Var finns bostadsbyggandet i Göteborg?

Att socialdemokraterna i Göteborg lyckats ta fram 500 hyreslägenheter är ganska ynkligt i en stad av Göteborgs storlek. Och självklart är dessa bostäder gjorda så att man kan bo där till en rimlig hyra?

Göteborg har en ganska desperat bostadsbrist som de lokala s-politikerna i Göteborg verka handfallna att hantera. Eller är det visionerna som saknas?

Göteborg klarar sitt byggmål – www.socialdemokraterna.se .
Socialdemokraterna och miljöpartiet som styr Göteborg sätter upp mål varje år för hur många bostäder som ska byggas. Stadsbyggnadskontoret har räknat och konstaterar 1 100 nya lägenheter är byggda och klara hittills i år. 500 av de färdiga bostäderna är hyresrätter och större delen av dem ligger på Hisingen.

Owe Nilsson (s) är ordförande i fastighetsnämnden och han säger att det mesta tyder på att årets mål kommer att uppfyllas med råge. Han räknar med att 2 500 nya lägenheter står klara vid årets slut, alltså 500 fler än årets mål. Kommunen väger då upp för förra året då man byggde 500 lägenheter färre än planerat.

Strategin på lång sikt är att få in 30 000 fler invånare och 40 000 arbetstillfällen till Göteborg och då krävs det att befolkningen ökar med mellan 3 000 och 4 000 människor per år. Owe Nilsson säger att det inte ett medvetet val att lägga många av de lägenheterna på Hisingen.

– Göteborgs kärna ska flyttas norrut och stora delar av Hisingen ligger bara ett par hållplatser från stan, säger han.

Områden som ska förtätas är Backaplan med plats för 3 000 lägenheter, och Gullbergsvass med plats för 4 000 lägenheter.

– Gullbergsvass är stort som området innanför Vallgraven så blir som en ny stad i staden, säger han.

Owe Nilsson har märkt att intresset för att bygga hyresrätter sjönk markants när regeringen drog in stimulansbidraget för dessa. Därför är det svårt att veta hur många av bostäderna som blir hyresrätter.

Lite perspektiv från Johannes Åsberg

bios politikos
Hur kan det här komma sig när vi har en enorm bostadsbrist? Det borde ju vara hur lätt som helst att kränga bostäder? Jo, våra svenska byggbolag bygger inte för hela befolkningen, utan endast för de över en viss inkomstnivå. De som ligger under den nivån är ointressanta för det byggindustriella oligopolet. Byggjättarna har utplånat konkurrensen och kan i lugn och ro maximera sin vinst in absurdum. Byggsverige är en fet och lat hund som inte ens orkar fnysa åt vanlig hundmat, varsamt grillad oxfilé ska det vara, inget annat. Låter det som ett orättvist och alltför hårt omdöme? Lyssna då på följande:

”En vikande marknad för nyproducerade bostadsrätter verkar inte borga för fler hyresrätter. Under de senaste åren har andelen bostadsrätter ökat och under 2007 var enbart 30 procent av de påbörjade bostäderna hyresrätter. Borttagandet av det statliga investeringsbidraget anses vara huvudanledningen.

–För oss är det en lönsamhetsfråga. Trots att vi gärna skulle vilja bygga hyresrätter lönar det sig inte lika mycket. Men vi samarbetar gärna med de aktörer som bygger sådana, det är aldrig bra att det bara finns en typ av bostäder i ett område, säger Peter Svensson på Skanska.”

Jodå, Skanska vill gärna bygga hyresrätter, men det lönar sig inte lika mycket. Det är alltså inte så att det inte lönar sig. Men det lönar sig inte lika mycket. Fine, Skanska är ett företag, företag ska tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt efter de regler som finns. Det är så det funkar. Men det är faktiskt vi som samhälle som sätter spelreglerna. Och när byggbolagen väljer att inte bygga – när det råder bostadsbrist – då är det dags att ändra de spelreglerna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *