen håller öppet för att en bostads läge ska betyda mer för hyressättningen i framtiden – om det är vad hyresgästerna vill. Pressen ökar för att rädda hyresrättens framtid. En stark allmännytta i attraktiva lägen är viktig, anser Hyresgästföreningen.

– Ju större allmännyttan är i attraktiva lägen, desto mer integrerande kan den vara, säger Peder Palmstierna, informationsansvarig på Hyresgästföreningen.

Sen kan man undra över att alla från HSB -Stockholm, till hyresgästföreningen till fastighetsägare föreningen är överens om att boende efter inkomst framtiden.  Är ett ännu mer ekonomiskt segregerat Sverige framtiden?

35 000 vill köpa loss sina lägenheter
– Det kommer att ta oss tio år att bygga upp ett lika stort bestånd av hyresrätter igen, säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder.

Familjebostäder är det minsta av Stockholms tre kommunala bostadsbolag. De har 23.000 hyreslägenheter. Av dem finns cirka 8.500 lägenheter i fastigheter där de boende vill undersöka möjligheten att ombilda.

– Jag gissar att 5.000 eller 6.000 lägenheter i vårt bestånd försvinner, säger Bosse Sundling.
Totalt omfattar allmännyttan 97.000 lägenheter. Om alla intresseanmälningar skulle leda till försäljning försvinner över 35.000 av hyresrätterna.

Det största bolaget, Svenska Bostäder, har 43.000 lägenheter. Av dem är 17.000 aktuella för ombildning. Hittills har 80 procent av dem som har fått ett konkret erbjudande, med ett pris fastställt av Svenska Bostäder, tackat ja.

– På sikt tror vi ändå att fler kommer att tacka nej, eftersom vi tror att de som var snabba med intresseanmälan också hade störst intresse, säger Sandra Plavinskis, informationschef på Svenska Bostäder.

Nu ser intresset för ombildning ut att plana ut efter höstens rusning. Höjd ränta och en minskande framtidsoptimism påverkar också.

Den borgerliga majoriteten i Stadshuset poängterar gärna att över hälften av intresseanmälningarna kommer från förorterna.

Fast ombildning i innerstaden och närförorterna lockar trots allt mest. Hos Stockholmshem kommer 70 procent av intresseanmälningarna från innerstad och närförort.

Samma mönster har ombildningarna haft sedan 70-talet i det privata fastighetsbeståndet, enligt intresseorganisationen Fastighetsägar­na. I Stockholm har 100.000 av tidigare 200.000 lägenheter försvunnit från hyresmarknaden.

Framför allt är det i innerstaden och de södra närförorterna som lägenheterna har sålts till bostadsrättsföreningar.

– Jag kan vara lite bekymrad över hyresrättens framtid. I en storstad behövs en boendeform som är lättare att komma in i och lättare att lämna utan stora kostnader. Det är viktigt för tillväxten, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna.

Hans recept för att locka fler privata hyresvärdar är en friare hyressättning, med högre hyror i attraktiva lägen.

I våras presenterades en utredning om allmännyttans villkor på uppdrag av regeringen. Den flaggade för en framtida hyressättning baserad på hyresgästernas efterfrågan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den försvinnande hyresrätten

  1. Kertin skriver:

    Sen kan man undra över att alla från HSB -Stockholm, till hyresgästföreningen till fastighetsägare föreningen är överens om att boende efter inkomst framtiden.

    Det är förstås lättare att inhägna de rikas områden sedan, eller patrullera dem med säkerhetsvakter, så de rika slipper vara rädda för de fattiga. De rika är ju, som bekant, ofta trygghetsnarkomaner.

  2. Kertin skriver:

    Sen kan man undra över att alla från HSB -Stockholm, till hyresgästföreningen till fastighetsägare föreningen är överens om att boende efter inkomst framtiden.

    Det är förstås lättare att inhägna de rikas områden sedan, eller patrullera dem med säkerhetsvakter, så de rika slipper vara rädda för de fattiga. De rika är ju, som bekant, ofta trygghetsnarkomaner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *