Folkparti trams om Göteborg

Folkpartiet Göteborg skriver i en lokal debattartikel i GP 2008-07-3 om arvet efter Mona Sahlin. Artikel är minst sagt något missvisande.

Uppenbarligen vill folkpartiet inte tala i sin debattartikel tala om vad som hände 91-94 i Sverige. Vi hade då ett borgerlig styre både lokalt och nationellt under regeringen Bildt.

Har någon glömt 500% ränta, valutakris, regeringskris, inhemsk depression eller den tredjedel av alla industrijobb som försvann då? Eller det krig i Europa där GBG fick ta emot en stor andel flyktingar? Eller en statsbudget byggd på dynamiska effekter som skapade ett 40-miljarder stort underskott. Hela 90-talet försvinner i stort i FP’s debattartikel för att landa i en förvirrad diskussion där FP klagar på att Göteborg varit dåliga på att skapa instegsjobb.

I debattartikeln beskrivs de s.k nystartsjobben som en succé med hela 17000 i vad som är ett arbetsmarknadsprogram. Riktiga arbeten har inte subventionerade anställningar med sänkta arbetsgivaravgifter vilket nystartsjobben har. Tvärtom är nystartsjobben en omdöpt variant av de olika former aställningsstöd med avtalsenliga vilkor och anställningsskydd som funnits sedan länge inom AMS.

Jag undrar varför Folkpartiet inte säger något om de 40000 i jobb och utvecklingsgarantin som med tvång ska ’praktisera’ utan anställnings skydd eller möjlighet att kvalificera sig till a-kassa.

Det sorgliga sanningen är att för de i s.k utanförskap har alliansregering med folkpartiet varit en katastrof. Som för de 20000 vars sjukförsäkring tas bort utan något annat alternativ. Eller de 500000 som står helt utan ekonomisk skydd vid arbetslöshet. Eller de 40000 i Jobb och utvecklingsgarantin.

Har deras alla dessa personers frihet blivit större. Nej, de som har fått störst ökad frihet är de som gynnats av de borgerliga skattesänkningarna. D.v.s övre medelinkomsttagare från medelklassen.

Kanske borde rubriken på FP’s debattartikel vara arvet efter Ann Wibble och folkpartiet.

Det är ett dystert arv som s lämnat efter sig – Debatt – Göteborgs-Posten
Folkpartiet har nyligen presenterat rapporten ”Utanförskapets karta – Arvet efter Mona Sahlin”, som är den första samlade kartläggningen av utanförskapet i Sverige vid tiden för regeringsskiftet 2006. För Göteborgs politiska ledning är sanningen lika svidande som för deras partikamrater i den förra regeringen.
En havererad skolpolitik i kombination med en stel arbetsmarknad har gjort att hela bostadsområden i Göteborg och övriga landet präglats av utanförskap på punkt efter punkt: låg sysselsättning, dåliga skolresultat och lågt valdeltagande. I dessa utanförskapsområden har människor brist på en livsviktig sak – makt över sin egen tillvaro.
* År 1990 fanns det tre bostadsområden i Sverige som kunde betecknas som utanförskapsområden varav inget av dem låg i Göteborg. Sedan har utvecklingen gått mot allt fler utanförskapsområden. Trots en god konjunktur åren innan regeringsskiftet fortsatte antalet att växa så att de vid den socialdemokratiska regeringens avgång var uppe i 156 områden. I Göteborg fanns vid regeringsskiftet nio utanförskapsområden.
* Utanförskapet i de nio Göteborgsområdena har fördjupats vad gäller skolresultat och inkomst. Alla nio områden har sämre skolresultat 2006 än vad de hade 2004. Åtta av nio har relativt sämre inkomst 2006 än vad de hade två år tidigare. Valdeltagandet är den enda av de standardiserade indikatorerna som visar en tydlig förbättring.
* Hela 493 000 personer bodde i utanförskapsområden i landet som helhet vid regeringsskiftet. Motsvarande siffra i Göteborg var 57 303 personer. Trots att det var goda tider i ekonomin ökade sysselsättningen i dessa områden nästan inte alls 2004-2006. Sysselsättningen bland kvinnorna rentav sjönk.
* En misslyckad integrationspolitik gjorde att utanförskapet drabbade invandrade människor extra hårt. För oss liberaler är invandrarskapet aldrig ett problem – problemet är när man inte kan försörja sig själv och ha makt över sin egen tillvaro. Därför är det oroande att andelen utlandsfödda i utanförskapsområdena ökade och vid tiden för regeringsskiftet låg på hela 45 procent.
Det var alltså inte något dukat bord som väntade den borgerliga regeringen, utan tvärtom befästes utanförskapet under de sista socialdemokratiska regeringsåren.
För folkpartiet handlar integration om att alla människor ska ha makt över sitt eget liv och resurser och möjligheter att delta i samhällslivet. Utanförskapet kan inte brytas utifrån. Det är bara inifrån, när de berörda själva kan ta saken i egna händer, som någonting positivt kan hända. Utan arbete finns det ingen väg ut ur utanförskapet.
Har gett arbetslösa en chans
Vi har ersatt Ams-åtgärder utan anställningstrygghet med riktiga jobb. Nystartsjobben, som är vanliga jobb med anställningsskydd och avtalsenliga villkor, har gett tusentals långtidsarbetslösa en chans. I juni 2008 var det nästan 17 000 personer som hade nystartsjobb, och en tredjedel av nystartsjobben har gått till utrikes födda. Till detta kommer instegsjobben för nyanlända, och jobb- och utvecklingsgarantin för människor som länge varit utan jobb.
Av de 92 000 jobb som skapades under alliansens första år vid makten gick 41 000 till en person med invandrarbakgrund. En utveckling som fortsatt under 2008. Det kan jämföras med att arbetslösheten bland utrikes födda ökade med 9 000 personer under socialdemokraternas sista år vid makten. Trots den goda konjunkturen ökade utanförskapet.
De som bar ansvaret såväl i den förra regeringen som i Göteborgs kommunledning är samma personer som i dag leder det socialdemokratiska partiet. Deras integrations-, skol- och jobbpolitik skapade ett land där en halv miljon svenskar hamnade i utanförskapsområden.
Det är uppseendeväckande att Göteborgs kommun hittills bara lyckats få till ett enda instegsjobb. Det socialdemokratiska Göteborg måste göra sin hemläxa. Även om Göteborg har del av den allmänna positiva utvecklingen, fortsätter de sociala skillnaderna att öka och utanförskapet fördjupas.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Folkparti trams om Göteborg

 1. Sven skriver:

  Det går inte att jämföra början på 90-talet med sossarnas 12 år vid makten eftersom borgarna fick styra under en internationell ekonomiskt kris, Persson däremot har ridit på en lång högkonjunktur. IT-kraschen t.ex var just en IT-krasch som inte drabbade den allmänna ekonomin på samma sätt som krisen i början på 90-talet.

  Krisen hade redan börjat innnan borgarna vann valet, det var ju t.ex inte långt ifrån att vi fick nyval redan under Ingvar Carlsson eftersom man inte klarade av ekonomin. Och riksbankschefen Bengt Dennis som dåraktigt försökte försvara kronan med 500% ränta är för övrigt Socialdemokrat.

  Med tanke på vilken god intrenationell konjunktur som Persson/Sahlin hade att styra under så är deras facit uselt. Dom hade helt enkelt ingen politik för att hantera utanförskap och integration. Det är Reinfeldt som får hantera den problematiken nu istället.

 2. Sven skriver:

  Det går inte att jämföra början på 90-talet med sossarnas 12 år vid makten eftersom borgarna fick styra under en internationell ekonomiskt kris, Persson däremot har ridit på en lång högkonjunktur. IT-kraschen t.ex var just en IT-krasch som inte drabbade den allmänna ekonomin på samma sätt som krisen i början på 90-talet.

  Krisen hade redan börjat innnan borgarna vann valet, det var ju t.ex inte långt ifrån att vi fick nyval redan under Ingvar Carlsson eftersom man inte klarade av ekonomin. Och riksbankschefen Bengt Dennis som dåraktigt försökte försvara kronan med 500% ränta är för övrigt Socialdemokrat.

  Med tanke på vilken god intrenationell konjunktur som Persson/Sahlin hade att styra under så är deras facit uselt. Dom hade helt enkelt ingen politik för att hantera utanförskap och integration. Det är Reinfeldt som får hantera den problematiken nu istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *