Reinfeldts symboliska Kina lista

Kan det möjligen vara så att det var en symbolisk lista på Kina fångar Fredrik Reinfeldt överlämnade och Kinesiska regeringen lika symboliskt mottog? Alla regerings och statschefer som anländer till Kina brukar ju ha med sig  en sådan som snabbt lämnas över så att man sedan kan övergå till affärerna.

Media:
DN

DET HÄR GÖR DET SVÅRT för oss att veta om regeringen gör tillräckligt eller om den överhuvudtaget gör någonting alls. Ur människorättssynvinkel är det problematiskt, säger Emma Sjöström, Kinasamordnare på Svenska Amnesty, till DN.se.

Innan Fredrik Reinfeldt besökte Kina möttes han av starka krav på att han skulle ställa in sin resa eller sätta stark press på den kinesiska regeringen när det gäller mänskliga rättigheter. Genom att räcka över listan med de 13 fångarna till Hu Jintao, med krav på att de ska sättas på fri fot, lugnade han ner kritikerna. Tidningen Sydsvenskan har försökt få ut namnen på fångarna, men de är hemligstämplade.

I ETT MEJL BEKRÄFTAR statsministerns pressekreterare Niclas Bengtsson för DN.se att varken namnen på fångarna eller någon redogörelse för huruvida Sverige följt upp deras öden kan lämnas ut. Handlingen innehåller uppgifter som angår Sveriges förbindelser med annan stat. Det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på
annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs, skriver Niclas Bengtsson.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *