Snömos om forskning från Folkpartiet

Vad vill FP åstadkomma med sina funderingar kring en forskningspolitik på DN-Debatt? Jag blir inte klokare efter att ha läst vad Björklund och Lejonborg hade att säga på DN debatt. Förutom lyriska drömmar om alla de fantastiska saker som ska komma från de ännu inte deklarerade miljarder som FP vill satsa på forskning och de obligatoriska klagomålen på socialdemokraterna handlar det bara om en deklaration att man vid budgetförhandlingar tänker ta upp en ökad satsning på forskning.

För forskning är ju bra. Vem eller vilka ska få de ännu okända miljarderna sägs inte. Om avsikten inte är ett dolt företagsbidrag varför inte satsa på att rusta upp det svenska universitetsväsendet. USA’s styrka inom forskning kommer från de kunskapskluster som finns kring universitet som Stanford eller Harvard. Och den starka grundforskning som drivs utan kommersiella syften av dessa universitet.

Internet skapades just av sådan forskning på Stanford. Var finns de svenska motsvarigheterna? Eller det kapital som behövs för att dra igång ett nytt företag kring en forsknings ide. Eller handlar FP’s förslag egentligen om att man vill kunna övertrumfa socialdemokraterna i forskningsbidrag?

Mer i HD

Media:
DN

Vi menar att riskerna för Sverige med att inte satsa mer på forskning är stora:

1. Företagen flyttar ut sin forskning. Den tendensen är redan stark. Ny Teknik redovisade nyligen siffror som visade att svenska företag visserligen ökar sina forsknings- och utvecklingsinvesteringar, men att huvuddelen av ökningen läggs i andra länder.

2. Företagen flyttar ut själva. Om forskningstunga svenska företag – stora som små – inte ser stora satsningar på en högkvalitativ svensk grundforskning kommer flera av dem att dra slutsatsen att Sverige inte är den lämpligaste lokaliseringen i världen. Några har redan gjort det.

3. Några oroande underliggande tendenser i svensk ekonomi kommer att förstärkas: svenska exportpriser kan inte utvecklas i takt med konkurrenternas, vi fortsätter att tappa marknadsandelar på viktiga marknader och investeringarna i Sverige fortsätter att ligga på för låg nivå.

Forskare, företag, investerare och alla andra som bedömer Sveriges framtid som kunskapsnation behöver en tydlig signal om ett trendbrott. Därför krävs en betydande ökning av forskningsanslagen.

Alliansregeringens första forskningsproposition måste i fråga om nya resurser kraftigt övertrumfa allt det socialdemokraterna åstadkom i sina forskningspropositioner. Det innebär att forskningssatsningen i fråga om pengar måste bli den största utgiftsreform alliansregeringen presenterar i höst.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *