Alliansen vill införa a-kassa skatt

Jag ser fram emot kommentarerna när det går upp för alla som t ex inte arbetat heltid i 1 år och står utanför a-kassan att de med alliansregeringens kommer att få betala 443kr i månaden till något de inte kan använda. Liksom alla de övrig som inte kvalificerar till a-kassa med de hårdare regler Anders Borg införde.

Jag undrar om de möjligen inte varit enklare att lämna a-kassor i fred? Justeringarna i avgifterna gjordes ju mestadels för att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt ansåg det var pedagogiskt riktigt att de med arbete premierades. Och de utan motiverades till hårdare ansträngningar. Det är ju därför även avgiften gjordes olika så att de kassor med liten arbetslöshet hade lägst avgift och tvärt om.

Alliansens ’arbetslinje’ i genomlysning ser inte så trevlig ut. Snarare hård och kall. Och ganska korkad.

Regeringskompetensen kan också starkt ifrågasättas när alliansen på grund av sin egen dumhet ’tvingas’ införa en obligatorisk a-kassa betalad med en skatt avgift. Eller var det avsikten från början?

Kom ihåg att tacka Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det finns tillfälle 2010. Om inte annat har de som lämnat a-kassan tid mellan besöken på socialkontoret. Där lär de finnas gott om folk med tanke de 20000+ som står utan sjukförsäkring då. Liksom de 40000+ som börjar lämna jobb och utvecklingsgarantin hösten 2009.

Förövrigt hörde jag inte något om en lågkonjunktur 2009/10?

500 000 har lämnat sin a-kassa – Arbetsrätt – E24.se
Bara i juni lämnade 13 000 personer a-kassorna. Undantaget är IF Metalls a-kassa, som i högre grad har behållit sina medlemmar och ”bara” tappat 9 procent av medlemmarna sedan år 2006.

Den som inte är medlem i a-kassan men har arbetat heltid i ett år har rätt till en grundersättning på 320 kronor om dagen. Ersättningen från a-kassorna har sjunkit sedan reglerna förändrades – den genomsnittliga dagpenningen har sjunkit från 579 kronor till 552 under 2007, uppger A-kassornas samorganisation för DN.

För att förhindra att personer står utanför systemet och se till att alla som arbetar har en fullgod försäkring planerar regeringen att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Den ska skötas av en nybildad myndighet, Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringsavgift. Förslaget kan börja gälla tidigast från januari 2010 och skulle innebära att anställda skulle få betala en avgift på 433 kronor i månaden till myndigheten och få en ersättning på upp till 680 kronor per dag.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *