500000 utan a-kassa – Alliansens största framgång

Om avsikten var att ställa en stor grupp svenskar utanför all ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och rikta ett grundskott mot hela den arbetsmarknadspolitik som förts sedan slutet av andra världskriget har alliansen lyckats.

En av många katastrofer som följt av alliansens arbetsmarknadspolitik är att för de utan a-kassa är alternativet det som kallades KAS eller kommunens socialbidrag. Det är kanske det som kallas friheten att välja i alliansens politik.

Men visst går det att försörja en familj eller sig själv på 7024kr före skatt?

Uppdatering:
Som en e-post skribent påpekade de kan vara värt att komma ihåg alla 40000 i den s.k jobb och utvecklingsgarantin är tvungna att betala till a-kassan för att få ersättning från Försäkringskassan. I alliansens rättvisa ingår ju att de som redan fått sänkt ersättning på 65% tvingas betala till en a-kassa de inte är berättigade till. Av sin beskattade ersättning från försäkringskassan.

Känns inte det där jobbskatte avdraget du fick på din lön extra bra nu?

Media:
HD

500 000 har flytt a-kassan
Den borgerliga regeringen höjde avgifterna till a-kassan och sänkte ersättningen. Det blev startskottet för en dramatisk flykt från a-kassorna. Det stannade inte vid att de som började närma sig pensionsåldern och kände sig trygga på jobbet gick ur a-kassan. Väldigt många andra gjorde bedömningen att försäkringen blev för dyr och för dålig.

Sedan dess har kraven för att få
a-kassa skärpts och beräkningsgrunderna ändrats, vilket gör att färre kvalificerar sig för att få ­ersättning om de blir utan jobb. Det har också lett till att summorna som betalas ut har sjunkit.

– Den genomsnittliga dagpenningen sjönk från 579 kronor till 552 kronor under 2007, säger Gertrud Eriksson på A-kassornas samorganisation.

Den minskande arbetslösheten har gjort att avgifterna till ­a-kassorna har blivit lägre, men avhoppen fortsätter ändå, om än inte
i samma takt. I juni lämnade 13 000 personer sin a-kassa.

Den som inte har rätt till a-kassa omfattas av en allmän försäkring (som tidigare kallades Kas) och får en grundersättning på 320 kronor om dagen. Men då krävs att man har arbetat heltid i ett helt år, annars blir den lägre. På de maximalt 7 040 kronor man kan få i grundersättning varje månad ska man ­betala skatt.

Ersättningen från a-kassan har visserligen blivit sämre, men den är inkomstrelaterad och fortfarande nästan dubbelt så stor som grundbeloppet i stora inkomstgrupper. Även där gäller skatteplikt.

Ett aber i båda fallen är de sju ­karensdagarna, som gäller från den 1 juli.
Avhoppen från a-kassorna har inte drabbat alla lika. De anställda i den utsatta fordonsindustrin tillhör IF Metalls a-kassa, som inte har tappat lika stort som många andra kassor.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på 500000 utan a-kassa – Alliansens största framgång

  1. Claes Krantz skriver:

    test kommentar

  2. Claes Krantz skriver:

    test kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *