FRA är en regeringskris

FRA frågan är en regeringskris för allianspartierna. Fredrik Reinfeldt har i praktiken ställt kabinettsfråga på att FRA-lagen ska genomföras. Ironiskt nog är frågan ställde till de övriga allianspartierna. FRA-lagen ska genomdrivas som den är tänkt med alliansens sammanhållnings i vågskålen. Enskilda C, FP eller ens moderata riksdagsledamöter ska inte kunna hindra genomförandet av lagen.

FRA-frågan är ett rejält politiskt självmål för Fredrik Reinfeldt. Och problem kommer från alla allianspartiledarnas dumdryga arrogans. Och som den verkar en total politisk tondövhet från Reinfeldt. Inte ens Göran Persson var så dålig på att hantera intern eller extern opposition i en fråga.

Om alliansledningen är politiskt smarta sopar man undan hela FRA-lagen i en parlamentarisk utredning med ett slutdatum efter valet 2010. Annars kommer hela hösten att tas upp av FRA och en konflikt som hotar att slita sönder ’alliansen’. Något som från min horisont hade varit bra.

Förövrigt var det inte Fredrik Reinfeldt som berömde sig själv och alliansen i riksdagens slutdebatt i våras över den regeringsduglighet man visat?

Bloggat:
Blir Reinfeldt nästa Yngve Holmberg

SvD » Ledarbloggen

S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tror i Expressen att dagens moderata utspel innebär en press på Reinfeldt som kan leda till regeringskris i höst.


Eller förresten. Det som professor Bjereld ger uttryck för är näppeligen bara en tro – vi kan nog tryggt sluta oss till att han också när ett starkt hopp
om regeringskris. Någon sådan behöver dock inte inställa sig, såvida
inte regeringen fortsätter sin föga tillmötesgående argumentation.

Att det finns
ett livligt motstånd inom c och fp vet vi redan och i dag ansluter sig
som sagt ett antal moderata kommunpolitiker till den moderata
FRA-kritik som tidigare funnits mest inom muf och hos riksdagsledamoten
Karl Sigfrid. Reaktionen från partitoppen är nedslående. Återigen går
försvarsministern ut och avfärdar kritiken som beroende på okunskap och missförstånd.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på FRA är en regeringskris

 1. Pingback: Trottens Betraktelser » M-ledningen kräver rättning i ledet

 2. Populisten skriver:

  Vad som är bra för borgerligheten är inte nödvändigtvis det bästa för Sverige. Alternativet till regeringskris är ju att tiden framtill valet 2010 kommer att vara en enda lång Golgatavandring för Alliansen. Utan en ordentlig omvälvning kommer det garanterat att bli förlust för Alliansen, med en regeringskris, lite oreda och därmed ordentliga rensningar i ledarskikten (de borgerliga partierna är inte kända för sentimentalitet med ledare de inte gillar längre) har de i alla fall chansen.

  Jämför med hanterandet av tsunamikatastrofen. Om vi i Sverige hade haft en (i mina ögon) mer normal konstitution där statschefen kan avsätta regeringschefen så hade H.M. Konungen troligen kickat Persson ända hem till Torp. Eftersom majoritetsförhållandena inte ändrats av det så torde ju det första försöket till ny regeringsbildning ha varit att be en annan socialdemokrat att bli statsminister. Denne kunde då ha distansierat sig från ministären Perssons hantering av krisen men i övrigt fortsatt samma politik. Därigenom hade vänsterblocket sluppit tsunamikvarnstenen runt halsen 2006 och kanske gått segrande ur valet. Genom att offra ledaren kan en rörelse överleva.

  För övrigt är vi alldeles för rädda för lite partipolitiskt kaos i Sverige. Vad tror vi ska hända? Inbördeskrig? Som konservativ kan jag rent av tycka att expiditionsminstärer är de bästa regeringarna eftersom de inte genomför en massa idiotiska reformer.

 3. Populisten skriver:

  Vad som är bra för borgerligheten är inte nödvändigtvis det bästa för Sverige. Alternativet till regeringskris är ju att tiden framtill valet 2010 kommer att vara en enda lång Golgatavandring för Alliansen. Utan en ordentlig omvälvning kommer det garanterat att bli förlust för Alliansen, med en regeringskris, lite oreda och därmed ordentliga rensningar i ledarskikten (de borgerliga partierna är inte kända för sentimentalitet med ledare de inte gillar längre) har de i alla fall chansen.

  Jämför med hanterandet av tsunamikatastrofen. Om vi i Sverige hade haft en (i mina ögon) mer normal konstitution där statschefen kan avsätta regeringschefen så hade H.M. Konungen troligen kickat Persson ända hem till Torp. Eftersom majoritetsförhållandena inte ändrats av det så torde ju det första försöket till ny regeringsbildning ha varit att be en annan socialdemokrat att bli statsminister. Denne kunde då ha distansierat sig från ministären Perssons hantering av krisen men i övrigt fortsatt samma politik. Därigenom hade vänsterblocket sluppit tsunamikvarnstenen runt halsen 2006 och kanske gått segrande ur valet. Genom att offra ledaren kan en rörelse överleva.

  För övrigt är vi alldeles för rädda för lite partipolitiskt kaos i Sverige. Vad tror vi ska hända? Inbördeskrig? Som konservativ kan jag rent av tycka att expiditionsminstärer är de bästa regeringarna eftersom de inte genomför en massa idiotiska reformer.

 4. Pingback: Regeringens tomgångsargumentation | Svensson

 5. Pingback: Claeskrantz.se : Ekonomisk-politisk kris i höst?

 6. björn skriver:

  Funderat på CIA= inte kompetenta. Jfr CIA chefen ”göra en osynlig organisation”, ”Vi har besegrat terroristerna i Al Qaida och Irak” etc.
  Och alla misstag dom gjort – övervakning etc.
  Bättre andra länder kräver att usa upplöser dess organisation – dom har ju sin armé.
  USA är bara 1 stat bland stater.
  Vi glömmer ju hur ovanligt Norden är – och då speciellt Sverige . Jag tror ju på en mer nordisk värld – dvs samarbetemed andra länder än USA
  Tex uk, Iran etc
  Nya allianser trippelallianser kring rymdprogram, laser etc.
  Nato tex kan ju också vara Passé

  Ang deras kompetens= dom utnyttjar ju en massa forskare från andra länder och är inte själva speciellt g-intelligenta.
  Och Echelon etc (att Norden, Europa tillåter detta).
  Få väck dom från Norden .
  Dom egyptenavisningarna i sverige (kostade ju flera miljoner).

 7. björn skriver:

  Funderat på CIA= inte kompetenta. Jfr CIA chefen "göra en osynlig organisation", "Vi har besegrat terroristerna i Al Qaida och Irak" etc.

  Och alla misstag dom gjort – övervakning etc.

  Bättre andra länder kräver att usa upplöser dess organisation – dom har ju sin armé.

  USA är bara 1 stat bland stater.

  Vi glömmer ju hur ovanligt Norden är – och då speciellt Sverige . Jag tror ju på en mer nordisk värld – dvs samarbetemed andra länder än USA

  Tex uk, Iran etc

  Nya allianser trippelallianser kring rymdprogram, laser etc.

  Nato tex kan ju också vara Passé

  Ang deras kompetens= dom utnyttjar ju en massa forskare från andra länder och är inte själva speciellt g-intelligenta.

  Och Echelon etc (att Norden, Europa tillåter detta).

  Få väck dom från Norden .

  Dom egyptenavisningarna i sverige (kostade ju flera miljoner).

 8. Populisten skriver:

  Jag undrar om inte regeringskris vore det bästa som kunde hända borgerligheten just nu. Majoritetsförhållandena kommer ju vara oförändrade i riksdagen så vore inte ett sannolikt scenario en ny borgerlig regering ledd av någon annan än olyckan Reinfeldt? En Reinfeldtledd allians ser ju ut att bli chanslös i valet 2010, men en ny allians kan ha goda chanser.

  • ckrantz skriver:

   @Populisten:
   Jag är tveksam till det. Om borgerligheten kollapsar blir det i praktiken nyval något som varken opposition eller övriga partier är redo för. Politiskt kaos samma år som Sverige ska vara ordförande i EU eller i en lågkonjunktur är inte bra. Även om jag uppenbart vill byta regering är inbördeskrig inom alliansen inte det bästa alternativet.

 9. Populisten skriver:

  Jag undrar om inte regeringskris vore det bästa som kunde hända borgerligheten just nu. Majoritetsförhållandena kommer ju vara oförändrade i riksdagen så vore inte ett sannolikt scenario en ny borgerlig regering ledd av någon annan än olyckan Reinfeldt? En Reinfeldtledd allians ser ju ut att bli chanslös i valet 2010, men en ny allians kan ha goda chanser.

  • Claes Krantz skriver:

   @Populisten:
   Jag är tveksam till det. Om borgerligheten kollapsar blir det i praktiken nyval något som varken opposition eller övriga partier är redo för. Politiskt kaos samma år som Sverige ska vara ordförande i EU eller i en lågkonjunktur är inte bra. Även om jag uppenbart vill byta regering är inbördeskrig inom alliansen inte det bästa alternativet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *