Stimulera nyföretagande först

Det är ganska roligt att Företagarförbundet i Aftonbladet säger att regeringen stimulerat utbudet av arbetskraft och att nu är det dags att stimulera efterfrågan. Om det är något regeringen gjort så är det att stimulera efterfrågan med riktade skattesänkningar mot främst övre medel inkomsttagare.

Regeringens ’arbetslinje’ har väl fungerat för att den inhemska ekonomin fått draghjälp av just skattesänkningar och lånefinansierad konsumtion via bostadssektorn.

Sen håller jag faktiskt med om vad Företagarförbundet säger om det stämmer. Frågan är förstås när den utlovade politiken från alliansen kommer? Och när ska det bli bättre villkor för nyföretagande och alla de som driver enmansföretag?

Gör det lättare att starta och driva ekonomisk verksamhet i olika former för vanliga människor. Gör det lättare att gå mellan anställning och egen företagande. Eller ska folk behöva vänta till 2010?

Förövrigt, Camilla Littorin, ingen släkting?

Håll era löften till småföretagarna! | Debatt | Aftonbladet
I valtider vill alla politiska partier bjuda upp småföretagarna till dans. Betydligt svårare är det uppenbarligen att leva upp till de löften som ges i dansens virvlar. Frågan är om finansdepartementet ens förstår vad landets småföretagare behöver för att kunna fortsätta att växa och skapa de arbetstillfällen som Sverige så väl behöver.

Snart slår riksdagen upp sina portar och budgetarbete och förhandlingar stundar.

Från Företagarförbundets sida befarar vi att småföretagarna går en mörk höst till mötes. Ökad inflation, höjda räntekostnader, sviktande konjunktur och skenande priser på el, bensin och diesel håller på att slå undan fötterna på landets 880 000 småföretag. Ska småföretagen fortsätta att växa och skapa jobb under en konjunktursvacka krävs en klok politik.

Hittills har regeringens arbetslinje fungerat eftersom småföretagen under högkonjunkturen har anställt i en imponerande takt. Nu när de goda åren går mot sitt slut är det viktigt att finansdepartementet, som de facto sitter på makten över regeringens budget, ändrar fokus från att stimulera utbudet av arbetskraft till att främja efterfrågan.

Förutsättningarna är goda. Regeringen har utlovat en översyn av skattepolitiken och företagarnas socialförsäkringar. Därtill pågår en översyn av de så kallade 3:12-reglerna. I dag betalar en företagare som själv är aktiv i sitt företag mer skatt på sin vinst än den som sätter pengarna på börsen.

Företagarförbundet anser att företagarna själva ska få besluta hur de ska hantera sin vinst och därmed jämställas med andra aktieägare. Den särbeskattning som drabbar ägaren genom fåmansbolagsbeskattningen måste tas bort för att fler ska vilja, och kunna, investera i sitt företag.

Någonting annat som Företagarförbundet har argumenterat för länge är en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, i stället för de riktade sänkningar som Regeringen nu ägnar sig åt. En sådan reform skulle ge positiva effekter på arbetslösheten, minska de dolda löneskatterna och ge egenföretagandet en skjuts.

Nivån på arbetsgivaravgiften ses i dag som det största hindret för att driva och utveckla företag. Det framgår av samtliga undersökningar som Företagarförbundet genomfört bland landets småföretagare. I en undersökning uppgav 82 procent av småföretagarna att de upplever arbetsgivaravgiften som det enskilt största hindret.

Sänkta arbetsgivaravgifter skapar ett ekonomiskt utrymme att anställa fler eller satsa på produkt- och marknadsutveckling. Det är viktigt att även i små företag skapa ett handlingsutrymme för framtiden.

Företagarförbundet vill också rikta skarp kritik mot det system som
låter småföretagare vara bank till staten och storföretagen.
Företagaren bör ha fått sin betalning innan staten kräver sitt.

Samordna inbetalningen av moms, källskatt och arbetsgivaravgift och
senarelägg inbetalningen 18 dagar. Detta är en anpassning till
småföretagens kassaflöde och ger bättre likviditet.

Nämnda åtgärder skulle göra det lättare för de små företagen att
klara en lågkonjunktur utan att behöva avskeda personal eller lägga ner
verksamheten. Alliansen har hittills stimulerat arbetsutbudet. Nu är
det dags att stimulera efterfrågan. Det måste bli enklare att starta,
äga, driva och utveckla företag. Det behöver Sverige, och det behöver
småföretagarna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *