Ekonomisk-politisk kris i höst?

Är socialdemokraterna och den övriga oppositionen redo för en politisk och ekonomisk krishöst?

Som som det nu ser ut kan det både bli en politisk kris för allianspartierna i riksdagen och en början på en allvarlig lågkonjunktur. De olika borgerliga partierna börjar nu också profilera sig på egen hand med utspel likt FP’s Björklund.

Som DN berättar är det både rekord i betalningsförelägganden hos kronofogden och lånefest hos bankerna. Kan det möjligen vara ett tecken på att allt fler hushåll får pressade ekonomi. Att även svenskar precis som amerikaner först lånar för att täcka upp underskott sedan struntat i räkningar. Och att företag och myndigheter än hårdare försöker dra in pengar.

Kronofogden jagar ju numera allt från obetalda medicin och sjukvårdsavgifter till obetalda elräkningar och de alltid närvarande konsumtionslånen

2009 kommer sedan för allianspartierna och Fredrik Reinfeldt i stort handla om EU där Sverige ska ha ordförandeskapet. Sen är det val.

Anders Borg talar om de stora överskotten i budgeten. Är den möjligen någon som kommer ihåg de för dåtiden stora överskotten i statsbudgetarna under sent 80-tal, tidigt 90-tal? Sedan kom 91 med valuta kris, finanskris, inhemsk recession och en tredjedel av alla svensk industri jobb försvann.

Det kan gå fort i bland. Finns beredskapen för detta i riksdagen?

Annars har väl uttalandet från Anders Borg att ibland är det högkonjunktur och ibland är det lågkonjunktur chans att bli en ekonomisk klassiker. Vilken ekonomisk sakkunskap det finns där hos den finansminister som formellt ej ens har en fil-kand examen.

Men visst är det lugnande att alliansregeringen ska investera pengar i infrastruktur och skattesänkningar. Varav det senare i god George W Bush tradition kommer att gynna de redan ekonomiskt välbärgade förstås.

En stor skillnad mot 91 är förstås att Anders Borg har sett till så att det är de kommunala budgetarna som kommer att få ta smällen. Inte staten.

DET BLIR EN DYSTER HÖST | Svensk politik | Ledare | Aftonbladet
Sony Ericsson, Volvo personvagnar och Autoliv är några av de företag som planerar att göra personalneddragningar. Arbetsförmedlingens prognoser förutspår ökad arbetslöshet under hösten.

– Den sämre konjunkturen syns redan i den konkurrensutsatta industrin. Sedan följer en inhemsk avmattning i tjänstesektorn och i finanssektorn, säger Niclas Andersson, utredare på Arbetsförmedlingen till Dagens Nyheter.
Hälften befarar sämre ekonomi

Konjunkturinstitutets general­direktör Mats Dillén tycker inte att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur än, men medger att den är nära. Mer än hälften av de svenska hushållen tror att den egna ekonomin kommer att försämras under det kommande året. Konjunkturinstitutets barometer visar också att de svenska hushållen inte haft en så pessimistisk syn på landets ekonomi på 15 år.
Finansministern är lugn

Hur väl är Sverige rustat för att möta en lågkonjunktur? Finansminister Anders Borg oroas inte av SCB:s kvartalssiffror som visar att tillväxten i den svenska ekonomin bromsar in. Han flaggar för satsningar på infrastruktur och fortsatta skattesänkningar som ska stimulera ekonomin i höstens budget.

Det är svårt att dela Anders Borgs lugn. Samtidigt som landets ekonomi sviktar står rekordmånga utan försäkring vid arbetslöshet. Nästan en halv miljon människor har lämnat a-kassan och är hänvisade till socialen om de blir arbetslösa. Samtidigt leder de tuffare reglerna i a-kassan till att allt fler som fortsatt att betala sin medlemsavgift blir utförsäkrade.
Bidragen riskerar att skena

Under 2007, när högkonjunkturen fick sysselsättningssiffrorna att slå i taket, ökade kostnaderna för socialbidrag i hälften av Sveriges kommuner. Drygt 40 procent av kommunerna angav att regeringens arbetsmarknadspolitik bidragit till ökningen. När konjunkturen nu vänder riskerar kostnaderna för socialbidrag att skena.

Den borgerliga regeringen har målmedvetet monterat ned de sociala skyddsnäten i Sverige. Rädslan för arbetslöshet ska hålla nere lönerna och leda till ökad sysselsättning. Så var det i alla fall tänkt. Politiken har samtidigt bidragit till att skapa något annat: Den otrygghet och oro som nu hotar att bromsa landets ekonomi.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ekonomisk-politisk kris i höst?

  1. Pingback: Sverige kommer drabbas extra hårt av den ekonomiska krisen. | Den okände rebellen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *